Et schizofrent førsteinntrykk 2012

Da har også undertegnede fått høre årets 41 (i kveld: 42) finalebidrag som skal kjempe i Baku om et par måneder. Mitt første førsteinntrykk var at årets ESC-låter var en begredelig og skuffende samling av forsøksvise bidrag. Dette er ett av de svakeste årgangene på noen år.

Mitt andre førsteinntrykk derimot, er at joda, det finnes lyspunkter også i år. Her er det bidrag jeg både vil like og ikke vil like (selv om jeg liker dem) – og omvendt…

bakulogoff1Helt på bunn hos meg, plasserer jeg umiddelbart Montenegros kræsjorgasme i virrende lyder og usannsynlige påfunn. Det verste (eller kanskje beste?), er at dette kakafoniet skal innlede det hele i den første semfinalen. Fordelen er jo at verre kan det umulig bli – om TV-skjermene noen bidrag etterpå ikke knuses av de ulmende skrikene til Albanias Rona Nishliu. Her settes øregangene virkelig på prøve…

Makedonia har også bommet fælt i år, og kommer med et bidrag som virker som en hybrid mellom en søt Balkan-ballade og et 80-talls rockebidrag på en eller annen knitrende nærradio. Resultatet er… sært!

Tyrkia er også ute og kjører (eller ror, kanskje)! De kommer med et bidrag uten refreng, noen forvirra sjøkreps i musikkvideoen – og for andre år på rad, tror jeg vi vil se en finale uten et tyrkisk bidrag.

* * *

Tooji kjører oss langt mot toppen i år, bare et ufordragelig uheldig startnummer og sammensetning i finalen (for dit kommer vi), vil hindre mange poeng til Stay i mai.

Sverige kjører årets hatlåt, for mitt vedkommende. Jeg fordrar ikke Loreens Euphoria, selv om jeg vedkjenner at denne er favoritt – og til dels hører hvorfor. Allikevel, her er det noe med fremføringen som får meg til å riste voldsomt på hodet. Svenskene skal være hjertelig velkomne til finalen, men jeg kommer til å applaudere hver omgang de(re) ikke får poeng. Skulle imidlertid Loreen vise seg å kunne uttale/synge frem noe forståelig på scnenen i Baku, da skal jeg heller krype til korpset og si: Ok, grei låt. Men den vinner ikke allikevel.

Danskene valgte feil låt! (Hvor er Jesper?) Deres Should’ve Known Better hører til trend i år av såkalte trivelige bidrag. Den er iørefallende og radiovennlig, men blir kanskje litt for stillestående? Og stillestående er en nok også en greit betegenelse for Finland og deres svenskspråklige När jag blundar. Beklager, finner – dette går nok ikke veien i år.

Kan Island bli en joker i år? Deres Never Forget har blitt uimotståelig bedre på engelsk, og fører i hvert fall bidraget høyt på mine interne lister.

* * *

Af uransagelige årsager, har nabobermen Bosnia, Kroatia, Serbia og Slovenia valgt samme låt i år. Av disse fremstår Serbia og Slovenia som balsam – mens de to andre fungerer best som vuggeviser i koselige småbyer blant de slovenske alpene.

Men jeg klarer ikke å se Serbia og Zeljko Joksimovic, som noen spår, som noen vinner. Årets bidrag er hans svakeste av til nå fire bidrag gjennom historien.

* * *

Hellas og Kypos kjører østvestetnopop i år. Det funker helt greit, spesielt tror jeg Kypros kan kapre sin beste plassering på veldig mange år.

Alle de seks forhåndskvalifiserte landene, kjører faktisk til dels bra materiale. Spania må riktignok kjempe med nabo Portugal om de sydlige balladepoengene (kanskje stjeler de også noen fra låta… unnkskyld, låtene til Serbia & co).

Aserbajdsjan kjører R&B-klassisk-suppeballade på sin hjemmeballade (som selvfølgelig er svensk). Et fint bidrag, men ingen hjemmeseier. Running Scared var bedre.

Tyskland anser jeg som en joker. Godt håndverk igjen fra tyskerne, Standing Still er en fin låt som kan overraske.

Engelbert? Man vinner ikke ESC med en sart ballade fra startnummer 1, men Love Will Set You Free er mye bedre enn fryktet.

Årets mest mainstream, kommer fra Irland. Kanskje blir den dessverre også for mainstream for Jedward, da jeg ser at sukkerhormonene deres kan bli noe i det meste laget for en slik låt som dette. Hadde guttene roet seg ned noe, kunne godt Waterline ha vært en vinnerkandidat i Baku!

* * *

Oppsummert: Mye å skrive om, mye å både mislike og like. Og skal jeg velge å sette opp et noe heller diffust tips etter å hørt låtene et par ganger:

Vinneren vil komme fra det vestlige Europa – og det vil komme fra et land som har vunnet før….!

PS! Se og hør alle bidragene her!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien