Små endringer i Melodifestivalen 2013

Webjokeren skrotes og erstattes av ‘Allmänhetens tävling,’ og ‘Svensktoppen nästa’ blir en ny inngangsbillett til Melodifestivalen. Ellers er mye likt i planene for neste års konkurranse, som nå er offentliggjort av SVT.

Webjoker-konkurransen, som ble innført i 2010, skulle gi ukjente låtskrivere og artister en sjanse til å komme med i Melodifestivalen på lik linje med etablerte navn. Tanken var god, men gjennomføringen har blitt gjenstand for kritikk, og Webjoker-vinnerne har ikke klart å hevde seg i selve MF. Derfor legges nå Webjokeren på is og erstattes av ‘Allmänhetens tävling.’

Konseptet bak ‘Allmänhetens tävling’ er det samme – komponister og tekstforfattere som ikke tidligere har utgitt musikk kan sende inn sine bidrag her – men i motsetning til Webjokeren skal ikke vinneren velges av publikum via Internett, men derimot plukkes ut internt i SVT.

Samtidig blir en av deltakerne til neste års Melodifestival vinneren av Sveriges Radios talentkonkurranse ‘Svensktoppen nästa 2012,’ som pågår gjennom sommeren. Det arrangeres 25 delfinaler i Sveriges lokale P4-kanaler rundt om i landet, før en stor finale går av stabelen på Liseberg i Göteborg den 26. august. I alt 950 nyskrevne låter er blitt sendt inn til denne konkurransen, men vinneren vil få en helt ny låt å stille opp med i Melodifestivalen.

Det blir – som vanlig – i alt 32 låter i neste års Melodifestival, hvorav 16 velges ut av juryen. En av disse kommer da fra ‘Allmänhetens tävling,’ mens de øvrige 15 velges fra de etablerte låtskriverne. De siste 16 bidragene er låter som er spesialinvitert av SVT eller som SVT plukker ut blant låtene som ikke når opp hos juryen. ‘Svensktoppen nästa’-vinneren er den del av denne kvoten.

Utenlandske låtskrivere har anledning til å delta, men kun dersom de samarbeider med svenske komponister og tekstforfattere.

Alle konkurransereglene for Melodifestivalen 2013 finnes her.

Kilde: SVT

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien