Dag 6. i Baku er unnagjort

 Hele 13 land har øvet på scenen i Baku i dag. Siste rest i semifinale 1 og en stor del av artistene i semifinale 2 har øvet på for andre gang på den flotte scenen

stage04


Først land ut i dagens prøver var bestemødrene fra Russland. Som alltid var de kledd i sine velkjente folkedrakter. De har selskap av en gigantisk ovn der de lager kaker underveis, slik vi så tidligere i uken. Her virker alt som før og bestemødrene vil nok sjarmere mange rundt om i Europa. Så var det disse juryene, vil de gå for dette? 

 

Ungarn var land nummer to ut i dag, denne gang tydeligvis i sceneklærne som minner litt om stilen de hadde i den nasjonale finalen. Vokalisten er mer «med» enn han var i den nasjonale finalen og synger også bedre, men det spørs om ikke vokalen var enda litt bedre i første prøve. Det kan også se ut som om han ser litt lite i kamera, noe som er ganske viktig for å fange folks oppmerksomhet. Mange er usikre om denne låten vil fange nok oppmerksomhet, spesielt etter Russland. Heldigvis for Ungarn er det en reklamepause etter Russland, så kanskje folk får «roet» seg litt før Ungarn kommer på scenen. 

Østerrike kom etter Ungarn og gjennomførte en prøve som forventet. Danserne er kledd i korte lysegrønne kjoler. Det spørs om rumperisting og poledancing vil engasjere Europa, men det gjenstår det bare å se. Østerrike er uansett ikke ett av de landene som er tippet mest til å gå videre til finalen.

Moldovas fremførelse er en energibombe av dimensjoner med mye dans og bevegelser og Pasha gjør en god vokalprestasjon. Det er en veldig energisk låt som kommer godt frem på scenen, i hvertfall sett fra scenen. De har gjort noen endringer i koreografien – vi får ingen riding på «hester» lenger og padlingen gjøres ikke lenger med foten til Pasha på ryggen til danseren. Vi har enda ikke sett fått se Pasha sitt kostyme men danserne/baksangerne er i dag kledd i like kjoler, bare med annerledes farger. Kan denne overraske?

Siste land ut i semifinale er Irland. Vokalen var ikke akkurat på topp i dag, men det er kanskje ikke så mye å forvente fra Jedward som fokuserer mest på sceneshowet. Jedward stiller i annet kostyme enn sist, det gjenstår å se hva de har på seg på tirsdag. Vannfontenen hadde betraktelig høyere stråler i dag, noe som kanskje er greit da det så ganske rart ut sist med den lille fontenen.

Over til andre semifinale!

Serbia er først ut og Zeljko leverer som alltid varene. Det er ingenting å utsette på hans prestasjon i dag. Her er det også piano, fløyte- og fiolinspill på scenen som gir stemning. Senere også litt håndtromme (?). Det er vel få som ikke tror denne går videre!

 

Andre land ut i semifinale 2 er Makedonia. Kaliopi har en flott tilstedeværelse på scenen og stemmen hennes blir brukt til det fulle. Fremføringsmessig så leveres låten som en slags rockelåt, siden Kaliopi ikke sitter ved pianoet i starten slik hun gjorde da hun fremførte låten for første gang. Kanskje kan dette mykne overgangen fra den rolige delen noe.

Indianeren fra Nederland var tredje artist på scenen og viste oss i dag kjolen sin – en turkis kreasjon. Den kvinnelige baksangeren er kledd slik damene var i den nasjonale finalen, mens guttene som spiller (selv om noen av dem ser ut som om de aldri har holdt i et instrument før) fortsatt ikke har noen kostymer. Man kan kanskje spørre seg om det er det lureste at de sitter så fryktelig langt unna Joan og ikke før 2:28 begynner å gå mot henne.

Malta har kanskje en av årets «varmeste» og mest tiltalende bakgrunner. Kurt prøver virkelig å overbevise og har forbedret vokalen sin, så den er det ingenting å utsette på. Alle på scenen er energiske (selv om DJ’en kanskje er litt overivrig til tider) og den kvinnelige baksangeren har noen fine innspill. En god øvelse for Malta.

Hviterussland gjorde en prøve som forventet. Vokalen er helt grei og de har noen tøffe effekter der de lener seg langt bakover uten at de faller. Allikevel kan man fortsatt ha noe å utsette på engelskuttalen som kan bli noe komisk innimellom. Antrekkene er kanskje ikke heller edt mest kledelige så langt denne dagen.

 

Filipa synger meget godt for Portugal og det var ingenting å utsette på denne prøven. Spørsmålet er om denne fado-låten tiltaler Europa eller om den blir litt gammelmodig. Det er uten tvil et hyggelig innslag og bakgrunnen er veldig pen.

Ukraina har som vanlig et ekstravagant sceneshow. Denne gang med store skjermer på scenen og trompetister i spesielle drakter. Det er fullt kjør fra start av. Gaitana synger kraftfullt, men har ingen støtte fra baksangere i Baku ser det ut til.

I Bulgarias prøve var det ingen tegn til den lite flatterende leopard-kjolen hun bar tidligere i uken. Hva sceneantrekket blir neste uke får vi vente med å se. Sofi synger bra, men er fortsatt helt alene på scenen. Er det så lurt? Ikke beveger hun seg mye heller, her må hun stole på kameramennene.

 I morgen – dag 7 er det Slovenia, Kroatia, Georgia, Sverige og Tyrkia som skal øve fra semifinale 2, mens vi for første gang får se de 5 store og Aserbajdsjan på scenen!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien