Andrius tar en prat med escNorge

Den 20. desember bestemte Litauen seg; De ønsker at Andrius Pojavis skal representere landet i Eurovision Song Contest 2013 i Malmö, med sin egen sang «Something».

(Read this interview in English.)

På sin vei til Malmö utkonkurrerte Andrius hele 38 andre bidrag, i løpet av en av årets lengste utvelgelsesprosesser. Nå tar han seg en velfortjent pause i julen. Imidletid tok han seg tid til en liten prat med escNorge, innimellom julekosen med familien, og spesielt sin nye lille datter.  

Wiv; Andrius Pojavis er et nytt navn for de fleste nordmenn. Kan du fortelle oss litt om deg selv, din musikalske bakgrunn og karrieren din så langt? 

Andrius; Jeg ble født i Jurbarkas, Litauen i 1983. Jeg begynte å synge da jeg var svært ung, og startet mitt første band, The Hero, allerede mens jeg gikk på skolen. I 2006 vant det bandet jeg spilte i da, the Hetero, en konkurranse som heter EuroRock 2006. Min karriere som låtskriver begynte i Irland, der jeg bodde i et år. Jeg spilte inn debutalbumet mitt, «Astuoni», i Massive Arts studio i Milano, Italia, og det kom ut i 2012. Nå veksler jeg mellom å bo i Italia og Litauen. 

Wiv; Skrev du «Something» spesielt med tanke på Eurovision?

Andrius; Ja. Jeg syntes dette var et riktig tidspunkt for å delta, siden jeg nettopp har gitt ut debutalbumet mitt «Astuoni» (som betyr «Åtte») som soloartist, og jeg ønsket å få litt blest rundt utgivelsen. 

Finaleopptredenen. Nederst i artikkelen kan du høre studioversjonen.  

Wiv; Er «Something» typisk for den musikken du lager ellers?

Andrius; Absolutt ja! Den er i samme stil som resten av musikken min. 

Wiv; Hvordan vil du beskrive musikken din? 

Andrius; Jeg vil kalle musikken min popmusikk, men på wikipedia klassifiserte de den som indie rock…så det får være opp til hver og en å velge hva de vil kalle den. For meg er det viktigste at sangene snakker for seg selv. 

Wiv; Er dette første gang du prøver å få representere Litauen i Eurovision Song Contest, eller har du sendt inn bidrag tidligere også? Hvis ja; når og med hvilke(n) sang(er)? 

Andrius; For ti år siden sendte jeg inn en sang, som het «Veins». Sangen kom gjennom til neste runde i utvelgelsen, men jeg var for sjenert til å bli med, så derfor ble sangen aldri gitt ut. 

AndriusPojavis

Wiv; Det er nå 14 år siden vi hørte litauisk på scenen i Eurovision Song Contest sist; ikke siden landets debutbidrag. Hva synse du om at mange, ja faktisk de fleste, land nå velger å synge på engelsk istedet for på sitt eget språk?

Andrius; Jeg synes ikke at musikken er avhengig av et spesielt språk. Men nå er jo engelsk det internasjonale språket som gjør at man kan nå mange flere mennesker med musikken sin. Det gjør at kommunikasjonen går lettere og jeg tror at det er målet for enhver artist. 

Wiv; Og rent personlig; foretrekker du å synge på litauisk eller engelsk? 

Andrius; Jeg skrev jo «Astuoni» på litauisk, og det føles mer komfortabelt å synge på morsmålet mitt. Men det er en fin utfordring å skrive på engelsk, det krever høy konsentrasjon og en god følelse. Så jeg må si at jeg finner begge deler interessant. 

Wiv; «Something» er den første sangen jeg hører deg synge på engelsk. Vurderte du i det hele tatt å fremføre den på litauisk?

Andrius; Jeg vurderer fortsatt om det er behov for å oversette den til litauisk. De to språkene er svært forskjellige jeg er ikke så god til å oversette mellom dem. Jeg tror denne sangen ble født på engelsk, og det er slik den bør forbli. 

«Lietuva», Wivs favoritt av alle Andrius sine sanger.

Wiv; Er Eurovision Song Contest populær blant publikum og artister i Litauen?  

Andrius; Vel, det er en av de aller mest populære musikk konkurransene i Litauen. Og jeg har også selv fulgt med på konkurransen.

Wiv; Så; hva er ditt favorittbidrag fra ESC? Og hvilket litauisk bidrag liker du best?  

Andrius; Årets vinner «Euphoria» er en veldig fengende låt, og Lt-uniteds sang «We are the Winners» var et morsomt bidrag.  

Wiv; Siden vi er en norsk nettside; har du en norsk favoritt også? 

Andrius; «Fairytale» med Alexander Rybak er en god låt.

andriustwitter

Wiv; I tillegg til å jobbe som soloartist har du også spilt i flere band, best kjent av dem er the Hetero. Hva er forskjellig, synes du, mellom å jobbe alene og sammen med andre? Og hva foretrekker du? 

Andrius; Jeg er lat og ganske kaotisk når jeg jobber, så når jeg jobber alene er jeg ikke så flink til å pushe meg selv så veldig. Når man jobber sammen i et band er det alltid morsommere, siden  det er flere folk og mer humor. Men jeg er fortsatt på jakt etter «mitt band» er det bra å jobbe alene for øyeblikket. 

Wiv; Hva slags musikk lytter du selv til, og hvilke artister blir du inspirert av? 

Andrius; Jeg blir inspirert av mye forskjellig musikk. Jeg liker rock, blues, soul… Kevin Wasserman «Noodles» er den som inspirerer meg mest. 

Wiv; Når du ikke synger eller skriver musikk, hvordan ser tilværelsen din ut for tiden?  

Andrius; Tilværelsen min er nok som de fleste andres; familien først, så musikk, venner, musikk, musikk, musikk…

Wiv; Og tilslutt; hvem tror du kommer til å like sangen din og stemme på den? 

Andrius; Alle nordmenn, håper jeg! ;D

Wiv; Tusen takk for at du tok deg tid til å prate litt midt i ferien din! Alle vi her på escNorge ønsker deg all mulig suksess på din vei mot Malmö, og ikke minst i semifinalen din.Og forhåpentligvis også i finalen!  

Andrius; Takk! Hvis dere ønske rå følge med på mine forberedelser til ESC kan dere gjøre dette ved å gå til min facebook side og alle er selvfølgelig også velkomne til å følge meg på twitter

 

Bilder; Andrius’ facebook and twitter

Del:
Relaterte artikler