Nye skjær i sjøen for Kosovo

En inntredelse av Kosovo i EBU og Eurovision, har denne uken fått et enda et skudd for baugen. For å bli medlem av den Europeiske kringkastingsunioen, må nemlig landet godkjennes f.eks. gjennom Europarådet.

Og dit er veien etter ukas serbiske valg ennå lang.

kosovo

Kosovo er per dato anerkjent som en uavhengig stat av de fleste vestlige land, deriblant Norge. Men Serbia anser stadig «regionen» som sitt område, og serberne får støtte av i første rekke Russland – men også land som Spania og Hellas.

Det er allikevel Russland som blokkerer en «global» anerkjennelse av landet, da russerne har nedlagt veto i FNs sikkerhetsråd.

Den nye i utviklingen i Kosovo nå, er Serbias nyvalgte president Tomislav Nikolic. Han er en ultranasjonalist, og samtidig som han er for en integrering i EU/Europa – ønsker han i enda sterke grad å styrke forholdet til Serbias bestevenner i Russland.

Et EU-medlemsskap er derimot etter Nikolic’ utsagn kun aktuelt om Kosovo anerkjennes om en integrert provins i landet, og dermed virker situasjonen etter valget mer fastlåst enn noensinne.

Kosovo har et eget TV-selskap som inntil videre er «assosiert» medlem av EBU. Så lenge verken Serbia eller Russland firer på kravene, vil stasjonen aldri kunne bli mer enn det.

Fansider og bloggere som ønsker Kosovo som en del av ESC-familien, vl nå etter valget trolig måtte se enda lengre etter Kosovos navn på deltakerlistene.

Kilde: NRK, Reuters, wiki

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien