Full guide til semifinale 1

Tirsdag settes det hele i gang i Baku med den første av årets to semifinaler. Her vil du finne både Island, Finland og Danmark, og i hvert fall våre naboer i sør og nordvest levnes gode finalesjanser.

I denne guiden presenteres de 18 bidragene som skal kjempe om de ti finaleplassene. Det hele avgjøres med 50/50 telefon- og jurystemmer.

logosemi1

Under vil du finne våre terningkast fra tidligere i vår, resultater fra Poll 2012 og siste odds fra Betfair. Tallene er markert i grønt og rødt for finalesjanser eller ikke.

I tillegg har vi lagt til fjorårets resultater samt landets plassering på all time-rangeringen basert på plasseringer gjennom hele ESC-historien.


1. MONTENEGRO Rambo Amadeus – Euro Neuro

Finalens ukjente norgesvenn er kjent for å blande musikkstiler til det ugjenkjennelige. Slik er det også for Euro Neuro, som kanskje er original – men helt har mistet melodien et sted i kaoset. Gjør klart for tidenes første scene-esel, og et bidrag som trolig kan være en opplagt kandidat til 0 poeng.

| MER OM MONTENEGRO | INTERVJU |


2. ISLAND Greta Salome & Jonsi – Never Forget

Dramatisk og arrangert bidrag med elementer fra både nordiske og irske folketoner. Det er som om Nøkken kunne tatt frem felepartiene, men Greta fremstår heldgivs mer som alvepiken låta handler om. Island er i år en av de store fanfavorittene, og bør ha en sterk nok melodi til å kunne redde i land en finaleplass. Ryktene tilsier en usedvanlig vakker scenedekorasjon for duoen.

| MER OM ISLAND | INTERVJU |3. HELLAS Eleftheria Eleftheriou – Aphrodisiac

Både melodi og arrangmenet tilsier at årets greske bidrag ikke kunne være fra noe annet land enn nettopp Hellas. Denne sommer-etnoen innolder både duften av Middelhavet og diskotekene innenfor, og er som skrudd sammen for mange poeng. Hellas har ikke blitt dårligere enn nummer ti siden semifinalene ble innført i 2004. Det kan være at de klarer å fortsette den trenden også i år.

| MER OM HELLAS |


4. LATVIA Anmary – Beautiful Song

Anmary fremfører en nesten selvironisk poplåt med lokalt knekk i stemmen. Her refereres det til både Johnny Logan, 80-tallet og av en eller annen grunn Mick Jagger. Refrenget er gladlynt og lett å nynne til, men mange mener at både låt og fremføring kan bli noe anonym til å bli den store poengsankeren.

| MER OM LATVIA |


5. ALBANIA Rona Nishliu – Suus

Tittelen betyr gråt, og det høres. Rona har en stemme som er blant kveldens desidert beste – og det viser hun. Selve låta er en sår ballade som bygger som opp til et dramatisk sisteminutt. Den blir nok noe for særegen for de store publikumsstemmene, men kanskje kan dette bli en av juryens favoritter?

| MER OM ALBANIA |


6. ROMANIA Mandinga – Zaleilah

Fra finalens tåreperse til finalens sommerlåt. En sekkepipe innleder en spretten strandmelodi på spansk og engelsk, og populariteten til bidraget har bare økt de siste ukene. Romania er sammen med Hellas et land som siden 2004 aldri har stått utenfor en finale. Høyst trolig vil de klare den bragden også i år.

| MER OM ROMANIA |


7. SVEITS Sinplus – Unbreakable

Brødrene i Sinplus kjører en gitarsak med referanser til både Coldplay og U2. Den skiller seg ut i denne semifinalen ved å være det ene rockete alibiet, og kan kanskje tjene på å skille seg ut noe. Men de har derimot ikke scoret de helt høye oddsene eller fohåndstipsene…

| MER OM SVEITS | INTERVJU |


8. BELGIA Iris – Would You?

Unge Iris var et populært valg som landets artist for Baku, dvs den flamske halvdelen som i år har ansvaret for Belgias bidrag. Det er noen elementer fra amerikanske syngedamer som Alanis Morissette, men balladen er nok for svak og kanskje for stor for Iris, til at den kan nå så veldig høyt.

| MER OM BELGIA |


9. FINLAND Pernilla – När jag blundar

Finland kjører overraskende og sår finlandsvensk i år – for første gang siden 1990. Pernilla synger en stemningsfull og rett-fra-hjertet låt, som mange har falt for – og like mange nettopp tar tittelen bosktavelig… Den kan kanskje krype til en finale ved hjelpe av nordiske stemmer og noen rørte jurymedlemmer?

| MER OM FINLAND |


10. ISRAEL Izabo – Time

Israel og Izabo sender et vers fra 1973 og et refreng med gjenhør av syre og 1967. Det hele har fått et særpreg som mange andre av årets bidrag mangler, og landet har også en fordel i å komme like etter to ballader. Mange vil ta seg i å synge på gitarintroen, som kanskje bevisst minner om en meget tidlig ABBA-låt. Honnør for noe annerledes fra Israel denne gangen.

| MER OM ISRAEL |


11. SAN MARINO Valentina Monetta – The Social Network Song

Farsen startet omtrent før dette bidraget var offentliggjort, da låta ble lansert som The Facebook Song – en tittel som ikke gikk på akkord med EBUs regler. Etter å ha fikset bort alle slike referanser, har vi fått en av ESC-historiens mest uoriginale refrengtekster. Bak låta står ringreven og veteranen Ralph Siegel.

| MER OM SAN MARINO |


12. KYPROS Ivi Adamou – La La Love

Mange spår Kypros’ beste plassering på et tiår. De sender en direkte konkurrent til sine godvenner i Hellas, og Europa er delt på midten av hvilket gresk bidrag som i år kommer høyest. La La Love er en fengende, søreuropeisk klubblåt, men har ikke de greske elementene vi hørte fra Hellas. Bør ha solide finaelsjanser.

| MER OM KYPROS | INTERVJU |

kypros


13. DANMARK Soluna Samay – Should’ve Known Better

Danskene sender nesten som vanlig godt håndverk, og så blir det et spørsmål til den enkelte om hvor bra det håndverket er – eller hvor origialt det er. Soluna synger bra, og det ryktes fra Baku at hun gjør en meget god innsats fra scenekanten. Bidraget kan klassifiserers som grei og iørefallende radiopop, og det trenger absolutt ikke være noen ulempe.

| MER OM DANMARK | INTERVJU |


14. RUSSLAND Buranovskie Babushki – Party for Everybody

Disse bestemødrene har sjarmert like mange i senk, som de har irritert andre. Låta er oppriktig rimelig enkel og håpløs, selv om den absolutt eier referanser til typisk russisk folkpop. Disse sjarmerende farmorene, hvorav den minste ser ut som en inkranasjon av Prøysens teskjekjerring, vil garantert få masse telefonstemmer – men kanskje ikke så mange i juryklassen…?

| MER OM RUSSLAND |


15. UNGARN Compact Disco – Sound of Our Hearts

Ungarn stiller med et bidrag der uttrykket, i hvert fall i arrangementet, kan minne noe om a-ha eller Depeche Mode. Låtmessig er også dette noe som kanskje fint kunne vært spilt på P4 en senkveld eller to. Om det kommer gjennom på scenen i Baku, er kanskje en helt annen såk – men en pluss i margen for et bidrag som egentlig leverer litt på siden av mange andre.

| MER OM UNGARN | INTERVJU |


16. ØSTERRIKE Trackshittaz – Woki mit deim Popo

Hjemmepopulær ræpp-duo som «synger» om den der bak. Videoen ble uforståelig nok gitt aldersgrense på YouTube, og det skyldes absolutt ikke Trackshittaz som fremstår som alt annet enn farlige gateræppere. Tvert i mot er de fra den østerriske landsbygda. Bidraget er av den typen du enten vil elske eller hate.

| MER OM ØSTERRIKE |


17. MOLDOVA Pasha Parfeny – Lautar

Pasha synger om seg selv og famlien, da Lautar tyder folkemusikk – eller folkemusiker. Det høres også i bidraget, som har typiske rumensk-moldoviske rytmer og instrumenter. Pasha og Moldova har et frisk innslag mot slutten av denne semi-en, og det kan gjøre sitt til at vi får se Moldova igjen i finalen lørdag.

| MER OM MOLDOVA | INTERVJU |


18. IRLAND Jedward – Waterline

Tvillingene ønsker å forbedre fjoråets åttendplass fra Düsseldorf, og entrer like greit også i år scenen – som i fjor – som siste land ut i en semifinale. Waterline er adskillig mer strømlinjeformet og mer ren pop enn Lipstick, selv om den heller ikke kalles umoderne. Klarer Jedward å senke sukkernivået i opptredenen, kan det velte inn mange poeng til Irland også i år.

| MER OM IRLAND |


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien