Dag 11 i Baku: Dress rehearsal for semi 2

Etter at alle inntrykkene fra gårsdagens semifinale har blitt fordøyd, rettes blikket fremover mot semifinale to som går av stabelen på torsdag. Dagen i dag har to generalprøver blitt arrangert i Crystal Hall, og den siste avgjorde hvilke jurypoeng de 18 bidragene kommer til å få under morgendagens sending.

slovtre

I skrivende stund pågår den andre generalprøven fremdeles, men alle landene har rukket å opptre og gjøre sine inntrykk på juryen. Først ut var nok en gang Serbias Željko Joksimović, og som vanlig sier alle rapporter at han har levert en stødig, sikker og helproff utgave av sin Nije ljubav stvar. Få, om noen, tviler på at Serbia går videre til lørdagens finale.

Kaliopi fra FYR Makedonia gjør også et godt inntrykk, men noen tilbakemeldinger tyder på at hun har virket mer kraftfull på scenen under tidligere prøver. Dette er en av låtene som mange tror er «på vippen» til å kvalifisere seg, så gjenstår det å se om fremførelsen er nok til å overbevise juryene.

Nederland og Joan Franka har tydeligvis ikke levert sin beste prøve, og får merknader for rar kameraføring og litt småproblemer med å treffe tonene. Nederland har ikke vært i en ESC-finale siden 2004, og det spørs om det holder hele veien inn i år heller.

Malta på start nummer fire har en av årets kuleste bakgrunner, men er tydeligvis heller ikke helt på høyden i kveld. Her er det visst en korist som ligger feil i lydmiksen, men Kurt, som likner mistenkelig på Ross fra Friends, gir i hvert fall alt han har for å ta Middelhavsøya til sin første finale siden 2009.

Litesound fra Hviterussland hadde startproblemer i den første semifinalen og kom ikke i gang før på tredje forsøk, men gjør tydeligvis en mye bedre prøve nå. Stemmemessig høres gutta i bandet solide og gode ut, og landet skal slett ikke avskrives i kampen om en finalebillett.

belhel

Kveldens første store ballade kommer fra Portugal, og her tyder rapportene på at Filipa Sousa «treffer planken perfekt» og gjør sin beste opptreden hittil. Med stor overbevisning og en prikkfri vokal avlevering kan hun meget vel vinne juryenes gunst og dermed ta hjemlandet til finalen.

Det blir en stor kontrast fra rolige Portugal til heseblesende Ukraina, som kjører full pakke med dansende korister med blåseinstrumenter samt flashmob på videoskjermene. Etter en dårlig prøve i ettermiddag har Gaitana tatt seg sammen og leverer varene når det gjelder, selv om hennes valg av kjole og hodepynt nok kan diskuteres… Men Ukraina er Ukraina, og vil sannsynligvis gå videre uten problemer.

Etter Ukraina blir Bulgaria unektelig litt stusslig på scenen, der Sofi Marinova står alene og synger i tre samfulle minutter. Vokalt er det ingenting å utsette på opptredenen, men her er savnet av dansere som kan gi nummeret litt liv til å ta og føle på. Det blir neppe avansement for Bulgaria i år heller.

Slovenias Eva Boto gjennomfører etter sigende en helstøpt og god prøve, og er spesielt flink til å se i riktig kamera til rett tid. Dette bør være en låt som appellerer til juryene, og Eva har slett ikke ødelagt sine sjanser til å få poeng fra dem med kveldens opptreden.

Kroatia følger på med en litt likelydende låt, og selv om Nina Badrić er en mer erfaren vokalist enn Eva Boto mener mange at denne låten mangler noe som gjør at den fester seg i minnet hos lytterne. Nina gjør etter alle solemerker en flott prøve, men kan allikevel komme til kort mot sin yngre, slovenske medsøster.

En av storfavorittene Sverige går så på scenen, og her er nok en artist som vet å levere når det gjelder. Kameravinklene fungerer nå, og Loreen virker å fange den magien hun klarte å skape i sin Melodifestival-fremtreden. Stemmemessig gjør hun sin beste prøve hittil, og dette bør seile inn i finalen uten større problemer.

lor sju

Nestemann ut er kanskje delfinalens joker, nemlig Anri Jokhadze fra Georgia. I likhet med Ukraina er dette et shownummer av de sjeldne, og kanskje foregår det litt for mye på scenen til at man klarer å få med seg alt. Anri synger imidlertid særdeles godt, og kan meget vel klare å ta Georgia til nok en finale. Men mye tyder på at dette nummeret kanskje appellerer mer til publikum enn til juryene?

Tyrkia og Can Bonomo har levert solide og gode prøver i løpet av uken som har gått, og kveldens opptreden er ikke noe unntak. Spennende koreografi på scenen bidrar til å heve låten, og det spørs om ikke Tyrkias sterke kvalifiseringsstatistikk vil bli gjenopprettet etter fjorårets glipp under morgendagens sending.

Ott Lepland fra Estland har brukt prøvene til å «leke seg» med melodilinjene i sin ballade Kuula, og fortsetter å eksperimentere under kveldens sending. I det store og det hele fungerer det, men flere kommenterer at den enkle og rene stilen som låten hadde i presentasjonsvideoen har gått litt tapt nå. Om det allikevel holder til finaleplass gjenstår å se.

Kontrasten ble stor til Slovakias Max Jason Mai og hans rockelåt, men rapportene tyder på at Max i kveld hadde sin kanskje dårligste prøve rent stemmemessig, og at han i tillegg bommet på mange av kameraene han skulle se inn i. «Smertefullt å høre på» er ordene som brukes på å beskrive dette, og dermed kan det spøke for avansement for Slovakia også i år.

Spenningen var til å ta og føle på idet Tooji gikk på scenen for Norge. Under ettermiddagens prøver ble det meldt at han muligens sparte litt på stemmen, og den var visst heller ikke helt 100% under kveldens show. Men dansingen og koreografien satt som den skulle, og de fleste er enige om at dette burde holde for å ta Norge til finale på lørdag. Og det er kanskje ikke juryene, men folket vi forventer å få flest poeng fra uansett?

tooji

Nest sist ut er Maya Sar for Bosnia-Herzegovina, som i motsetning til Ukraina går for «less is more»-varianten. Hun er alene på scenen og leverer en solid og stødig prøve, men har tøff konkurranse i ballade-klassen i denne semien. Om det holder til finale eller ikke blir spennende å se, for Bosnia er et av landene med 100% perfekt kvalifiseringsstatistikk før årets konkurranse.

Litauens Donny Montell avslutter semien med sitt paljettpyntede bind for øynene. Backflippen på én hånd sitter, men han har tydeligvis vært stødigere rent vokalt på tidligere prøver. En grei avslutning på showet, men neppe noen garantert finalist.

 

Etter dagens to gjennomkjøringer gjenstår en tredje generalprøve i morgen ettermiddag før selve showet braker løs fra Crystal Hall i Baku klokken 21.00 norsk tid i morgen kveld. Da er det bare å benke seg foran TV-apparatene og krysse alt man eier og har for at Tooji leverer en flott opptreden og tar Norge til finalen.

Foto: escNorge (Wivian R. Kristiansen)

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien