Deltatt: 1998, 2000, 2002, 2004-15 (15 år)

Eurovision Rank: 45 av 51

Beste plassering: 12 (2006)

Dårligste finaleplassering: 19 (1998 og 2002)

Ved seks anledninger har Makedonia imidlertid mislykkes i å ta seg til finale, og aller dårligst gikk det i 2013, da landet endte som nummer 16 og nest sist.

makedonia

I 1996 prøvde EBU ut nok en løsning på problemet med for mange potensielle deltagerland; Alle nasjoner, bortsett fra arrangørlandet Norge, måtte gjennom en for-konkurranse. Syv land, blandt dem Makedonia, greide ikke å kvalifisere seg, og landet måtte derfor vente med sin debut på scenen i Eurovision Song Contest. De ønsket så å delbutere i Irland året etter, men også denne gangen ble de stoppet av EBU’s regler; landenes resultater de fire foregående årene var det som avgjorde hvem som fikk delta dette året.

I 1996 var det Kaliopi med sangen «Samo ti» som skulle representert Makedonia i Oslo. Hun vant Skopje Fest, og skulle dermed ha vært den første artisten til å representere landet i Eurovision Song Contest. Hun måtte istedet vente i 16 år før hun fikk stå på en Eurovision-scene, da hun representerte landet i 2012 i Baku.

1998 Birmingham

VLADO JANEVSKI – Ne zori, zoro

Vlado Janevski slo artister som Kaliopi, Tose Proeski og Karolina Goceva i Skopje Fest dette året, og vant med det retten til å representere Makedonia i Eurovision Song Contest i landets reelle debut. Det var 20 deltagere i den nasjonale finalen, og vinneren ble kåret ved telefonstemming.

Plass 19 av 25 – 16 poeng

1998

2000 Stockholm

XXL – 100% te ljubam

I likhet med de fleste år ble det makedonske bidraget dette året valgt gjennom festivalen Skopje Fest. 22 sanger deltok, og de ble valgt gjennom en blanding av jurystemmer, stemmer fra publikum i salen og telefonstemmer.

Plass 15 av 24 – 29 poeng

2000

2002 Tallinn

KAROLINA GOCEVA – Od nas zavisi

Karolina vant Skopje Fest dette året, etter å ha kommet på fjerdeplass to år tidligere.

Plass 19 av 24 – 25 poeng

2002

2004 Istanbul

TOSE PROESKI – Life

For første gang valgte MKRTV å velge sin representant til Eurovision Song Contest internt. Den utvalgte, Tose Proeski, var svært populær i Makedonia, ja over hele Balkan. Han hadde deltatt i den makedonske nasjonale finalen i 1998 (8.plass) og 2000 (3.plass). Tose skulle også ha representert Serbis&Montenegro i 2003, men da fikk de ikke delta pga for mange deltagende land. Beovizija-bidraget hans, «Cija si», ble en massiv hit på Balkan og i store deler av østeuropa. «Life» ble originalt skrevet på engelsk, men til den nasjonale finalen ble det skrevet en makedonsk tekst; «Angel si ti».  Finalen besto av fem bidrag, alle fremført av Tose. Vinneren ble kåret av 1/3 fagjury, 1/3 telefonstemmer og 1/3 av Tose selv. Alle tre stemmerne hadde Angel si ti på førsteplass.

Plass 14 av 24 – 47 poeng

Life kvalifiserte seg til finalen ved å komme på 10.plass med 71 poeng i semifinalen.

2004

2005 Kyiv

MARTIN VUCIC – Make My Day

Den nasjonale utvelgelsen dette året besto av to artister, Aleksandra Pileva og Martin Vucic. De fremførte fire sanger hver; en selvvalgt og tre som var valgt ut blant innsendte bidrag. Vinneren ble kåret av en jury, publikum i salen og tv-seerne. Aleksandra fikk seks ganger så mange stemmer som Martin i telefonstemmingen, men både publikum i salen og fagjuryen hadde Martin på topp. I finalen fremførte han «Ti Si Son», men den ble oversatt til engelsk og ble «Make My Day» til Eurovision Song Contest.

Plass 17 av 24 – 52 poeng

9.plass med 97 poeng i semifinalen.

2005

2006 Athen

ELENA RISTESKA – Ninanajna

Etter to år med andre løsninger vendte MKRTV tilbake til å bruke den tradisjonsrike Skopje Fest som nasjonal finale igjen. Finalefeltet besto av 20 bidrag, og for å unngå mistanker om skittent spill valgte de også å la tv-seerne velge vinneren. Det sto til slutt mellom Elena og duoen Adrijan&Esma, og Elena tok seieren med en margin på kun 133 poeng.

Plass 12 av 24 – 56 poeng

I semifinalen kom Elena på 10.plass med 76 poeng.

2006

2007 Helsingfors

KAROLINA GOCEVA – Mojot svet

Nok en gang ble Makedonias representant valgt gjennom Skopje Fest, og for første gang opplevde vi at en tidligere representant vant igjen. Karolina Goceva vant i 2002, og fremførte da «Od nas zavisi» i Riga. Denne gangen vant hun med «Mojot Svet». I finalen var det 15 bidrag, og Karoline vant overlegent.

Plass 14 av 24 – 73 poeng

I semfinalen kom Karolina på 9.plass med 97 poeng.

2007

2008 Beograd

TAMARA feat. VRCAK&ADRIJAN – Let Me Love You

Igjen ble det makedonske bidraget valgt gjennom Skopje Fest. Av 130 innsendte bidrag endte MKRTV opp med en finale bestående av 15 låter. Opprinnelig skulle også seks spesialbestilte bidrag konkurrert i finalen, men dette gikk tv-selskapet tilbake på. Vinneren ble avgjort gjennom en 50/50 fordeling av stemmene mellom en fagjury og telefonstemmer. Tamara feat. Vrcak&Adrijan Gaxha vant med bidraget «Ivo Me Na Ljubovta».  I Eurovision Song Contest ble bidraget fremført på engelsk; «Let Me Love You».

For første gang siden semfinalene ble innført tok ikke Makedonia seg til finale. De endte på 10.plass i sin semifinale, med 64 poen, men ble dømt bak Sverige av de nyinnførte juryene.

2008

2009 Moskva

NEXT TIME – Nesto sto ke ostane

Dette året ble det gjort en endring i formatet på Skopje Fest. To semifinaler, hver bestående av 16 låter ble arrangert. Fra hver av disse gikk åtte bidrag til finalen. Både i semifinalene og i finalen falt avgjørelsen gjennom en miks av jury- og telefonstemmer. Bandet Next Time, frontet av tvillingene Stefan og Martin Filipovski, gikk av med seieren i finalen, med sangen «Nesto sto ke ostane».

Som året før opplevde Makedonia å komme på 10.plass i sin semfinale, og dermed være kvalifisert til finalen, bare for å bli bortdømt, denne gangen til fordel for Finland. De fikk 45 poeng.

2009

2010 Oslo

GJOKO TANESKI feat BILLY ZVER&PEJCIN – Jas ja imam silata

Igjen valgte MKRTV å avholde Skopje Fest over tre dager, med to semifinaler og en stor finale. En liten endring fra året før var at det kun ville være 14 bidrag i hver semifinale, men åtte fra hver ville fortsatt gå til finale. I finalen opplevde vi en delt førsteplass; både Gjoko Taneski feat. Billy Zver&Pejcin og Vlatko Ilievski fikk 22 poeng, henholdsvis 10 og 12 fra jury og telefonstemming. Gjoko med følge gikk imidlertid foran, da de hadde fått 12 poeng fra juryen.

For tredje år på rad gikk Makedonia glipp av finalen. De endte opp på 15.plass i sin semifinale med 37 poeng.

2010

makedonia

2011 Düsseldorf

VLATKO ILIEVSKI – Rusinka

Etter to år med semifinaler i Skopje Fest, og dårlige resultater i Eurovision Song Contest, gikk MKRTV tilbake til kun en finale. Vinner av den 20 bidrag sterke finalen ble Vlatko Ilievski med låten «Rusinka». Han vant både jurystemmene og telefonstemmene, så dette året ble det ikke oppstyr rundt hvem sine stemmer som skulle veie tyngst i tilfelle delt førsteplass.  Resultatet i Eurovision Song Contest ble imidlertid ikke bedre med denne endringen; ingen finale dette året heller.

Vlatko kom på 16.plass i sin semifinale med 36 poeng.

2011

makedonia

2012 Baku

Kaliopi – Crno i Belo

Etter å ha mislykkes i å nå finalen i Eurovision Song Contest fem år på rad, bestemte MKRTV seg for å velge sitt bidrag intern dette året. I tgangspunktet ble det meldt at tv-seerne skulle få være med å bestemme sang, slik de gjorde i 2004, men tv-selskapet valgte å bestemme også sang internt.

Plass 13 av 25 – 71 poeng

Kaliopi ble nummer 9 i sin semifinale, med 51 poeng.

2012

2013 Malmö

Esma and Lozano – Pred da se razdeni

Intern utvelgelse. Imidlertid var det låten Imperija som først var valgt, men denne ble byttet ut etter blant laber mottakelse i hjemlandet.

Ikke til semfiinalen: Plass 16 av 17 – 28 poeng

2013

2014 København

TIJANA – To the Sky

Intern utvelgelse: Tijana hadde da tre mislykkede forsøk bak seg i hjemlige nasjonale finaler, samt et forsøk for Serbia og Montenegro i 2006.

Ikke kvalifisert for finalen: Plass 13 av 15 med 33 poeng i den andre semifinalen.