Esma og Vlatko for Makedonia

I dag offentliggjorde MRT navnene på artistene som skal representere Makedonia i Eurovision Song Contest 2013 i Malmö. Og, endelig, vil mange si; I år er det Esma og Vatko sin tur!

Begge har prøvd seg i Skopje Fest tidligere, Esma helt tilbake til den gangen landet het Jugoslavia. Og for ordens skyld; Det er IKKE Vlatko Ilievski, som vi husker fra Düsseldorf, men Valtko Lozanosk.

Esma Redžepova, bedre kjent bare som Esma, er en av de virkelig store stjernene på Balkan. Hennes karriere strekker seg over flere tiår, og hun gjør også en stor innsats på det humanitære området. 

Med disse to artistene sammen på scenen iMalmö er det nærliggende å tro at vi vil få folkpop fra Makedonia i 2013. 

Vlatko kom på fjerdeplass i Skopje Fest både i 2009 og 2010, med bidragene «Letam kom tebe» og «Blisku do mene». 

Esma har hatt en lang og begivenhetsrik karriere, der hun blant annet har spilt over 9000 konserter i over 30 land, hun har spilt i seks filmer, og har sunget duetter med nesten alle som er noe i Balkans musikkliv, blant andre Tose Proeski. Hør deres duett nederst i artikkelen. I 2010 var hun en av konkurrentene til Vlatko i Skopje Fest, men hun endte der på en skuffende tiendeplass. Bidraget hennes den gangen het «Gyspy Dance».

Romanikultren har hatt stor innflytelse på hennes liv og musikk, etter at hun som niåring begynte å lære sang og flere insrtumenter i en romaniforening i hjembyen Skpoje.  Hun er kjent over store deler av verden for musikken sin, men i nesten like stor grad for sitt humanitære arbeid. I 2003 ble hun nominert til Nobels fredspris. Mest bemerkelsesverdig er nok allikevel det faktum at hun har 52 barn; fem egne og 47 adopterte. 

 

Kilder; mrt, escxrta, wikipedia

Del:
Relaterte artikler
MGP 2023
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien