Oppsummering av finalen i Moldova

Etter en lang finale ble det til slutt kåret en vinner i gårsdagens finale i Moldova. Pasha Parfeny vant med låten «Lautar»

moldova

«O melodie Pentru Europa» var en lang affære og inneholdt hele 21 låter i årets utgave. Representanten fra 2008, Geta Burlacu gikk ikke til topps denne gangen, det var det Pasha Parfeny som gjorde. Han har deltatt i de nasjonale finalene flere ganger tidligere. I 2010 med «You Should Like» og i 2011 med «Dorule». Han er kjent for å ha noe spesielle fremføringer til sine låter, og årets var intet unntak. Han selv var kledd i en spenstig dress, mens kordamene lignet på koristene til Bosnia & Hercegovina i 2008.

Rare kostymer til tross, Pasha fikk full tillit hos juryen og 20 % av stemmene fra seerne. Det var Cristina Croituru som vant seerne, med ca. 23 % av stemmene, men det holdt ikke når juryene bare gav henne 4 poeng. Dermed var alle gode ting tre for Pasha!

pasha copy

Pasha Parfeny er en 25 år gammel artist, opprinnelig fra den lille byen Orhei øst i Moldova. Låten han skal synge heter «Lautar» og selve ordet «Lautar» er rumensk og beskriver en klasse tradisjonell musikk som oppsto i Moldova/Romaniapå 1500-tallet. Ordet «Lautar» kommer av «lauta» som er et instrument som vi her i Norge kjenner som lutt. Lutt var et populært instrument i renessansen. Pasha har skrevet låten selv, sammen med Alex Brasoveanu.

Moldova deltar i ESC for 8. gang og deres beste plassering er fra debutåret i 2005. De deltar i år i første semifinale – andre halvdel.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien