En av årets lengste nasjonale utvelgelser kommer til veis ende på lørdag idet Sverige skal velge sitt bidrag til Eurovision Song Contest 2012. Gjennom fire delfinaler og oppsamlingsheatet Andra chansen har ti låter blitt stemt frem til Globen i Stockholm, der det endelige slaget skal avgjøre hvem som blir svenskenes representant i Baku.
På startstreken finner vi en salig blanding av sjangre, artister og aldersgrupper. Det svenske folket har i år stemt vekk det mange kaller ‘gjengangere’ i konkurransen, og hele syv av ti finalister er debutanter i Melodifestival-sammenheng. To av navnene med høyest kjendisfaktor i finalen, Björn Ranelid og Thorsten Flinck, er dessuten først og fremst kjent for å drive med helt andre ting enn musikk.
Årets tre kvinnelige programledere, Sarah Dawn Finer, Helena Bergström og Gina Dirawi, skal lose seere, publikum og artister gjennom sendingen, som for anledningen er utvidet med en halv time og varer fra kl. 20.00 til kl. 22.00.
Det blir celebert besøk i finalens pauseunderholdning, der tidligere ESC-vinner Helena Paparizou skal fremføre fjorårets vinnerlåt Popular i ny versjon. Og vi får også se tittelforsvarer Eric Saade opptre i finalens åpningsnummer i tillegg til at han skal overlevere seierstrofeet Sångfågeln til årets vinner.
Som i fjor er avstemningen inndelt i to bolker – først skal 11 jurygrupper fra ulike europeiske land avgi sine stemmer til syv av de ti finalelåtene, og deretter skal stemmene fra det svenske folket avgjøre utfallet.
Juryene kommer i år fra Belgia, Bosnia-Herzegovina, Estland, Frankrike, Irland, Kypros, Malta, Norge, Storbritannia, Tyskland og Ukraina. Her kan vi blant annet vente oss gjensyn med Sandra Kim som belgisk talskvinne og vår egen Tooji som skal avgi de norske stemmene.
Juryene gir 1, 2, 4, 6, 8, 10 og 12 poeng til sine utvalgte favoritter. Til sammen gir dermed hver jury 43 poeng, og de elleve juryene deler totalt ut 473 poeng.
Etter at jurygruppene har avgitt sine poeng, vil det svenske folket fortsatt ha fem minutter til å ringe inn og stemme på. Telefonstemmene utgjør også 473 poeng, og disse fordeles proporsjonalt på alle ti finalelåtene ut fra hvor mange prosent av det totale stemmeantallet låtene har fått. Et bidrag som har fått 10% av telefonstemmene får altså 10% av potten på 473 poeng, her rundet av til 47 poeng.
Årets ti finalelåter er:
1) David Lindgren – Shout It Out
Musikalartisten David Lindgren kvalifiserte seg til finalen fra delfinale to i Göteborg med denne uptempo poplåten som opprinnelig var tiltenkt Danny Saucedo. Tekst og melodi er ved Fernando Fuentes og Tony Nilsson.
2) Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – Jag reser mig igen
Forrige helgs vinner i Andra chansen ble multikunstneren Thorsten Flinck, som i tillegg til å spille med Revolutionsorkestern er en høyt respektert skuespiller og regissør. Låten er skrevet av Thomas G:Son og Ted Ström.
3) Dead by April – Mystery
Bandet Dead by April kombinerer hard rockemusikk med melodiøse refrenger og den spesielle sangstilen growl, og tok seg til finale fra første delfinale i Växjö. En av bandets gitarister, Pontus Hjelm, har skrevet tekst og melodi til bidraget.
4) Lisa Miskovsky – Why Start A Fire
En overraskende finalist fra delfinale fire i Malmö ble Lisa Miskovsky, som gikk videre med et bidrag delvis skrevet av norske opphavsmenn – i tillegg til Lisa selv har Alexander With, Bernt Rune Stray og Berent Philip Moe vært med på å skrive låten.
5) Top Cats – Baby Doll
Årets andre Andra chansen-finalist ble rockabillybandet Top Cats, som spiller retroinspirert rockemusikk med sin helt særegne Värmlands-engelsk-uttale. Låten er skrevet av Mårten og Lina Eriksson og Susie Päivärinta fra duoen Lili & Susie.
6) Loreen – Euphoria
Loreen, eller Lorine Talhaoui, som hun egentlig heter, er den første av årets finalister som har deltatt i Melodifestivalen fra før. Hun ble slått ut i Andra chansen i fjor, men i år gikk hun rett til finalen fra første delfinale i Växjö. Bidraget er skrevet av Peter Boström og Thomas G:Son.
7) Ulrik Munther – Soldiers
Ungpikeidolet Ulrik er tidligere vinner av Lilla Melodifestivalen og satser nå på å erobre ‘voksenutgaven’ også. Han gikk til finale fra delfinale to i Göteborg med en låt han selv har vært med på å skrive sammen med Joy og Linnea Deb, David Jackson og Johan Åberg.
8) Björn Ranelid feat. Sara Li – Mirakel
Kjendisforfatter Björn Ranelid er nok finalens mest overraskende innslag. Han og tidligere Caracola-medlem Sara Li gikk seirende ut av delfinale tre i Leksand med dette bidraget skrevet av Fredrik Andersson og Ranelid selv.
9) Molly Sandén – Why Am I Crying
Molly Sandén har vært i finalen i Melodifestivalen en gang tidligere, i 2009, og tok seg dit igjen etter å ha gått til topps i delfinale tre i Leksand. Hennes følelsesladde ballade er skrevet av Molly selv i samarbeid med Aleena Gibson og Windy Wagner.
10) Danny Saucedo – Amazing
For popyndlingen Danny blir dette tredje Globen-finale etter en tredjeplass i 2009 og en andreplass i fjor. Han kvalifiserte seg fra delfinale fire i Malmö med denne fartsfylte arenapoplåten som han selv har vært med på å skrive sammen med Peter Boström og Figge Boström.
En anmeldelse av finalelåtene finnes her. Og her kan du se hvilke terningkast escNorges brukere har satt på finalebidragene.
Årets finale ble på forhånd spådd å bli et oppgjør mellom to store favoritter – Loreen og Danny – men førstnevnte artist ser nå ut til å ha festet grepet om førsteplassen på diverse nettavstemninger og på oddsen. I dagene før finalen har Loreen fremstått som festivalens største forhåndsfavoritt siden Carola i 2006, og det mange spør seg om nå, er ikke om hun skal vinne, men med hvor stor margin.
Om det nå virkelig blir slik en paradeseier for Loreen gjenstår imidlertid å se. Flere av nettavstemningene stiller spørsmålet «Hvem tror du vinner finalen,» og med all omtalen hun har fått den siste tiden er det ikke rart at et overveldende flertall da trykker på Loreen. Om alle disse faktisk ringer inn og stemmer på henne på lørdag er en ganske annen sak, og i tillegg skal de internasjonale juryene si sitt. Så ja, Loreen skal absolutt anses som favoritt på lørdag, men kampen blir nok jevnere enn mange tror, særlig om Danny får bedre sving på stemmebåndene enn han hadde i Malmö.
I skyggen av Loreen og Danny ligger flere andre kandidater og vaker. Både Molly Sandéns inderlige ballade, og den kjølige elektronikalåten til Lisa Miskovsky kan fort bli juryfavoritter, mens dance-prosa-låten til Björn Ranelid og Sara Li sannsynligvis vil komme til kort hos juryene og heller må satse på publikumsstemmene.
Bandet Dead by April er helt alene i sin sjanger i finalen, og kan dermed score jevnt hos både publikum og juryene. Det samme kan muligens Ulrik Munther gjøre, selv om Danny nok vil knipe en god del av publikumsstemmene hans i de yngre aldersgruppene.
Av de to Andra chansen-vinnerne sist lørdag ser det ut til at det er Thorsten Flinck som seiler i størst medvind og har best sjanser til en god plassering, mens David Lindgren må håpe at han kan vekke den samme entusiasmen hos publikum som han gjorde da han overrasket alle med finaleplassen i Göteborg.
Et forsøk på å grovtippe en mulig rekkefølge i Globen kan dermed se slik ut:
Topp 3: Loreen, Danny, Molly Sandén
Midt på treet: Lisa Miskovsky, Thorsten Flinck, Dead by April, David Lindgren
I bunnen: Ulrik Munther, Björn Ranelid feat. Sara Li, Top Cats
Finalen sendes på SVT1 fra kl. 20.00 på lørdag, og kan også sees via web-tv.
Vær gjerne med og si din mening om årets svenske låter på escNorges diskusjonsforum.
Kilde og foto: SVT