Dagens bidrag: Norge

1,3 millioner fulgte ham da han vant MGP-finalen for tre måneder siden. Torsdag 24. mai vil veldig mange flere millioner følge Tooji på scnenen i Baku, når han forhåpentligvis skal gi oss det Stella ikke klarte i fjor:

Toojis bakgrunn begynner å bli kjent for folk og lesere; født i Shiraz i Iran, kom til Norge etter en turbulent flyktrute – og hadde en til tider nokså vanskelig oppvekst i Oslo.

Han kom i kontakt med modellbransjen som 16-åring, og der var ikke veien lang før han ble fanget av det norske teamet i MTV. Som 20-åring ledet han programmer som «Super Saturday» og «Toojis Top 10», og var vel blant de mer profilerte navnene i denne tiden.

Samtidig med MTV-jobben, tok han også utdannelsen som barnevernspedagog – og som han selv sier: «Det var bokstavelig talt rett fra flyplassen til eksamen noen ganger». Studiet var også en årsak til at han forlot MTV-lokalene, for å kunne bruke tiden for engasjementet mot unge: Tooji har flere ganger trukket frem at hans egen bakgrunn ofte kan være en fordel i jobben hans i barnevernet.

Tooji har ingen sangutdannelse, men han gikk på dramalinjen på Hartvig Nissen VGS. Sangen satset han egentlig ordentlig på – og nesten litt tilfeldig – i 18-årsalderen, da han bokstavelig talt ble kastet ut på scenen av en arrangør på en «event».

Kontaktene hans i bransjen gjorde at han fikk spilt inn noen låter i 2008, deriblant Swan Song, men Tooji har hele tiden lagt vekt på at han ikke ønsker å gjøre det første og beste. Sanger og fremtidig album skal være gjennomført!

Stay ble skrevet spesielt for Melodi Grand Prix i samarbeid med svenskene Figge og Peter Boström (som ikke er brødre). Begge er velkjente navn i musikkbransjen og har blant annet levert flere bidrag til Melodifestivalen gjennom årene. Peter står også bak vår svenske nabo og konkurrent i år: Loreens Euphoria.

Tooji sier selv at låta representerer både de persiske røttene og hans og vestlige klubbrytmer, og det kan man jo høre.

Det var imidlertid ikke selvsagt at nettopp Tooji skulle vinne MGP, da populariteten til låta først for alvor tok av i uka foran finalen – og det var den helnorske Ola Nordmann som hadde vært både odds- og spillefavoritt foran det hele.

Under avstemningen tok imidlertid stemmegivingen Toojis vei nokså raskt, og seieren var sikret med god margin for en rørt Tooji, som nå virkelig fikk støtte fra TV-seerne.

Låta gikk til topps på iTunes og streaminglistene, og nådde en 2. plass på VG-lista i etterkant.

norge03

Etter å ha tilbrakt noen uker vekslende mellom plateinnspilling i L.A., jobb og forbedredelser til Baku – setter snart Tooji seg i flyet til Aserbajdsjan og lover å gjøre alt for Norge.

Han lover et flammende show i Baku – og det er bare å ønske lykke til for både Tooji, Stay – og Norge! Og se og hør gjerne den etter hvert populære akkustiske versjonen av bidraget under.


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien