Først ble noen sure fordi juryens stemmer veide like tungt som folkets avgjørelse, selv om ordningen var gjort kjent lenge før Söngvakeppni Sjónvarpsins 2012 startet. Så var problemet at navnene på jurymedlemmene ikke var offentliggjort. Og på toppen av det hele er det sannelig noen som påstår at «Mundu eftir mér» er stjålet…
(Read this article in English.)
1) Vekting av juryens stemmer kontra telefonstemmene
Foran årets Söngvakeppni Sjónvarpsins valgte RÚV å legge om avstemmingssystemet sitt, slik at det skulle harmonere med den internasjonale stemmemetoden, altså 50/50 jury- og telefonstemmer. Alle låtskriverne ble informert om denne ordningen allerede da de sendte inn sine bidrag til konkurransen. Flere personer escNorge har vært i kontakt med, blant andre Greta Salóme Stefánsdóttir, komponist og tekstforfatter av vinnerbidraget, bekrefter dette, og det samme gjør RÚV i denne pressemeldingen fra 13.februar.
Skal tro om disse meget misfornøyde personene ville vært like opprørt over ordningen dersom resultatet hadde gått i deres favør? Vi bare spør…
Etter at det nå i etterkant har kommet reaksjoner på avstemmingsmetoden i årets konkurranse, uttaler RÚV at de ser på muligheter for endringer til neste år. Juryene er kommet for å bli, og det samme gjelder 50/50-fordelingen. Det som imidlertid er mulig er at det vil innføres en andre stemmerunde i finalen, etter dansk modell. Dette sier Jónatan Garðarsson, som er en av lederne for Söngvakeppni Sjónvarpsins. Da vil mest sannsynlig de to bidragene med flest stemmer etter første avstemmingsrunde gå til en «superfinale», og telefonstemmer vil avgjøre hvilken av disse to som til slutt står igjen som vinner. Flosi Jón Ófeigsson, medlem i den islandske Grand Prix-klubben FÁSES (bildet til venstre, med artikkelforfatteren, i Düsseldorf), mener at dersom RÚV ønsker å gjøre endringer så ville dette være en god løsning.
2) Jurymedlemmenes navn holdes hemmelige
I utgangspunktet ønsket RÚV at jurymedlemmenes navn ikke skulle gjøres kjent, for at stemmene derfra skulle fremstå som en enhet, men etter alle de henvendelsene de har mottatt om saken har de nå endret standpunkt. I går offentliggjorde de derfor navnene på sine nettsider.
De som satt i juryen for både semifinalene og finalen i Söngvakeppni Sjónvarpsins 2012 er;
Kristín Björg Þorsteinsdóttir, tidligere programansvarlig, juryformann
Álfheiður Erla Guðmundsdóttir, lærer, sanglærerer og sanger
Davið Olgeirsson, sanger og låtskriver
Kristjana Stefánsdóttir, sanger
Magnús Kjartansson, musiker
Logi Pedro Stefánsson, bassist i bandet Retro Stefson
Þórdís Schram, danser og sanger
Juryens topp tre var «Mundu eftir mér» på første plass, foran «Hugarró» og «Stattu upp». Det er nå blitt gjort kjent at juryens førsteplass til «Mundu eftir mér» var enstemmig.
3) Påstandene om at «Mundu eftir mér» er «stjålet»
Det er nettstedet Ný Tónlist (Ny musikk) som kommer med disse påstandene. De skrev dette mandag 13. februar. I sin artikkel la de ut både «Mundu eftir mér» og «Álfakóngurinn» (Alvekongen), sangen de mener er «stjålet» fra. For sikkerhets skyld, eller kanskje for oss som har litt tungt for det, har de også kostet på seg en versjon av «Mundu eftir mér» der de har endret den til samme hastighet som «Álfakóngurinn».
Etter gjentatte gjennomhøringer er vi fortsatt ikke i stand til å finne andre likheter enn at begge er på islandsk…og mulighens at stemningen og rytmen i sangene kan være litt lik.
Komponisten av «Álfakóngurinn», Heimir Sindrason, sier at han ikke hører noen likhet mellom de to sangene. Han har hørt nøye på begge sangene etter å ha blitt gjort oppmerksom på at noen mente de var veldig like, men finner altså ingen likhet. Han sier at etter å ha hørt fremføringen av «Mundu eftir mér» i lørdagens finale ser han det som et kompliment hvis noen mener hans sang har noe til felles med denne. Selv mener han at begge sangene er inspirert av den islandske nasjonalarven, men der stopper også likheten.
Greta Salóme sier også at det eneste sangene har felles er at de er inspirert av islandske folketoner. Hun påpeker også at dersom det å skrive sanger i samme stil som annen musikk var forbudt, ja, da var i så fall alle sangene i lørdagens finale forbudt.
Etter å ha snakket med artister, låtskrivere, journalister og fans fra Island viser det seg at dette med «tyveri» visstnok er en påstand som dukker opp nesten hvert år, og meningene blant folk er ganske unison; dette er bare tull. I tillegg uttaler flere at de fleste islendinger er svært fornøyd med vinneren og at «Mundu eftir mér» har full støtte blant folket.
Kilder; ruv.is, pressan.is, visir.is, nytonlist.net, escNorge.net
Bilder; Wivs@escNorge