Live fra pressesenteret – finalen (oppdateres)

Da er vi i gang med første generalprøve til finalen, og ikke før er det ganske kule åpningsnummeret ferdig så mister vi bildet i pressesenteret…og ikke har vi lyd heller, annet enn veldig svakt ut fra kontoret til eurovision.tv… 

wivsbakulogo

Så langt har vi sett siste halvdel av Compact Disco, som leverte helt som forventet. De kommer wivslig til sin rett etter Engelbert, og jeg tror (og håper) at de leverer like bra i juryfinalen og selve finalen som de tilsynelatende gjorde nå.

Så forsvant både lyd og bilde igjen, helt til de siste 20 sekundene av Albania. Vi kan bare gå ut fra at hun er like utrolig som alltid, og at mange vil la seg imponere i morgen kveld.

Donny synger som alltid veldig bra, men jeg lurer fortsatt på hva de tenkte på da de bestemte seg for hva slags bakgrunn de ville be om. Og om de faktisk fikk det de ba om. For dette er det bidraget der jeg synes bakgrunnen passer minst til sangen. Men han er god.

Bosnia&Hercegovina kommer som enda en i rekken av ballader som starter denne finalen, og den skiller seg ikke nok ut til at vi egentlig legger så mye merke til den. Så langt er det uten tvil denne som har hatt den mest uheldige trekningen. Alle disse balladene glir over i hverandre, og ingen av dem er spesielle nok til at man stopper opp og virkelig hører dem. 

Russland har vært KJEMPEHELDIGE med sin trekning. Ikke fordi start nummer 6 er så fantastisk bra, men de får oss til å «våkne» etter alle de «like» balladene. «Lille rosin» er like søt som alltid, og de 

Endelig er Island på, og vokalene er helt på stell i dag. Jónsi ser litt sliten og uinspirert ut, men han synger som en gud. Og Greta er også veldig bra i dag. 

Kypros gjør det samme som de har gjort i to uker nå; et pent nummer med relativt svak vokal. Det funker bra på skjermen, men Ivi synger ikke bra i dag. Vokalen er ikke bare relativt svak; hun ligger ørbittelitt under hele veien. Ingen store utskjæringer, bare litt under.  

Frankrike har et show osm er visuelt effektivt; Anggun i kort gullkjole, tre mannige dansere som turner rundt henne, kun iført tights…To korister i svart dress kompletterer bildet. Bortsett fra et par skikkelige misser i begynelsen er Anggun faktisk bra vokalt i dag. 

Nina Zilli for Italia er utsøkt vakker…og der foravant lyden igjen…og den kommer og går. Hun har på seg kort sølvkjole som selv hun ikke greier å få til å bli fin; håper det ikke er denne hun skal ha på seg i morgen. Hun har en underlig kreasjon på hodet, og alle her enige om at den må bort. Hun har med seg tre korister iført svart, som står pent på linje i bakgrunnen.

Så er det Estland, og Ott har byttet antrekk. Trolig har han bare på seg noe annet siden det er prøve, men dette var mye bedre enn den litt underlige vest-saken han vanligvis har hatt på seg. Han driver fortsatt vokalgymnastikk, men heldigvis tror jeg ikke det kommer til å gjøre store forskjellen. Det er bare hard core-fansen som vet om originalen, og hvis man greier å se bort fra den så er den nye versjonen også knallbra. Men her er lyden vekk igjen, og vi er litt oppgitt…

Norge er neste land ut, og vi håper på lyd… Og den kommer og går… Det ser bra ut på skjermen, selv om Tooji stiller i jeans,  rutete skjorte og caps…og er kjempekjekk i det også. De små glimtene av lyd vi får høres veldig bra ut. Håper han får til det samme under juryfinalen i kveld. 

Vi fikk akkurat bekreftet at Nina Zilli ikke skal ha på seg det antrekket hun øvde i, takk og pris! 

Så er det Sabina som kommer på scenen, og vips så er det jammen meg ikke noe galt med lyd eller bilde…bortsett fra at hun faktisk synger ganske dårlig. Hun hadde spesielt en lang tone som skar skikkelig ut, og i tillegg var hun litt off i store deler av resten av sangen også.  

Så er det Mandinga, og vi får håpe at stakkars Elena har lyd i øret sitt. Som vanlig gjennomfører de flott; det er ingen tvil om at dette er et stilig nummer, og rytmene får selv de av oss som ikke er solgt på den til svaie med i takt. Denne kan komme farlig høyt, særlig hvis hun overbeviser vokalt etter at Sabina kanskje har levert noe som er mer tvilsomt… 

Så er det våre kjære naboer i sør som skal på scenen. Soluna er nesten ikke til å kjenne igjen uten uniformen sin, og flere rundt meg kommenterer faktisk at hun er virkelig pen uten «den dumme hatten». Det høres ut som om sliter litt med vokalen, eller kanskje hun bare sparer seg. Innimellom dropper hun å synge, og flere mener også at hun høres ut som om stemmen rett og slett svikter litt her og der. Vi satser på at hun bare ikke vil «bruke seg opp» før juryfinalen i kveld. 

Hellas er i finaleklærne sine, og de viser oss det samme showet som vi så på tirsdag. Også Eleftheria har mye å gå på vokalt i dag. Det er på langt nær så ille som et par av de andre, men det er ingen tvil om at mange av artistene sliter med stemmen i dag. Mange lurer på om det kan ha noe med vinden her å gjøre…

Sverige; ingen flagrende gevanter idag, og personlig synes jeg det ser bedre ut sånn. Men det er det bare jeg her rundt bordet som synes. Loreen synger meget bra mesteparten av tiden, men også hun har noen toner som ikke sitter som de skal. Jeg synes fortsatt fremføringen mangler det lille ekstra som hun hadde i Melogifestivalen. Ikke at noe er galt, det er bare ikke helt perfekt. Det tør jeg imidlertid ikke å si høyt her i «Loreen-land»…

Tyrkia er neste land ut, og da kommer jubelen her. Men han er også litt off innimellom i dag, og det har han ikke vært før. Showet hans er kraftfullt og flott helt til dette skipet dukker opp… Det var mye mer sjarmerende i de første prøvene, da de ikke hadde kappene, men bare stilte seg opp som en slags outline av skipet. Dette er en sang som har vokst på de fleste her, men ingen tror den har vinnersjanser. 

Spania kommer på, og Pastora har på seg en lyseblå gudinnekjole og har håret i en høy, glatt hestehale. Hun er vakker, og her er det sannelig ikke mye falsksang… Hun er praktfull, og det er hele pressesenteret enige i, wivsr det som…det klappes UNDERVEIS i sangen… Dette er også det bidraget som akkurat nå leder på scoreboardet her i hallen. Det er ikke mange her som vil bli veldig overrasket om vi skal til Madrid (eller helst Barcelona) neste år. 

Så er det Roman, og jeg er veldig spent på om jeg fortsatt tror denne skal vinne. Og det tror jeg. Han er pen, han synger bra, sangen er spiselig for alle og startnummeret er bra. I tillegg kommer den etter Spania, som for all del er fin, men den kan bli for intens for mange, og da kommer Roman som et normalt, behagelig vindpust. Og nå er det ikke bare jeg som tror det; mange rundt bordet her tror jeg har rett. De lo litt av meg da jeg gikk ut med denne som vinner allerede etter første prøve…

Malta sikter nok mot sisteplassen… Dette var rotete fremført, og ikke spesielt bra sunget heller. Det startet bra, men gikk bare nedover. Kurt er energisk og synger egentlig riktig bra, men det var en del som manglet i denne gjennomkjøringen. Får håpe for hans skyld at ting glir bedre under juryfinalen i kveld. 

Kaliopi er fantastisk som alltid; ikke en tone feil så langt jeg kan høre. Men så er dette med åttitalls gitarsoloer, da. Det er mange som mener at hun burde droppet akkurat den biten av låten. 

Jedward har jeg egentlig ikke lyst til å si noe om, men ok, da… De er faktisk ikke så off i dag som de pleier å være, noe som er ganske skremmende. De stiller med flatt hår, noe som er litt av et samtaleemne både her og og på ulike nettfora. Fansen føler seg sveket, og resten av oss mener det er et fremskritt…

Så er det Zeljko… Har er tryggheten selv, og selv på de høyeste, kraftigte tonene er det ingen som er redde for at det ikke skal gå bra. Med denne trekningen, rett etter Jedward (som riktignok kan være både søte og morsomme, men pent synger de ikke) kan er det slett ikke usannsynlig at vi skal tilbake til Beograd neste år. 

Ukraina er nest siste land ut, og Gaitana levere varene. Hun synger praktfullt , og showet er friskt og morsomt. Bare så synd at sangen er så ufattelig monoton…det er seriøst det samme om og om og om igjen. 

Så er det Moldove. Pasha har sagt flere ganger at han tror han kan vinne, og vi tror at han kan ha rett. Jeg har en liste på 6 land som jeg tror har vinnermuligheter, og Moldova er på den listen. Han er en meget dyktig artist, sangen er munter og spretten og får de fleste her i senteret til å smile. Selv de som ikke egentlig ikke liker den. Og det er jo ofte et godt tegn. 

I morgen kommer jeg med min topp 10-liste…som sikkert ikke ligner på noen annens…

Nå er det middag før vi skal på den offisielle fan-festen, i regi av OGAE-klubbene. 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien