Baku – en by i vinden

Hovedstaden i årets vertsland – Baku, er en selvskreven arrangør av Eurovision Song Contest. Baku er en eldgammel by med rik historie, men er fortsatt en del av den moderne verdenen og har mye å tilby sine besøkende

baku


En by i vinden

Baku er en by i vinden på mange måter. Navnet Baku kommer av persisk avstamming og kan oversettes til «vindens by», noe som er en passende beskrivelse, da det blåser mye der. Man kan også på andre måter si at Baku er i vinden for tiden. De får internasjonal oppmerksomhet – på godt og vondt – gjennom årets arrangørjobb, men har også fått oppmerksomhet på amerikansk TV – da Baku var ett av stoppene i den populære TV-serien «The Amazing Race» nylig.

Baku er som de fleste hovedsteder det politiske, vitenskapelige, industrielle og kulturelle sentrum i Aserbajdsjan. 2 millioner innbyggere er fast bosatt i byen, noe som utgjør omtrent 1/4 av landets befolkning. Flesteparten av innbyggerne avstammer fra landet, men litt over 100 000 er av russisk avstamming. Aserbajsjan er som kjent en tidligere sovjetrepublikk og ble selvstendig i 1991.

Gammelt og nytt

Baku er en eldgammel by med rik historie. Det har vært bosatt mennesker i Baku i mange tusen år – men selve bydannelsen kan man spore tilbake til 1800-tallet. Baku ble hovedstad i 1859 etter at et jordskjelv ødela den gamle – og på den tiden bodde det 13 000 i byen.

Baku er delt i to hoveddeler – en indre og eldre del (Ichari Shahar) og en ytre og nyere del (Bayir Shahar). Deler av den eldste delen står på UNESCOs liste over verdens kultur og naturarvsteder. Blant annet «Shirvanshahs’ palass» og jomfrutårnet står oppført på denne listen. Deler av gamlebyen stammer fra 1300-tallet (noen mener så langt tilbake som 700-tallet), men underI sovjettiden ble disse kulturminnene tatt veldig dårlig vare på og UNESCO sa i 2000 at disse kulturminnene var i fare for å bli ødelagt for alltid. Dette ble tatt alvorlig og mye har blitt restaurert siden den gang. UNESCO har nå gått ut og sagt at faren ikke lenger er tilstede.

Baku gammel by
Bilde 1: Kollasje av bilder fra gamlebyen i Baku – Kilde: Wikipedia.org

Den nye delen av Baku er der det meste foregår. Aserbajdsjan har stor oljerikdom og de har brukt mye penger på flotte bygg i hovedstaden. Siste tillegget til byen er årets arena for ESC – «Baku Crystal Hall». Bygget er enda ikke helt ferdigstilt, men det nærmer seg og det er ventet at alt skal være klart til alt braker løs i mai.

Crystal Hall2Bilder 2: Baku Crystal Hall – Kilde: eurovision.tv

Som turistby kan Baku by på en vandring mellom gammelt og nytt og det finnes også attraksjoner rett utenfor byen som ildfjellet (Yanar Dag) og Atashgah. Yanar Dag er en naturlig gassflamme som brenner på en høyde utenfor Baku. Atashgah et gammel tempel der naturgass gjorde at man kunne lage naturlige flammer tidligere. Nå er det gass fra ledninger som holder flammene ved like – for turistenes skyld.

Baku kan også by på varierte shoppingmuligheter – også her både gammelt og nytt. De mange rike menneskene i Baku gjør at mange merkebutikker er representert i gatene i Baku. Nattelivet skal også være bra og var ifølge «Lonely Planet» det åttende beste partystedet i verden.

Olje

Aserbajsdjan er viden kjent for sin rike tilgang på gass og olje. Baku er som sagt hovedsetet for aserbajdsjansk økonomi og rikdommen er for det meste konsentrert her nettopp på grunn av oljen. Det sies at man kan lukte olje i luften. Knut Hamsun sa under sitt besøk i Baku «oljen blander sig i den luft man ånder ind» – et sitat som er hentet i boken «I æventyrland – Oplevet og drømt i Kaukasien» som ble skrevet under hans lange reise i området i 1899. Hvis man har veldig lyst kan man også nyte et deilig oljebad i et spa i Baku.

oljebadBilde 3: En aserbajdsjansk mann nyter et oljebad – Kilde: csmonitor.com


I denne fine videoen kan du se mer fra Baku og Aserbajdsjan

 

Kilder: Wikipedia, wikitravel, bakucity.az

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien