Dagens bidrag: Moldova

Etter å ha skapt en youtube-hit med blåseinstrumenter i 2010 prøver Moldova seg igjen en låt med slike elementer. Pasha Parfeny synger låten den fartsfylte låten»Lautar» for Moldova i Baku

Pasha Parfeny (Paul Parfeni) ble født 30. mai 1986 i den lille byen Orhei øst i Moldova. Han kommer fra en musikerfamilie og var fra tidlig av interessert i sang og musikk. Han har vært med i mange festivaler, musikaler og grupper. Han var vokalist i velkjente SunStroke Project fra 2007-2009. I 2010 prøvde han seg i den moldovske finalen for første gang med låten «You Should Like». Der endte han opp på plassen bak sine gamle kolleger. I 2011 prøvde han seg igjen med «Dorule» – men denne gang ble det «bare» 3. plass. Han ga derimot ikke opp og søkte en plass i årets utvelgelse også.

pasha copy

Finalen i Moldova – «O Melodie Pentru Europa» var en lang affære som inneholdt innslag fra hele 21 ulike artister. Blant annet representanten fra 2008 – Geta Burlacu sto på startstreken. Fra startnummer 3 i rekken fremføre Pasha låten sin med mye energi og rare kostymer noe som er vanlig for hans del hvis man ser på tidligere deltakelser i den moldovske finalen.

Da telefonstemmene var klare var det Cristina Croitoru som fikk flest, men Pasha kom på en sterk andreplass. Juryene bestemte derimot at Pasha hadde den beste låta og ga ikke nok poeng til Cristina slik at hun kunne være en trussel. Dermed fikk Pasha Parfeny endelig sjansen til å  representere Moldova i Eurovision Song Contest.

Låten han skal synge heter altså «Lautar» og selve ordet lautar er rumensk og beskriver en type tradisjonell musikk som oppsto i Moldova/Romania på 1500-tallet. Ordet lautar kommer av lauta som er et instrument som vi her i Norge kjenner som lutt. Lutt var et populært instrument i renessansen.

Utdrag fra teksten:

At the wedding tonight she looks nicer than the bride.
When she smiles, I forget my lyrics.
I got blind, I got mad, not from the diamonds she had
But from the beauty that puts my heart on fire

You have never been at my show
You haven’t seen before how looks the trumpet
But the sound goes straight to your soul
Gets you out of control
This trumpet makes you my girl

Pasha har skrevet tekst og musikk selv, sammen med Alex Brasoveanu. 

Moldova har en god statistikk i Eurovision. De har bare stått utenfor finalen en eneste gang siden debuten i 2005, som forøvrig ga dem deres beste plassering hittil – en 6. plass. Fjoråret bød på en sterk 12. plass for Moldova – vil Pasha klare en like bra plassering i år med sin fartsfylte og humørfylte låt? 

Moldova deltar i første semifinale fra startnummer 17.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien