Dagen derpå – Finalens generalprøve

For andre gang i år ble det dagen derpå… Endda en kveld ble kjørt igjennom, og tilbake sad der lande som var jublende lykkelige, medens at andre sidder tilbake med skuffelse.

 BakuCrystalHall

 

Gårsdagens brak var årets andre semifinale, kvelden hvor endda 10 lande skulle finnes, kvelden hvor de 2 sidste nordiske lande skulle i kamp – Norge & Sverige både med og mod hinanden. Etter både lyd og tekniske problemer i den første semifinale, virkede det som det aserbajdsjanske tv kom flot igjen på den andre kveld.

 

De 18 bidrag blev vist frem uten problemer, hvorefter at det var tid til avstemning. Alle de stemmegivende lande havde haft juryerne på job, så disse var sikret, det var tid for seerne i de 18 deltakende lande, samt: Frankrike, Storbritannia & Tyskland til å stemme. Medens at stemmerne ble talt op, var det tid til underholdning.

 

De sidste 5 års vinnere skulle på scenen: russiske Dima Bilan (2008) gav sin «Believe» først, deretter kom serbiska Maria Šerifović på scenen med vinnerlåten «Molitva». Det norske håp i form av Alexander Rybak gav sin «Fairytale», og så var det tid for tyske Lena med «Satellite» – alle 4 låter var i kveldens anledning blevet «aserbajdsjanisert», med typiske aserbajdsjanske rytmer. Til sidst kom de lokale helte i form av Nikki & Ell på scenen, og sammen gav de alle en ny versjon av ABBA’s «Waterloo» – om det var en sukses for de 6 artister med «Waterloo», vil blive op til den enkelte at bedømme!

 

Deretter var det tid til at utløse spendingen, hvilke 10 lande kom sig videre til finalen lørdag. I pressentert rekkefølge ble det: Litauen, Bosnia & Hercegovina, Serbia, Ukraina, Sverige, Makedonia, Norge, Estland, Malta & Tyrkia. Små overraskelser, medens at andre var videre som ventet. Etter Semifinalen, var det tradisjonen tro pressekonferense tid, og alt sluttede med trekning av finaleplasserne.

 

I dag ble det så tid for generalprøve, og i kveld tid for juryerne til å se alle 26 finalister igjjennom, for å give sine betydelige poeng. I løpet av dagen oplyste EBU, at gårsdagens semifinale hadde 2 lande på en delt 10. plass, så reglen om med fleist 12’er, 10’er, osv. båtte tages i bruk, for å avgjøre den 10. og sidste finalist.

 

UdslaaetSemi2

 

Generalprøven:

 

Første land ute var Storbritannia og Engelbert Humperdinck, som i det mest av låtens lengde, har valgt å holde scenen helt med enkelthet i mørkt. Mot slutten kommer der liten kulør på scenen. Med på scenen har han en guitarist og et dansende par. En forholdsvis problemfri prøve. 2. land i ilden var Ungarn med Compact Disco. Motsat Storbritannia har ungarerne været på scenen, så der var bare små endringer i forhold til semifinalen.

 

Albania var neste ute, Rona gav som ventet en upåklagelig fremførelse av «Suus». Hun var etter semifinalen ganske diskutert, og det lidt anderledes bidrag vil stadig blive diskuteret indtil i morgen kveld. Litauen var kanskje en av overraskelserne i går kveld, men der var plass på scenen i dag, og Donny Montell var vel som ventet i form, det var ikke mange timer siden sidste sceneoptreedende.

 

Bosnia & Herzegovina bliver første tidligere jugoslavisk land i årets finale, og Maya var like som Donny stadig i trening etter kveldens semifinale, heller ikke her var der endringer eller noget nevneverdigt å sige om prøven. Russlands 6 babushka’er har hvilet sig oven på den første semifinale, i dag var det så tid til endda en gjennomkøring av landsbyfest for alle, og opskriften for festen så uforandret ut i forhold til sidst.

 

Første nordike land i ilden er Island, som også har kunnet hvile ut ovenpå den 1. semifinale. En ukomplisert prøve ble levert, så islendingene tok et sikkert skridt av prøverne mot den store kveld. Kypriotiske Ivi hadde styr på kleder og dans i semifinalen, til gjengeld var der toner som ikke ramte hvor de skulle – dagens prøve så ut til å falle bedre ut sangmeesigt end ved semifinalen.

Franke Anggun har 3 gymnaster/akrobater og 2 korsister. Selve optreedenden henleder éns tanker mot hendes offisielle video. Lidt på tonesiden skal kanskje bedres innen at juryerne stemte i kveld. Italia var neste land på scenen, også her var en velperformet optreedende. Nina Zilli medbringer 3 korsister på scenen. Taget ut fra applausen etter på, så var det en flot og populær fremførelse.

 

Estland med Ott ved roret, gav den følsomme ballade Kuula, bare timer etter sidste fremføring, heller ikke her var der endringer i set up, stadig med en enkel korsanger bak, og en fejlfri fremførelse. Norge & Tooji var neste levende bilde. Han hadde med sig en korsanger & de 4 dansere, men motsat kypriotiske Ivi var hans sang performace bedre i semifinalen, men mon ikke han sparede stemmen til kveldens juryfremførelse.

 

 

Den lokale heltinne fra Aserbajdsjan er Sabina, som hjelpes på vei av 3 kvindlige korsister og en enkel mann. Scenen er holdt i enkelt mørkt, medens at de er effektivt kledt i lyst. Romania giver energi & etn fra scenen, også de har haft tid til at hvile etter den 1. semifinale. Ingen endringer er der foretaget, hun bakkes stadig profesjonelt op av bandet, og det giver en flot helhet.

Danske Soluna Samay ble etter semifinalen rapportert syk, og virkede som om hun skånede sig selv ved geneeralprøven, men ellers en god fremførelse her også. Hellas med sin sommerlåt og greske dans, lød til å have bedret sig sangteknisk, dansen var ganske som ved semifianlen helt som den skal være. Stadig 4 dansere og en enkel korsist støtter Eleftheria på scenen.

 

Svenske Loreen sikrede sig finaleplassen for under en dag siden, også hun var stadig i trening oven på gårsdagens kveld, så en fin prøve til svenskerne var sikret. Tyrkia med det anderledes bidrag tok sig til finalen med bl.a. at fortelle sin historie i form av dansen. Ganske som Loreen var det en feilfri prøve der kørtes igjennom.

Spanske moderne toner fremføres av Pastora Soler. Hvitt kledt på en blå og mørk scene. Den lidt dramatisk opbygd ballade fremføres sikkert med 5 svartkledte korsister. Også hér var der stor applaus ette endt prøve! Tysklands Roman Lob fik nu tid på scenen, og fremførte med band sin låt. En prøve uten store problemer, og han så ut til å befinne sig riktigt bra på scenen.

 

Malta var kanskje en av overraskelserne i går kveld ved avsløringen av finalisterne. Kurt var jo som de øvrige 9 fra i går i trening, så generalprøven kunne brukes som en god gjennomkøring. Makedonia & Kaliopi var ligmed energi og rock’ede toner a la Balkan i går. Den erfarne og sikre artist, giver en vis ro når hun står på scenen, man ser og hører erfaringen, så dermed også en sikker gjennomprøvning herfra.

 

De irske energi bomber, har haft lidt fritid oven på semifianeln, til å få energien op på høyere end høyt igjen. Show og vand er kanskje ordene som må settes på Irland i år, prøven lød sangteknisk som ved semifinalen. Serbiska Zeljko tok sig ikke overraskende til finalen, og ved dagens prøve så man også er en erfaren artist, som fik kjørt nummeret igjennom uten problemer.

 

Ukraina og Gaitana gav show for alle pengene, heller ikke her var der ikke mange overraskelser å finne. Fest, farger og energi – dog kan det sangtekniske bedres lidt inden at juryerne skal stemme. Moldova slutter festen av. Pasha bringer moldoverne sikkert gjennom prøven, og dansere og korsister giver en bra helhet til nummeret med etno-tonerne.

 

Generelt var generalprøven bra for de fleiste, det bar preg av at fleire sparede på stemmerne op mot kvelden, hvor juryerne skal smide deres domme over Europa og finalen. Slut på en lang dag for alle finalisterne, når de har sunget for juryerne.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien