Festivali i Këngës – oppdateres direkte

Da er kvelden her, den som så mange Eurovision Song Contest fans over hele verden har gledet seg til helt siden mai… Festivali i Këngës, eller FiK, har en meget sterk posisjon blant fansen. 

Vi prøver oss med årets første «liveblog» fra denne finalen. Det betyr at du må oppdatere siden med jevne mellomrom, ca hvert 5 minutt er lurt. 

Ardian Bujupi var første artist ut. Han fremførte låten «I çmendur për ty», som er en ganske rocka poplåt. Han fikk ikke allverdens reaksjoner fra salen, men begeistringen er stor på twitter. Antrekket hans får også relativt stor oppmerksomhet…

Andre startende er Valon Shehu med «Nuk do të ndal». Dette er en nokså stillestående ballade, og så langt jeg kan se er det ingen som går i gang på denne. 

Så er det Merland Kademi som kommer på scenen, for å fremføre «Këtu fillon parajsa». En rockeballade som aldri helt tar av. Mange uttaler seg positivt til stemmen hans, men de ferreste har mye å si om låten. 

Artist og sang nummer fire er Kelly med «Ylli im polar». Han er off key gjennom store deler av sangen, noe som er synd, for dette er slett ikke noen dårlig sang. En melodisk rockeballade. Tror de hadde fått til noe bra hvis Merland kunne synge denne…

Så kommer kveldens første kvinnelige sanger; Rezarta Smaja med «Ti?». Sangen hennes er en stor, kraftig ballade, og hun leverer prikkfritt. Hun er den første som får noen særlig reaksjon fra salen. På twitter er det imidlertid kjolen hennes (aka fugleburet) som får mest oppmerksomhet…og det faktum at mange mener sangen minner ikke så rent lite om «Don’t Speak». 

En laaaang reklamepause,…

Neste artist ut er en av de store forhåndsfavorittene, Kejsi Tola med «S’jemi më atje». Denne sangen er svært annerledes fra forrige bidrag hun hadde med, Her får hun wirkelig vist frem stemmen sin, i en skikkelig rocka låt. Mange mener den er litt «alternativ», men hun får god applaus fra salen, og «alle» på twitter er begeistret! Kanskje vi får et nytt mæte med Kejsi på Eurovision-scenen? 

Lynx får ikke veldig positiv feedback, verken fra publikum i salen eller fra web-publikum rundt i verden. Noen mener han ligner på Ferman (vokalisten i maNga), mens andre mener han synger ok, men sangen blir for stillestående. En twittermelding; «Ca fem stykker klappet etter den…» Ikke mange som tror vi kommer til å få høre «Si ty askush» i Malmö. 

Så vandrer den mannlige programlederen ut i publikum og finner en kvinnelig publikummer, som sikkert er en nasjonal storhet, som wirker å lese et nokså langt dikt…? 

Hersi Matmuja fremfører «Kush ta dha këtë emër», og på twitter hagler det med negative kommentater til denne sangen. Den er uten tvil særpreget og krevende, men synge kan damen definitivt. Det er helt klart en enten-eller sang, for en god del kommentarer er også jublende! Jeg får litt flashback til reaksjonene til «Suus» første gangen folk hærte den i fjor. Applausen er imidlertid ikke overveldende, så vi får nok heller ikke høre denne i Malmö. 

Så er det Rosela Gjylbegu som fremfører den sarte, men sterke balladen «Dëshirë». Hun glitrer på scenen i en paljettkjole, og stemmen hennes glitrer også. Hun får mange positive kommentarer på twitter, men flere synes hun er bedre enn låten, som kanskje kan vøre litt pregløs. 

Store stemmer har Albania mange av, og her kommer nok en av dem; Flaka Krelani. Hun serverer oss nok en stor, dramatisk ballade; «Tek ti në shpirt». Kommentarene varierer også her sterkt, men ikke mange er direkte negative. Salen er ikke overbegeistret…

Hjelpes oss, så mange kreative kjoler de har funnet frem i FiK i år… Neste dame ut har på seg en stor, fotsid ballkjole i sorte blonder og skotskrutet taft… Sangeren er Vesa Luma, og sangen hennes er en forandring fra de seneste startende, som alle har vært ballader. Dette er skikkelig rockete pop, og kveldens første i sitt slag. Bidraget heter «S’jam perfekt». 

Etter nok en laaaaang pause får vi en annen av kveldens store favoritter; Anjeza Shahini med «Love». Hun får uten tvil den største applausen så langt, og mange på twitter mener at stemmen hennes har modnet og blitt mye fyldigere siden sist vi hørte henne. 

Så kommer kveldens hittill røffeste bidrag; reinspikka rock fra Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko, nemlig «Identiet»

Nå er det Bojken Lako med låten «Lotë? Jetë? Dashuri?» som står for tur. Ut fra kommentarene på twitter er dette et bidrag for spesielt interesserte… Det er ikke mange som har noe positivt å si, verken om artist eller sang. Han synger da ikke så ille, og in tune? Ut fra disse kommentarene fikk han uventet mye applaus…

Neste artist ut er Selami Kolonja, som fremfører sin egen sang «Ku je?». Dette er nok en ballade, denne gangen pianobasert. Nokså tradisjonell «tidligere Jugoslavia»-popballade dette, og han har en kraftig og fyldig stemme. Ut fra kommentarene som kommer på twitter er han ikke direkte populær blant den yngre generasjonen, men derimot svært popuær hos de eldre i landet. 

Nå er det Dr.Flori & Fabi som skal fremføre sin egen sang «Jam ti». Og her får vi kveldens første innslag med rap. Doktor Fiori wirker å være populær blant kveldens twitrerere, så gjenstår å se om publikum er enig. Den godeste doktoren omtales som en legende, men er det ironsik eller oppriktig ment? Man vet aldri når det er snakk om rap og Eurovision… 

Nest siste artist ut, i følge startlisten er Xheni & Enxhi Kumrija. Her får vi litt gitarbasert poprock, i «Arti i një fundi». Her får vi en del sure toner, og masse gitarer, blant annet et par skikkelige 80-talls soloer. Disse to jentene omtales ofte som Albanias svar på tatu.

Det ser ut til at dette var kveldens siste nummer. Det har gått rykter i hele dag om at Ani Çuedaris låt «Më ler një ëndërr» skal være diskvalifisert. Dette vil jo snart vise seg. Og det er den! 

Da har vi altså hørt de 17 finalistene i den 51. Festivali i Këngës. På twitter flommer det nå på med hvilke låter folk liker best, og de som nevnes oftest er Ardian, Kejsi, Anjeza og Xheni & Enxhi. Hva synes du? 

Enda en runde med reklame, før vi tradisjonen tro, mest sannsynlig, vil få servert en lang rekke pauseinnslag. Rona er forhåndsannonsert, utover henne får vi bare la oss overraske. 

Ardian er vinneren på alle meningsmålionger i Albania, men siden det er kun jury som skal avgjøre kveldens finale så betyr jo slike ting enda mindre enn de vanligvis gjør. 

Etter masse pauseunderholdning kommer nå programlederne ut på scenen igjen; kan vi håpe på en vinnerkunngjøring allerede? Men neida; her kommer Ell & Nikki, MED EN NY SANG?!?!? 

Og så kommer, selvfølgelig, «Running Scared». 

Og så kommer endelig Rona! Og ikke bare kommer hun; hun synger den engelske jazzversjonen av «suus», og jeg er i himmelen!! Hun eeeer så god!! 

Så¨får vi sannelig en hilsen fra vår egen, og EBUs, Jan Ola Sand. Før det kommer en fiolinist og en tenor og fremfører noe sart og vakkert. 

Del:
Relaterte artikler
MGP 2023
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien