NRK-team truet: Vurderte å trekke Tooji

To timer foran finalesendingen starter i Baku, avslører mediene nå en dramatisk opptakt til showet: Et NRK-team ble avholdt og ydmyket foran avgang hjem til Oslo fredag kveld, og NRK vurderte en kort stund å trekke seg fra årets show.

nrk12

Bakgrunnen ligger i P3s humoristiske innslag fra Baku, der reporter Amir Asgharnejad har parodiert både Norge og, asere og iranere. Humoren har ligget i dumme spørsmål, som igjen har blitt enda mer spøkefulle i «oversettelsen».

Enkelte medier i Aserbajdsjan har tatt disse innslagene ille opp (og kanskje ikke sett humoren?), og dette var trolig bakgrunnen for at Asgharnejad fredag ble stanset etter innsjekkingen, truet – og måtte bokstavelig talt stille seg avkledd over aserisk politi.

NRK skriver at som krediterte journalister, var denne hendelsen et brudd både mot EBUs og myndighetens forsikringer om journalistenes trygghet i landet.

UD er koblet inn i saken, og offisielle protester levert både til EBU og aseriske myndigheter.

Per Arne Kalbakk, NRKs programdirektør, sier følgende til kanalen angående tanken på å trekke Norge fra showet:

«…vi valgte å gjennomføre. Å trekke Tooji ut, ville skapt store problemer for arrangørene EBU og artistene. Vi kom til at det hadde blitt en feil reaksjon.»

Kilde: NRK, Dagbladet

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien