Dagens bidrag: Spania

Som land nummer nitten ut i Eurovision-finalen den 26. mai starter Spania. Landet hører med blant de fem store, og er dermed direkte kvalifisert til finalen hvert år. I år er det Pastora Soler som skal representere Spania med balladen «Quedate conmigo».

I desember i fjor ble det kunngjort fra den spanske TV-kanalen TVE at det var Pastora Soler som skulle representere Spania i årets Eurovision. Hun ble plukket ut internt av TVE. Den spanske sangen ble valgt via en blanding mellom jury- og telefonstemmer i et spesielt show.

  Pastora Soler, som egentlig heter Pilar Sanchez Luque, er en godt kjent artist i sitt hjemland. Hun startet sin musikkarriere da hun var veldig ung og spilte inn sitt første album i 1994. Hun har fremført sanger innen mange ulike sjangre, og synger alt fra tradisjonell flamenco til mer moderne pop.   Gjennombruddet hennes kom med album nummer tre, Fuente de luna, som ble en suksess og solgte i mer enn 120 000 eksemplarer i Spania. Herfra kom hennes første store hit-singel, Damelo ya, som også nådde høyt på listene i Tyrkia. Så langt i karrieren har Pastora gitt ut elleve album, og hun har turnert både hjemme i Spania og i utlandet. Blant annet har hun opptrådt flere ganger ved Operahuset i Kairo, Egypt. I 2011 ble Pastora nominert på Latin Grammy Awards for Beste Flamenco Album.    

Bidraget Quedate conmigo er skrevet av Antonio Sanchez, Thomas G:son og Erik Bernholm. De tre låtskriverne har vært med som låtskrivere i Eurovision før. Svenske Thomas G:son har tidligere hatt med seks sanger i Eurovision – tre av dem for Sverige i 2001, 2006 og 2012, en for Spania i 2007, en for Norge i 2007 og en for Danmark i 2010. I år er G:son låtskriver på det svenske bidraget Euphoria. Erik Bernholm jobbet med G:son og var låtskriver på Danmark sin sang In a moment like this i 2010, mens Antonio Sanchez skrev sangen til Spania i 2007.   Teksten i sangen handler om et ønske fra en kvinne om at mannen hun elsker skal bli hos henne. Hun er lei seg for det hun gjorde og spør om tilgivelse.  

    Spania har vært med i Eurovision siden 1961, og de har ikke gått glipp av noen finale. I 1968 vant de for første gang, og på hjemmebane vant de også i 1969, dog delt med tre andre land. I de andre årene har resultatene vært litt blandet. Hele fire ganger, har de klart å få en 2. plass og en gang har de kommet på 3. plass. De siste gode resultatene kom på begynnelsen av 2000- tallet med fire topp ti resultater etter hverandre (2001-2004).   52 ganger har Spania vært med i Eurovision Song Contest. I år er det 19. gang en dame som representerer landet. Spania er også et av landene som oftest velger synger på sitt eget språk tross den frie språkregelen. Vi vet ikke hvilket land som skal synge før Spania, men etter Pastora Soler, er det Tyskland som skal i ilden med sitt bidrag Standing Still.   Spania har gitt flest poeng til Tyskland, mens Spania har fått flest poeng fra nabolandet Portugal. Hvis man ser på poengene gitt siden 2004 når de begynte med semifinaler, har Spania gitt flest poeng til Romania, mens Spania har fått flest poeng fra Andorra.    I følge oddschecker.com er Spania rangert som favoritt nummer åtte til å vinne årets Eurovision Song Contest i Baku.   Kilder:esctoday.com

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien