Dagens bidrag: Island

Andre land ut i første semifinale er en av de store forhåndsfavorittene; Island. Våre naboer i vest representeres i år av en nykommer og en veteran; Greta Salóme og Jónsi. De skal fremføre Greta Salómes sang «Never Forget».

I originalversjon het bidraget «Mundu eftir mér», og her er finaleopptredenen. Videoen av den endelige versjonen finner du nederst i artikkelen. 

Som (nesten) alltid valgte Island også i år sin representant gjennom den tradisjonsrike Söngvakeppni Sjónvarpsins. De startet med tre semifinaler, hver bestående av fem bidrag, hvorav to bidrag fra hver semifinale kvalifiserte seg til finalen. Fjorårets regelendring, som innebar at alle bidrag måtte fremføres på islandsk i den nasjonale uttagningen, ble videreført også i år. Dette innebærer imidlertid ikke at bidraget må fremføres på islandsk i Baku i mai, og Island vil, i likhet med alle år siden 1997, synge på engelsk i Eurovision Song Contest. En liten endring fra fjorårets utgave var det imidlertid; en fagjury valgte ut et wildcard blant de ni bidragene som ikke hadde kvalifisert seg direkte til finalen, slik at finalen besto av sju bidrag. 

Den største endringen fra tidligere år angikk imidlertid avstemmingen. RÚV innførte i år samme stemmesystem i Söngvakeppni Sjónvarpsins som vi kjenner fra Eurovision Song Contest; vinneren kåres gjennom en blanding av 50% telefonstemmer og 50% jurystemmer. Dette gjaldt både i semifinalene og i finalen. «Mundu eftir mér/Never Forget» fikk 12 poeng fra juryen og ti fra seerne, og gikk med det av med seieren, to poeng foran andreplassen, «Stattu upp», som fikk 12 poeng fra seerne og åtte fra juryen. I ettertid gikk enkelte ut i media og kritiserte ordningen, men det ble fort stille da det fra RÚV sin side ble understreket at dette var noe alle involverte var blitt informert om på forhånd. 

«Never Forget» konkurrerte i første semifinale, da under navnet «Mundu eftir mér» (Husk meg). Sangen er skrevet av Greta Salóme Stefánsóttir, som også fremfører sangen sammen med Jón Jósep Snæbjörnsson, bedre kjent som Jónsi. Sangen er ikke skrevet spseielt for konkurransen, den var tenkt å skulle bli en del av debutalbumet til Greta Salóme. En kollega hørte sangen mens hun arbeidet med den i studio og anbefalte henne å sende den inn til Söngvakeppni Sjónvarpsins. Greta sendte inn to sanger, og begge ble plukket ut til semifinalene. Hun fremførte også den andre sangen sin, «Aldrei sleppir mér», men da begge sangene hennes gikk til finale valgte hun å trekke seg fra dette bidraget

Greta Salóme kommer fra en musikalsk familie, og hun har spilt fiolin siden hun var fire år gammel. Hun har studert både sang og fiolin ved musikkhøyskolen i Reykjavik, hvor hun fullførte sin bachelorgrad i 2008. Hun er nå i ferd med å avslutte sin mastergrad i fiolinspill samtidig som hun studerer en meget avansert sangteknikk kalt Complete Vocal. I tillegg til studiene spiller hun til daglig fiolin i Islands Symfoniorkester. Hun er også en anerkjent og mye brukt studiomusiker på Island.  

Jónsi er en gammel kjenning i Eurovision Song Contest, da han representerte Island i Istanbul i 2004, den gang med balladen «Heaven». Han deltok også i Söngvakeppni Sjónvarpsins 2007, med låten «Segðu mér». Han er imidlertid best kjent på Island som vokalist i bandet Í svörtum fötum. I likhet med Greta begynte Jónsi tidlig med musikk, men han startet som trommeslager. Da han flyttet fra Ákureyri nord på Island til Reykjavik satset han imidlertid på en karriere som sanger. Han har også spilt hovedroller i flere store musikaler, blant annet «Grease» og «Fame». 

 Jónsi fremfører «Heaven» i finalen i Istanbul i 2004 

Den islandke teksten er basert på en sann historie fra 1661. Biskopdatteren Ragnheiður på Skáhólt forelsker seg i Daði, men det er et forhold som faren hennes ikke godtar. Dette er en historie som alle islendinger kjenner, og det er skrevet mange bøker om Ragnheiður og Daði. 

Den engelske teksten er derimot basert på islandsk folketro. Sagnet om alvejenta og menneskegutten som blir venner som barn finnes i ulike utgaver over hele Island. I korte trekk; Alvejenta vil ha med seg gutten inn i sin verden, men gutten vil ikke. Så bruker han «resten av livet» til å tenke på henne og angre seg for at han ikke ble med henne. Så møtes de igjen når begge er blitt voksne, og de får en ny sjanse…

Følg linkene i teksten til våre intervjuer med Jónsi og Greta Salóme og øvrige Island-artikler. 

Kilder; escNorge.net, ruv.is
Bilder; Gassi ,Wivs@escNorge 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien