Dagens bidrag: Montenegro

Montenegro er tilbake i konkurransen etter to års pause og prøver lykken med Rambo Amadeus. Han får æren av å starte semifinalene i Baku samt vår serie av presentasjoner av årets bidrag.

Antonije Pušić er en musiker fra Montenegro, men har for tiden sin base i Serbias hovedstad Beograd. Han har tatt artistnavnet Rambo Amadeus, som også er navnet han representerer hjemlandet sitt med i årets Eurovision Song Contest.

Navnet Rambo Amadeus har han tatt fra John Rambo, en fiktiv rollekarakter i filmsagaen Rambo, mens Amadeus har han tatt fra komponisten Amadeus Mozart som neppe trenger noen større introduksjon.

Rambo er ikke som alle andre musikere, og å beskrive musikken hans med bare ett ord er nesten en umulig oppgave da artisten er kjent for å mikse forskjellige stilarter til en forunderlig blanding som noen liker og andre ikke. Men noe riktig må han ha gjort, for han er tross alt en svært populær skikkelse i hele området av det som tidligere het Jugoslavia.

Rambo sine sanger er ofte satiriske tekster om vanlige personers oppførsel, men han har også låter som har en mer politisk agenda.

Låten Rambo skal fremføre i Eurovision heter «Euro Neuro» og er kanskje en av årets mest omdiskuterte bidrag. Mange ESC-fans synes nemlig dette er bare tull og tøys som nærmest kan betraktes som et hån mot konkurransen, andre synes dette er kult og annerledes. Rambo selv har derimot sagt i et intervju til escNorge at han tror sjansene sine til å ta seg til finalen er lik null. Montenegro og Rambo har i tillegg fått det uheldige startnummeret en, som er tredje gang den lille nasjonen har blitt trukket til å starte showet.

Montenegro har bare vært med fire ganger i Eurovision medregnet årets deltagelse, men deltok fra 2004 til 2005 sammen med Serbia da de to het Serbia & Montenegro. Men i 2006 ble begge nasjonene selvstendige. I 2006 deltok ingen av landene i ESC, men de hadde allerede betalt for å være med, så de fikk lov til å stemme under finalen, og under stemmegivningen lovet poengutdeleren for landet at de skulle komme tilbake med den beste låten neste år.

Og det gjorde de, for neste år vant Serbia i Finlands hovedstad Helsinki med Marija Serofovic og den mektige balkanballaden «Molitva». Men mens Serbia oppnåde stor suksess som selvstendig land måtte Montenegro stå på sidelinjen under jubelbruset fordi de ikke nådde opp i semifinalen og dermed naturligvis ikke fikk delta i finalen. De følgende årene klarte ikke Montenegro en eneste gang å ta seg til finalen og etter nok et nederlag i 2009 med den Ralp Siegel-skrevne «Get Out Of My Life» ga landet foreløpig opp og trakk seg fra konkurransen.

Nå er de altså tilbake igjen etter to års pause, så gjenstår det å se om Montenegro endelig skal få sin etterlengtede finaleplass? Det får vi altså svar på i den første semifinalen tirsdag 22. mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien