Store lille Malmö, slagplass for Eurovision 2013

Det sies at alle veier fører til Rom. Vel det er ikke helt sant for i Sør-Sverige og i Skåne fylke fører de til Malmö. Med sine 800 år og vel 300 000 innbyggere har Malmö med tiden blitt Sveriges tredje største by, den mest internasjonale og i 2013 vertskap nok en gang for Eurovision 2013.

 Malmø ligger midt i Øresundsregionen og med direkte vei og- togforbindelse via Øresundsbroen til København og kontinentet har byen blitt den nye inngangsporten til Sverige. Malmö er i dag en multikulturell by hvor det snakkes 150 språk og hvor det bor 174 nasjonaliteter.

Malmø boligerByen ligger vakkert til ved havet der Skåne-kysten går i en bue som minner om vinkelen på en albue. Byen som tidligere var en «Hansaby» het derfor fra gammelt av «Elbogen», som på tysk nettopp betyr albue. Det maritime dagliglivet er sterkt tilstedeværende med last og-ferjetrafikk, Kockums Verft og imponerende fiskemuligheter. På en klar dag kan man på den andre siden av Øresund, som er grensen mellom Sverige og Danmark, skimte spirene på alle Københavns kirker og tårn. Man kan undre seg på om det var her Ulf Lundell befant seg da han skrev låta «Öppna Landskap»

Snur man seg og ser utover det skånske landskapet som er flatt som en pannekake, vil man se at et fruktbart jordbruksområde med dyrket mark, bondegårder og små sjarmerende lokalsamfunn omkranser byen. Skåne og den sydlige del av Sverige har alltid vært «søta brors» spiskammer og med kort vei til Europas kongelige og dekadente overklasse slo mange fra den svenske adelen seg ned i dette området og bygde sine gods og slott. Samme område lå i mange år under Danmark og Malmö ble faktisk grunnlagt av danskene. Området Skåne ble overtatt av svenskene først i 1658 og var inntil da Danmarks viktigste inntektskilde.

Det flate landskapet gjør at byen ligger utsatt til for vær og vind og når regn, høst og vinterstormer slår til kan det ofte gå hardt utover byen og landskapet omkring. Klimaet er ellers perfekt for jordbruk med varme somre og milde vintre, ofte uten snø.

Malmø ØresundbroenMalmø som by fikk et kraftig oppsving da den 8 km lange Øresundsbroen ble åpnet i år 2000. Dette gjør at man kan være i København på 15 minutter og alt fra bolig til arbeidsmarkedet ble mangedoblet for den skånske befolkningen. Dette satte fart i økonomien og modernisering av byen. Selv om man har valgt å bevare det gamle og historiske Malmö har byen fått et helt nytt og moderne preg med nye bydeler og signalbygg med spennende og nyskapende arkitektur.

Vestra Hamnen er et eksempel på dette hvor nye og gamle boliger, kunst og kultur går hånd i hånd. Her ligger utendørsbadet Ribersborgs Kallbadhus fra 1885, Malmö Kunsthall fra 1975 og The Turning Torso fra 2007. Disse byggene sier ikke bare noe om byens historie, men også hvor Malmö er på vei. Turning Torso strekker seg for eksempel 190 meter mot himmelen og er et boligkompleks med leiligheter i 54 etasjer. Bygget symboliserer fremfor alt at Malmø er en by i vekst og utvikling mens utendørsbadet Ribersborgs Kallbadhus minner mer om en romantisk og svunnen tid.

Malmø shoppingMalmös heftige shoppingliv er lokalisert til de gamle sentrumsgatene rundt Gustav Adolfs torg, Lilla Torget, Baltzarsgatan og Storgatan. I bygninger som er historiske perler fra mange epoker har de eksklusive designer butikkene og kjedebutikker flyttet inn og Københavns forlokkende shoppingmekka er ikke lengre en trussel mot Malmös handelsstand.

Mat og drikke har alltid ligget Skånes befolkning varmt om hjertet. Nærheten til kontinentet og Danmark med sine mattradisjoner og et område med ferske, svenske råvarer rett utenfor døren har bidratt til at mange av Sveriges ypperste kokker kommer nettopp fra Skåne. Og med en befolkning fra 174 ulike land er matkulturen mildt sagt blomstrende.

Malmø har i dag mer en 300 restauranter som spenner fra tradisjonell svensk kost til de mest spennende og eksotiske retter og dufter fra land langt, langt borte. Skåningene føler seg ofte mer knyttet til Danmark, broderlandet i vest, noe avstanden og språket vitner om. Den skånske dialekten er en dansk avart mens «Det Danske Folketinget» bare er 15 minutter unna Malmö sentrum.. Avstanden til Stockholm og den «Svenske Riksdagen» kan derfor synes lang og mange skåninger ønsker å løsrive Skåne fra Sverige.

Med de to flyplassene Malmö Airport Sturup og Københavns Kastrup innenfor en radius på 35 km fra bysentrum, må man si at Malmö er tett knyttet til omverden og lett tilgjengelig. Det gjør at byen ofte er vertskap for store evenement som kongresser, idrettsarrangement og konserter. Byens nye storstue Malmö Arena åpnet i 2008 og ligger i bydelen Hyllie 10 minutter fra Malmö sentrum.

Malmø Arena InteriørHallen huser byens populære ishockeylag «Malmö Redhawks» og har vært konsertarena for artister som Tom Jones, Rammstein, Judas Priest og Lady Gaga. I 2011 gikk håndball-VM for menn av stabelen i samme hall og i nærmeste framtid vil artister som Peter Jöback, Placido Domingo og Lionel Richie holde konserter her. Dessuten vil en av delfinalene i Melodifestivalen arrangeres den 22. og 23. februar før kronen på verket Eurovision Song Contest inntar hallen i mai 2013.

Malmö Arena blir sannsynligvis bare hetende Malmö Arena fram til en gang i 2018. Malmö Kommune har en opsjon på dette navnet i 5 + 5 år. Hallen vil så muligens endre navn til Hyllie Arena etter bydelen den ligger i. Hyllie er et nytt ultra moderne satsningsområde med boliger, kjøpesentre, sportsaktiviteter, hotell og messeområde med tog, buss og-veiforbindelse direkte til Malmö sentrum, Sturup Lufthavn samt Kastrup og København. Med kort avstand til Malmös mer en 50 hotell er overnatting i forbindelse med store arrangement en smal sak og skulle det skorte på noe er København et steinkast unna.

Malmø ArenaSelve Malmø Arena har en bruttoflate på 51 000 kvadratmeter og publikumskapasiteten under sportsevenement er 13 000 inkl. ståplasser. Ved konserter og show er kapasiteten 15 500 beroende på scenens plassering. Hallen har 72 losjer, restaurant og bar kapasitet til 3250 personer og faktisk hele 370 toaletter.

Da Sverige vant Eurovision i Baku i år gned man seg i hendene både i Stockholm, Göteborg og Malmö. Alle tre byene ønsket å avvikle konkurransen i 2013 og la inn anbud på arrangementet. ESC fansen ønsket seg selvfølgelig Stockholm og den nye Friends Arena, mens Sveriges Television (SVT) på sin side jaget kostnader. EBU har signalisert at de ønsket seg en langt mer nøkternt finale enn de siste årenes og SVT har tenkt å følge oppfordringen. Göteborg trakk seg fra kampen etter kort tid og ikke lenge etter ble det klart at Malmö gikk seirende ut og får arrangere Eurovision Song Contest 2013.

Malmö by kan tilby et kompakt arrangement og infrastrukturen er allerede på plass. I følge SVT er valget er tatt etter en helhetsvurdering av de omgivelsene som kan gi ESC finalen den aller beste mulige ramme for å lykkes konkurransemessig, TV-messig og økonomisk. Malmö var jo stolt arrangør av ESC finalen i 1992 etter at Carola hadde vunnet med «Fångad av en stormvind» i Roma året før og har erfaringen inne. Den gang ble finalen hold i Malmö Isstadion der Linda Martin tok hjem seieren til Irland med Johnny Logans «Why Me».

Finalearrangementet den gangen var langt mindre, det var bare en finale, 23 land deltok og hele arrangementet varte bare en drøy uke. I dag har alt vokst seg dobbelt så stort og varer dobbelt så lenge.

Kommer Malmö til å avvikle et perfekt arrangement i mai 2013? Ja den saken er klar, byen og SVT har erfaring, infrastruktur og en stå på vilje til å levere det både EBU og folk vil ha. Vi ESC fantaster kommer heller ikke til å bli skuffet når delfinalene og den store finalen går av stabelen den 14. 16. og 18.mai 2013. Tilreisende fans vil bli fasinert av denne lille, sjarmerende storbyen med dansk touch og internasjonal stemning. Det er en raus og gjestfri by som ønsker oss velkommen til den 58. utgaven av Eurovision Song Contest noen dager i mai 2013.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien