Min vurdering av årets finske låter

Finland er godt i gang med å finne sin representant for Eurovision Song Contest 2013 i Malmø, 12 artister og bidrag er valgt ut og skal kjempe om en plass i den store finalen 9.februar. 

Her er mine kommentarer om de 12 bidragene. For å høre og se opptreden av bidragene trykk på låt-titlene.

Last Panda – «Saturday Night Forever»
s2
 Friske synther til tross, er denne rockelåten en ganske så uinteressant opplevelse. Et litt upolert band og vokalisten synes jeg heller ikke er verdens sterkeste. Refrenget er vel helt greit, men låta er rett og slett ikke fengende nok.

Rautakoura – «Ilmalaivalla»
s3            
Folkeinnslagene har nesten blitt et fast inventar i de finske utvelgelsene, noe som jeg synes er gledelig. Rautakoura får pluss for valg av instrumenter som mandolin og banjo, men selve sangen går for det meste i det samme hele veien ut.

Krista Siegfrids – «Marry Me»
s2
Krista har en av årets mest moderne låter i Finland, men dette er nok ikke helt min type låt. Hun skal ha for å levere et proft show med bryllupsantrekk og det hele, men melodien har en tildens til å fort bli masete.

Iina Salin – «Last night»
s3
Ilina bry på funky og groovy saker og har en stemme som klarer å levere dette i havn. Ikke blant de beste, men helt klart brukbart.

Great Wide North – «Flags»
s4
Dette bandet har jeg sansen for. Fyldig lydbilde og sangen er lett å få hjernen. Og tekst linjen «come one raise your flags» vil jo utvilsomt passe bra i Eurovision-sammenheng hvis de kommer så langt.

Mikael Saari – «We Should Be Through»
s5
Gåsehudfaktor! Dette er en enkel men gripende ballade som Mikael framfører med største selfølgelighet. Jeg tror på hvert eneste ord han synger og det er det slett ikke alle artister som klarer. Om dette kan vinne i Finland vet jeg ikke, men det er min personlige favoritt. Vakkert.

Atlético Kumpula – «Paperilyhty» (Paper lantern)
s3
Den finske utgaven av Odd Nordstoga? Koselig nok, men vil neppe hevde seg.

Elina Orkoneva – «He’s not my man»
s3
Elina er en sjarmerende artist og synger en ganske så munter låt som man vil klappe takten med. Et trivelig innslag.

Lucy Was Driving – «Dancing all around the universe»
s3
Blir ikke helt klok på dette. Til tider er det ganske så kult og til tider er det rett og slett litt merkelig. Annerledes, men lurer på om folk flest vil skjønne seg på dette.

Ilari Hämäläinen – «Sytytä mut vaan» (Just light me up)
s2
Finsk rock, men en lettvekter i sin sjanger. Til tross for et forsøksvis lignende Iron Maiden-riff i låten, er jeg redd dette virker oppbrukt og litt gammeldags faktisk.

Diandra – «Colliding Into You»
s5
Idol-vinner Diandra er helt klart en talentfull sanger og leverer den klar beste kommersielle poplåten av årets finske låter. Da Diandra er mest sannsynlig det mest kjente navnet her i Finland og itillegg til at låten faktisk er så bra som den er tipper jeg at dette er årets finske representant. Det vil i såfall være fullt fortjent.

Arion – «Lost In The Woods»
s4
Arion byr på melodiøs og mektig metal. Vokalen er mildere enn mange andre låter i denne sjangeren, så kanskje dette kan klare å fenge også de som til vanlig ikke liker fullt så røff musikk.
Dette er tøft og kan også være en verdig representant for vårt naboland.

Oppsummert: Jeg heier på Mikael Saari, men vinner ikke han er Diandra absolutt et godt valg. Diandra tror jeg har størst vinnersjanser, men Arion, Great Wide North og Mikael Saari er også kandidater til å ta hjem tittelen. Svaret får man altså 9.februar. 

Alle låtene er forøvrig nå tilgjengelig både som nedlastning på iTunes og streaming på Spotify!

Hvem er din favoritt? Si din mening i kommentarfeltet, og stem i pollen!

{acepolls 34}

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien