Følg Ukrainas utvelgelse – live oppdatering

Den ukrainske finalen starter nå i formiddag kl 10.50. Jeg skal rapportere live fra webstreamen, så heng deg gjerne på og kommenter i feltet under. Du må oppdatere siden jevnlig, ca hvert 5 minutt, for å få opp de nye innleggene mine.

Sendingen starter med at programlederen snakker litt med noen av deltagerne. Ut fra stylingen ser det ut til at vi skal få høre mye forskjellig slags musikk i formiddag. Så går de gjennom reglene for stemming, og åpner linjene for sms-stemmingen. 

Det første nummeret er nokså voldsom poperarock, «Zelenyj Dubochok», fremført av et umake par, Oksana Pekun og Maxim Novytskyj, i svart og grønt. Responsen fra publikum er ikke overveldende… 

ANdre artist ut er Mary Yaremchuk, Hun stiller i en svart fotsid kjole, og har med seg to kvinnelige korister på scenen. Sangen, «Imagine», er ikke så dum, og den passer godt til hennes type stemme. Problemet er bare at hun ikke treffer så allverdens mange av tonene…

Så er det Marietta sin tur, men «Wonder». Hun er skuespiller og modell, og nå også sanger. Hun stiller i en sort og grøn aftenkjole, og det kan høres ut som om hun skulle holdt seg til modellyrket. Denne behagelige balladen hadde fortjent en bedre stemme. Vi kan alle 

Som fjerdemann ut kommer Dmytro Yaremchuk og fremfører en hyllest til sin mor, «Mamo». Dette er en nokså svulstig ballade i beste (?) Julio Iglesias-stil, definitivt mest for den endre garde. Han synger bra, og ser pent kledd i svart dress. 

Inesh er neste artist ut. Hun fremfører «Delayu Shag», en dance/disco-låt, som er sterkt preget av synth og trommemaskiner. Hun er dramatisk kledd i svart skinn, og har med seg to hvitkledde, mannlige dansere på scenen. Vokalt er fremføringen riktig så bra.

Den store forhåndsfavoritten er neste dame ut; Zlata Ognevich med «Gravity». Hun starter ut litt shaky, men henter seg inn i løpet av første refreng. Dette er uten tvil en sterk vinnerkandidat, og Ukarina liker jo slike store ballader. Litt i overkant Disney-inspirert for min smak, men jeg blir ikke overrasket om denne gjør det bra. 

Så er det duoen Emotion som fremfører sin «Saviour». De ser rett så kule ut, men stemmen til vokalisten er off på hele versene og også større deler av refrenget. Dette er faktisk ganske smertefullt, og det er synd, for sangen er etter min mening den beste så langt i finalen; en kraftig, særpreget rockeballade. Håper det kommer en studiocersjon av denne! 

Gruppen som fremfører bidrag nummer åtte er helt klart en «kopi» av fjorårets russiske bestemødre, bortsett fra at disse faktisk synger, og det godt. Og det er tydelig at de synger «sin» musikk. Gruppen heter Gvozdivchanka, og de synger «Naletily Gusenyata». De er iført fulle nasjonaldrakter og det fremtredende instrumentet her er trekkspill. Sjarmerende. 

Bak navnet RealIvanna skjuler det seg en ung dame med en rigtig god rockestemme. Hun stiller i svart skinn og serverer oss en kompetent rockeballade, «You Gave Me Everything». Både sangen og fremføringen blir noe stillestående etterhvert, men dette er ikke ille. 

Tetyana Shyrko har utrolig kul stemme, definitivt mye sjel her. I alle fall den første delen av sange. Et stykke uti dukker denne evinnelige trommemaskinen opp igjen, og hele sangen skifter karakter. Der den var tidligere var original og særpreget går den nå over til å bli helt standard. Stemmen hennes hever den fortsatt noe. Tittelen er «Feeling Like A Sir»»…

Etter bare en snau time er vi allerede halvveis i sangene; de kaster sannelig ikke bort tiden i Ukraina! 

Triniti er, som navnet antyder, en trio. De tre damene er i hvitt og beige, og låten er en ballade/midtempo/etnisk sak som det er vanskelig å sette i bås. Strenger, fløyte og litt trekkspill danner bakteppet for denne sangen, «Belym Po Belomu». Dette var kompetent gjennomført, men ikke særlig inspirerende. 

Ana Stesia fremfører så «Dare To Change Your Life», og som så ofte før er det litt av et sjokk å høre hva som regnes som engelsk i Ukraina…og dette var faktisk ikke det verste vi har hørt, noe som er enda mer bekymringsfullt… Ana Stesia står alene på scene, iført turkis chiffon. Vokalen er knallbra, og låten er en helt ok rocket ballade. 

Alina Grosu er kveldens åttende (eller noe sånt) mørke, langhårete dame; de ligner hverandre sånn at det blir litt skummelt. Dette er en forglemmelig dance/disco-sak. Det som gjør at den skiller seg litt ut er starten, der hun sitter på skuldrene til to av de fire mannlige danserne mens hun synger det første verset, og starten på låta er fin. Hun har også med seg en kvinnelig korist. Svart dress på kvinnelige sangere er kult!! Låten hennes heter «Let Go». 

Dasha Medova serverer oss en sang som er litt Enya-aktig. Hun synger ikke så ille, men på de høyeste tonene blir det nokså skrikete. De tre koristene fyller ut lydbildet bra, men låten er litt for spinkel, og innimellom skjærer Dasha skikkelig ut. «Don’t Want To Be Alone» kommer nok ikke til å kjempe i toppen i dagens finale. 

Så kommer det et eksempel på den typen Eurovision-sang jeg misliker sterkest av atl; Europop/disco med trommemaskin som bærende element. Og som (nesten) alltid får de en dame med en flott stemme til å servere elendigheten… Sorry folkens, men jeg greier ikke å finne noe formildende ved denne sange. Og når Olena Korneva i tillegg tar helt av og skriker «from the top of her lungs»…ja da venter jeg bare på slutten. Hun vil forhåpentligvis ikke «(You’ll) Be The Winner Forever»…

Ny runde med småprating fra greenroom, der vi får møte de siste deltagerne. Ser ut som de har spart alle de unge gutta til slutt. Håper det kommer noe skikkelig rock før finalen er over. 

Siste porsjon av finalen innledes av Angelia, som gir oss sin «Love Is Life». Og her gikk jeg akkurat tom for ord… Jeg vet ikke engang hvor jeg skal begynne å beskrive dette… Overtanned, overbleached, ti år for gammel for antrekket sitt, trommemaskin for alle penga, masse umotivert dansing i bakgrunnen… Noen som får følelsen av at dette nummeret ikke er noen innertier for meg? 

Eduard Romanyuta er årets Roman Lob; komplett med grå lue og sjarmerende smil. Problemet her er bare at han her ikke kan synge rent… Sangen er også nokså uinspirert, selv om beatet er bra; en slags R’n’B-ballade som har stort, men dessverre uforløst potensiale. «Get Real With My Heart» vil/bør gå i glemmeboken. 

Så får vi litt elektronikapop, med Matvij Vermijenko og «Otkryvaj Menya». Uten tvil kveldens mest kostymete kostymer… Og til en forandring kan jeg faktisk (under litt tvil) leve med trommemaskinene. Men å påstå at dette er direkte bra vil være en sterk overdrivelse. 

Så er vi kommet til nest siste nummer i denne finalen, gruppen DiO.filmy, som fremfører «Medlyak». Starter med elektroelementer og utvikler seg til en meget monoton dance-låt. de to sangerne har på seg «kelnerdresser», noe som ikke matcher sangen i det hele tatt. Noe annet som heller ikke matcher, og det er langt verre, er stemmene deres. En skarp og litt metallist, den andre en dyp, nesten bass… Ikke noen heldig kombinasjon. Låten er også veldig ensformig, så jeg tror ikke vi trenger å bekymre oss for om vi skal ta feil av dem og kelnerne i Malmö… Dansingen deres er imidlertid noe av det beste vi har sett på denne scenen i dag…stor humor! 

Sist startende er Dmytro, eller Dima, Skalozubov. Han fremfører elektopopballaden (ja, det er det det er…) «Davno». Men hendene bundet inntar han scenen, før han setter seg slev fri. Det er noe som mangler i denne fremføringen, og sangen, og ikke har han vel verdens beste stemme heller. 

Da har vi hørt alle de 20 finalistene, og det er tid for dagens første recap. Og den andre, nesten før den første har sluttet…

Det er avstemmingen avsluttet, og vi får trolig en haug pauseunderholdning mens vi venter på resultatet. 

Pauseunderholdningen har så langt bestått av 1) en Angelina Jolie-lookalike som mimet en etnoballade, 2) to Peter Elfimov-lookalikes som mimet en pop-trommemskinlåt…

Zlata har vunnet sms-stemmene med overveldende margin. Og hun er Ukrainas representant til Eurovision Song Contest 2013 i Malmö!

Takk for følget; vi ses om ikke lenge, til neste nasjonale finale! 

Del:
Relaterte artikler
MGP 2023
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien