Wig Wam – Bandet som revolusjonerte ESC

Glambandet Wig Wam tok Norge og Melodi Grand Prix med storm i 2005 da de rocket seg inn i de norske stuene med «In My Dreams».

NorwayWigWam2 1152647028

Wig Wam ble startet opp i 2001. De begynte først under navnet «Fredagsbandet» og spilte på puber i steder i Østfold og hjembyen Halden, og spiller musikkstilen glamrock, som fikk sin popularitet rundt 80-tallet. Bandet er tydelig inspirert av Kiss.

Glambandet består av følgende medlemmer:

Vokalist: Åge Sten Nilsen
Født: 22. november 1969 i Fredrikstad
Kallenavn: Glam
Var med som solo artist i Melodi Grand Prix allerede i 1998 under artistnanet G-sten med pop-låta «Always Will» og havnet på fjerdeplass. I 2007 var han låtskriver i MGP for bandet Cube og låten «Would You Spend The Night With Me». Bidraget gikk ikke til finalen.

Gitarist: Trond Holter
Født: 6. september 1965
Kallenavn: Teeny
Er også gitarist i Jorn siden 2011, og har sitt eget band, Trond Holter Band der Eiriku Hauksson som har vært med i Eurovision både for Norge og Island er vokalist.

Trommer: Øystein Andersen
Født: 20. desember 1965
Kallenavn: Sporty
I 2007 skrev han låten «Wannabe» for punkbandet Crash i MGP som kom til finalen der de plasserte seg på tredjeplass i superfinalen. Crash prøvde seg igjen året etter, også denne gang med en låt skrevet av Øystein. «Get Up» kom også til finalen men gikk ikke til superfinalen.

Bassist: Bernt Jansen
Født: 18. juli 1966
Kallenavn: Flash
Har tidligere spilt i band som Artch og Aunt Mary.

I 2004 kom debutalbumet 667… The Neighbour Of The Beast. Tittelen er en parodi av Iron Maidens album 667 – The Number Of The Beast. Albumet ble gitt ut i både Norge og Sverige. Og det var dette året Wig Wam deltok i MGP for første gang og trakk til seg oppmerksomhet med deres spesielle kostymer og energiske scenetekke. De kom til gullfinalen der de endte på fjerdeplass.

I januar 2005 kom en ny versjon av debutalbumet under navnet «»Hard To Be A Rock’N Roller».

I 2005 hadde ESC 50-års jublieum og i den anledningen var alle deltagerne i MGP det året direkte invitert fra NRK. Og på listen stod de glade Østfold-guttene, med en superfengende låt av gitaristen Trond Holter nemlig «In My Dreams». Det holdt til seier og vel så det. Og under vinnerintervijuet medelte Glam at «Rock is the new schlager people» og var klare til å ta ESC-finalen i Kiev med storm. I forbindelse med seiren i MGP og deltakelsen i Kiev kom det en tredje versjon av debutplaten nå med tittelen «Hard To Be A Rock’n Roller….In Kiev!».

WigWam0

Mange hadde store forventninger til Wig Wam, og at de kunne gjøre det bra for Norge i Eurovision. Wig Wam hadde startnummer 13 i semifinalen og til tross for litt lav lyd midt i låten under opptreden rocket glamguttene seg enkelt inn til finalen, der det senere kom frem at de hadde plassert seg på sjetteplass. Åge Sten Nilsen hadde på mikrofonstativet festet et oransje banner som ble brukt under den Ukrainske revulosjenen for å prøve å imponere hjemmepublikummet.

I finalen gjorde Norge og Wig Wam det mer enn akseptabelt fra startnummer fem, og «In My Dreams» sanket poeng fra land over hele Europa og endte til slutt på delt niendeplass med Danmark og 125 poeng. Suksessen var et faktum og Halden-bandet var et fenomen i hele Norge og holdt konserter i store deler av landet. Etterhvert ble det også gitt ut en DVD fra denne perioden, «Rock N Roll Revolution» var en konsert fra momarkedet sammen med et symfonisk orkester. Denne dvden ble gitt ut i november 2005.

Wig Wam holdt seg lenge veldig populære og i 2006 medvirket de i «Lange Flate Ballær» både som gjesteskuespillere i en liten rolle i filmen, men bidro også med låten «Gonna Get You Some Day» som også ble deres første singel for deres oppkommende andreplate. Videoen til singelen ble spilt inn i spøkelsesslottet på Tusenfryd. Albumet «Wig Wamania» ble sluppet i Mars 2006. Albumet solgte godt, men VG var ikke uten videre imponert: «Wig Wam pøser på med falske strykere, hylende gitarer og hypermelodiøse allsangrefrenger med stjerner i øynene, og det føles omtrent som å få fem marsipankaker tvangsdyttet ned i magesekken» lød anmeldelsen fra Thomas Talseth som fortsatte med å påstå at musikken høres ut som tanker fra en 12 år gammel pubertets-rammet gutt. Albumet fikk terningkast to.

Etterhvert ble Wig Wam også populære i Japan og avholdt flere utsolgte konserter der. Det ble utgitt både en live cd, «Live In Tokyo» og en DVD som fikk navnet «Made In Japan» som var opptak fra en av deres konserter i Japan.

I 2010 ga Wig Wam ut deres femte studioalbum «Non Stop Rock N Roll», med blant annet den fengende singelen «Do Ya Wanna Taste It». Samme år deltok Åge i TV2s korslaget der han var leder for Team Åge som vant mot Bjarne Brøndboes kor i finalen. Team Åge ga i ettertid ut singelen «Rosa Helikopter» opprinnelig gjort kjent av Peaches, som koret hadde opptredd med i programmet.

Åge Sten Nilsen har tidliger utalt i et intervju til nettstedet esctoday at han ikke ser for seg at Wig Wam kommer til å prøve seg i MGP, men at han selv gjerne kunne ha tenkt seg å stille som soloartist. Han fortalte også at det var snakk om at han skulle stille opp i MGP 2010, men at det istedenfor ble korslaget. Så da er det lov å håpe på at det blir flere opptredener og se i Melodi Grand Prix om ikke fra bandet, så i hvertfall fra frontvokalisten.

I februar 2012 ga Wig Wam først ut singelen «Wall Street» som handler om den luksusen mange har. Albumet med samme navn ble sluppet den 18. mai. Wig Wam skal ikke på noen stor turne denne sommeren og en av de få opptredene de gjorde var på Sommertid i Juni på Karl Johan med førstesingelen fra det nye albumet.

 

Bilde: NRK/ Wig Wam og Camilla Brat
Kilder:Wikipedia, VG, Wig Wam.no, 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien