Da Johnny Logan ble vraket av Secret Garden

En noe ukjent historie rundt Secret Gardens slager You Raise Me Up fra 2001, har dukket opp under avisen Fædrelandsvennens kåring av Tidenes Sørlandslåt.

You Raise Me Up ble utgitt på Secret Gardens fjerde album, Once in a Red Moon og ble allerede da en stor radioslager her hjemme. Siden kjenner vi jo historien med videre innspillinger av artister som Westlife og Josh Groban, og Rolf Løvlands melodi har siden trolig solgt godt over en million i forskjellige versjoner.

Tilbake i 2001 het låta opprinnelig Silent Story og var en instrumentallåt, som i følge Løvland manglet «noe» for å få en plass på albumet. Dette «noe» viste seg å være tekst og vokal, og iren Brendan Graham – som tidligere hadde levert flere tekster til Secret Gardens album – ble kontaktet.

You Raise Me Up fikk dermed den egenarten den trenkte, men veien frem til en ferdig versjon var allikevel langt fra enkel.

Førsteprioritet som vokalist var Johnny Logan. Han forelsket seg hodestups i låta, ble hentet til studio – og en versjon ble også spilt inn med Logan på vokal. Alt så både vel og bra ut… Til plateselskapet Universal satte foten ned.

De skulle ikke ha noe av å markedsføre hva som de trolig så på som en potensiell slager med Logan bak mikrofonen og hans Eurovision-bakgrunn!

Man må nesten spørre seg om Universal da var klar over tekstforfatter Brendah Grahams bakgrunn, en som nettopp hadde vunnet Eurovision som låtskriver for Irland både i 1994 og 1996.

For å tilfredstille plateselskapet, men også for å få ut You Raise Me Up til deadline for albumet – ble så Logan vraket, og den da ukjente Brian Kennedy hentet inn til det som ble den endelige versjonen på Once in a Red Moon.

Løvland forteller selv at vrakingen av Johnny Logan ikke ble gjort med noe enkelt hjerte fra Secret Gardens side, og han forstår godt at Logan selvfølgelig følte seg både tilsidesatt og ikke så rent lite sint – spesielt ovenfor Universal som plateselskap.

Og Brian Kennedy? Han som til da hadde vært mest kjent som en bakgrunsssanger for Van Morrison, fikk gjennom dette engasjementet et aldri lite gjennombrudd som vokalist hjemme i Irland.

I 2006 representerte han selv hjemlandet i Eurovision i Athen og kom der på en fin tiendeplass.

  • Kilde: Fevennen.no
  • Bilde: Pressefoto, secretgarden.com

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien