Heftig debatt om Malmö som vertsby

Kritikken har haglet mot SVT i mediene og på ulike nettfora etter nyheten om at Malmö blir vertsby for ESC 2013. Nå går executive producer Martin Österdahl ut og forsvarer avgjørelsen, og sier at dette er et ledd i å ta konkurransen til et nytt nivå.

malmo stor

Selv om flere også har vært positive til å legge neste års ESC-finale til Malmö, er det kritikken som har dominert i dagene etter at nyheten ble kjent. At Skånes ‘hovedstad’ trakk det lengste strået i kampen mot Stockholm har falt mange tungt for brystet, og misnøyen går på flere ulike plan.

malmoarena nyArenakapasiteten er det punktet som oftest trekkes frem, i og med at Malmö Arena kan by på atskillig færre sitteplasser enn Friends Arena i Stockholm. Fansen frykter nå at det vil bli problematisk å få tak i billetter, og at disse vil bli mye dyrere enn beregnet.

– Dette er nok kilden til den største frustrasjonen, at det kommer til å bli vanskeligere å få tak i billetter, sier den norske OGAE-klubbens leder Morten Thomassen til NRK. Han har allerede sett billetter til salgs for godt over 6000 kroner, før de i det hele tatt er sluppet.

Malmös dystre kriminalstatistikk er et annet punkt som trekkes frem på den negative siden, i tillegg til at Sverige sannsynligvis vil gå glipp av store inntekter på hotellovernatting i og med at mange tilreisende nok vil velge å bo i København.

– Hotellkapasiteten i København er mye større, og prisene er gode. Byen ligger jo rett ved også, bare rett over broen, forteller Thomassen til NRK, som selv regner med å havne i Danmarks hovedstad under neste års finale. At Sverige på denne måten må stå for alle utgiftene mens Danmark kan nyte fordelene av økte turistinntekter har fått mange til å reagere.

Men det er nettopp utgiftene som kan ha spilt en avgjørende rolle i at Malmö fikk rollen som vertsby. Etter de ekstravagante og svært kostbare produksjonene i Moskva i 2008 og Baku i år, er det ingen hemmelighet at EBU ønsker å tone ned arrangementet og gjøre det mulig for alle land, også de som sliter økonomisk, å kunne arrangere en eventuell finale.

martin osterdahlExecutive producer for ESC 2013, Martin Österdahl, hevder i et intervju med SVT at EBUs ønske om et mindre arrangement ikke har påvirket kanalens valg om å legge finalen til Malmö, men at de har EBUs fulle støtte i sin avgjørelse. Derimot peker han på flere andre årsaker til at Malmö fikk Eurovision.

– De presenterte det beste forslaget for hvordan vi kan skape den største folkefesten og de beste forutsetningene for selve TV-programmet, sier Österdahl, som trekker frem tre punkter der Malmö gjorde en bedre figur enn Stockholm:

– I Malmö finnes det en perfekt infrastruktur, en nærhet til Europa og et engasjement for Melodifestivalen og ESC som er utenom det vanlige.

Österdahl trekker videre frem erfaringene fra den danske finalen i Parken i 2001, en sending som gjorde mange fans skuffede til tross for det største live-publikummet i konkurransens historie, som medvirkende til at man ikke ønsket en gigantsending fra Friends Arena.

I følge Österdahl tar SVT fansens misnøye med færre tilgjengelige billetter på alvor, men sier at det vil være minst like mange publikumsplasser som under finalen i Helsinki i 2007. Å oppdrive hotellrom i byen vil heller ikke være noe problem, selv om SVT ikke ønsker å kommentere de lavere prisene i København og den korte reisetiden derfra.

Kritikken mot at den nasjonale finalen i Sverige, Melodifestivalen, skal arrangeres i Friends Arena til neste år, mens selve ESC-finalen altså vil finne sted i en atskillig mindre hall, avviser Österdahl kontant.

– Det er stor forskjell på å arrangere en Melodifestival-finale med 10 bidrag og en finale i Eurovision Song Contest med 42. Å rigge arenaen, lyssette for TV-produksjon, produsere førtito unike artistopptredener og gjennomføre alle øvelser og repetisjoner ville båndlagt hallen i seks uker og spist opp alle ressursene våre.

Nå vil Österdahl se fremover, og lover at SVT vil gjøre alt de kan for å overgå forventningene og snu stemningen hos dem som nå er negative til valget av Malmö.

– Vi kan skape en opplevelse langt utenom det vanlige og ta Eurovision Song Contest til et nytt nivå, akkurat som vi gjorde da vi arrangerte den internasjonale finalen i Globen i 2000, avslutter Martin Österdahl.

Kilder og foto: SVT, NRK

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien