Shake it Østerrike!

Havde man satset på ennå en velsunget og yndig ballade fra Østerrike i år, så kunne man nesten ikke tage mere feil. Befolkningen i Alpelandet viste i går kveld, at man ikke skal regne med sikre kort, vinneren blev «Trackshittaz» med låten Woki mit deim popo.

2012Startfeltet

 

«Österreich rockt den Song Contest» blev i går sendt live fra ORF’s studier i Wien, de knapt 8.5 mio. østerrikere avgjorde en finale, som på mange måder viste, at det som stak ut, var også det der blev honoreret. 10 låter var der i det østerriske startfelt, 9 funnet hos tv-stasjonen ORF, og et enkelt bidrag havde funnet vei som wildcard via radio-stasjonen Ö3.

 

Til å guide seerne sikkert gjennom finalen, havde ORF valgt fjorårets suksesfulde verts-trio: Mirjam Weichselbraun, Andi Knoll & Robert Kratky – alle er de kendte og anerkendte for deres jobs på østerrisk radio & tv. Tv-showet bød på en god variasjon av låter, og der var fleire skeive vinkler indlagt i startfeltet. Publikummet i studiet hjalp til med å holde en god og løftet stemning, medens at verterne på profesjonelt vis, guidede seerne gjennom kvelden.

 

Mellem de enkelte låter, var der interviews med tidligere deltakere ved Eurovisjonen, såleides lagde bl.a. Nadine Bieler (2011), Eric Papilaya (2007), Petra Frey (1994) & Marianne Mendt (1971) veien forbi den østerriske finale i år. Etter at de 10 låter var blevet fremført, skulle sandhetens time stå, 8 låter skulle sorteres fra, og avgørelsen lå hos seerne .

 

Britiske James Cottriall var første mann på scenen i Wien, hvor han stillede med den erke engelske poplåt «Stand up». Deretter kom det andre bidrag på scenen, trioen Krautschädl stillede med en blanding av funk & rock i låten «Einsturzgefohr». 3. Person blev Valerie som brakte franske toner ind i konkurransen med låten «Comme ca», en låt som både var ny og allikevel tok en tilbake i tiden.

 

20121JamesC

         

20122Krautschädl

         

20123Valerie

         

 

Deretter var det tid for HipHop & rap, ansvarlige for det var 3punkt5 med låten «Augenblick». 5. bidrag brakte den noget kontroversjelle artist Conchita Wurst på banen, med en låt som nesten kunne være taget ut av den svenske pendant. Den velsunget låt var «That’s what I am». Som låt nummer 6 var det tid for wildcardet Mary Broadcast Band å komme på banen, og de gav den velsunget og sjelefulde sang «How can you ask me?».

 

201243punkt51

         

20125ConchitaWurst

         

20126MaryBroadcastBand1

         

 

Neste artister på banen havde en lidt knudret vei til finalen, for !DelaDap havde egentligt funnet veien til finalen med låten «Crazy swing», som desverre viste sig å gjøre sig fortjent til dikvalifsering, i stedet kom de med en andre swin-låt – «Don’t turn around». Fra swing blev det mere stille, med den velspillede «Vater, Father, Mon Père» gav Papermoon en sikker og velsunget fremføring fra scenen.

 

20127DelaDap

         

20128Papermoon1

         

 

For andre år i trek, fandt man sukses-duoen med det finurlige navn Trackshittaz i konkurransen, i år stillede de på scenen som det 9. bidrag med låten «Woki mit deim popo». 10. og sidste bidrag brakte blues-ffeling, og kunne let lade minderne flyve tilbake i tiden med låten «Medicate my blues away», som sangeren Norbert Schneider fremførte på bedste vis.

 

20129Trackshittaz        20129Trackshittaz1

201210NorbertSchneider

         

 

Det var nu tid for avgjørelsens time, de 2 låter som skulle ut i en sidste duell avslørtes. Østerrike viste ved valget til «døds-duellen» at de tør, for første artist videre blev mannen keldt som kvinne, Conchita Wurst. Motparten blev skeiv på en andre måte, for douen med det finurlige navn Trackshittaz tok sig for andre år på rad til det sidste led i konkurransen. Begge fremførte atter deres bidrag, medens at Alpelandet atter blev sendt til telefonavstemning.

 

2012Duellen

 

Etter avstemningen blev der behov for fintelling, for vinneren med bare 51% av stemmerne blev Trackshittaz, som stolte og glade fik lov til å fremføre vinnerlåten «Woki mit deim popo», medens at publikum gav den fuld opbakning, og ORF-studiet feirede vinnerne på bedste og behørige vis.

 

 

Hip-Hop duoen Trackshittaz blev grundlakt i 2010, og består av Lukas Plöchl & Manuel Hoffelner (også kaldet Manix). De startede på youtube, hvor internetbrukerne hurtigt fik set og hørt duoen. I høsten 2010 deltok de i et Casting-show hos ORF, og kom sig videre til den Østerriske finale i «Düsseldorf Wir Kommen». De stillede med låten «Oida Taunz!» og fik en flott andre plass, men spildte krefter var det ikke, for låten blev Østerrikes førsteHip-Hop låt som nummer 1 hit!

 

De sjarmerende og suksesfulde gutter med det rare og finurlige navn, har i deres korte tid mottaket 3 gull-plater og én enkel i platin er det også blevet til. Til sidst er der blot å ønske Trackshittaz og Alpelandet al god vind til i den første semifinale ved Eurosvisjonen, og lad os gjøre det med: Shake das popo Österreich!

 

2012Finale10

2012Finale16

2012Finale8

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien