«Here we go» Grupa PeR!

 

Juras Varti Theatre dannede endda en gang rammen om den latviske finale, i år kladet Dziesma. Showet åpnedes med et nummer hvor gamle tradisjoner mødte nye rytmer, og i en sammenkøring fik seerne et nummer med latviske toner og tradisjoner ano 2013! Deretter kom først den mandlige vert ut blandt pulikum, hvor han kaldte alle finalisterne frem på scenen, deretter kom han på scenen og fik føljeskap av sine 2 kvindlige medverter.

 

Der er ikke mange svinggerner i Latvia, for der var en kort presentasjon, og så var det tid for at høre de 12 finalebidrag, som hadde klaret sig gjennom de 2 semifinaler. Føljende 12 bidrag var kommet til finalen:

 

 1. Niko: One
 2. Dāvids Kalandija & Dinār: Fool in love
 3. Antra Stafecka: When you are with me
 4. Grupa PeR: Sad trumpet
 5. Grupa Pieneņu Vīns: The One
 6. Marta Ritova: I am who I am
 7. Liene Candy: Higher and higher
 8. Samanta Tīna: I need a hero
 9. Ieva Sutugova: Cold heart
 10. Grupa Headline: Love
 11. Sabīne Berezina: Upside down
 12. Grupa PeR: Here we go

 

2013Finale1-6

 

2013Finale7-12

 

Den latviske finale var så langt, en god kombinasjon av: Tango, Swing, Pop, Etno, lette Rock toner, Rap & Tecnica. Etter at alle 12 bidrag var fremført på en uanseelig scene, som dog blev peppet op med gode lyssetninger og diverse effekter, var det tid for avstemning. Seerne og en jury skal sammen finne frem til hvilke 3 bidrag som skal i «Superfinalen», til den sidste kamp om billetterne til det svenske.

 

Medens at der blev stemt, var det underholdning av forskjellige latviske artister, deri blandt kom der en nyutviklet utgave av «Eurovisjons hymnen», en liten mere rocket utgave end vanligt. Et pop-rock band gav den folkelige rytmer, og til sidst en stille ballade. Deretter blev der givet ut priser bl.a. fra en radiostasjon, 3 lykkelige finalister fik gaver i form af reiser: Dāvids Kalandija & Dinār, Niko & Grupa Headline.

 

Endelig var det tid for avsløringen av de 3 superfinalister, 3 plater blev vist frem, og en etter en ble de 3 superfinalister avslørt – den første videre var: Marta Ritova med låten «I am who I am». Andre superfinalist var Grupa PeR med låten «Here we go» – tredie finalist blev ikke helt overraskende, Samanta Tīna med låten «I need a hero»!

 

2013Superfinale

 

Marta Ritova: I am who I am

 

Grupa PeR: Here we go

 

Samanta Tīna: I need a hero

 

 

Så var det atter tid for å stemme, men først skulle juryen presenteres, den var nøye sammensat av tv-folk, producere, musikkere, sangere – og ja, fra Estland – fjorårets vinner, Ott Lepland. Deretter startede superfinalisterne på scenen igjen, Marta lagde ut, deretter Grupa PeR og til sidst Samanta Tīna. Under fremføringen av deres respektive låter, kunne man i år se seernes stemmer komme ind.

 

Fra start lå Grupa PeR i spidsen, deretter Samanta Tīna og lige deretter Marta Ritova. Men etter alle 3 fremføringer og en gang reklamer, var rækkeføljen stadig den samme i avstemningen, men hvor Samanta Tīna & Marta nesten lå ens da Samanta Tīna fremførte, gikk Marta bak ut deretter. Deretter kom Anmary på scenen og sang, medens at der stemtes videre. Etter på blev seerne guidet gjennom et par av deltakerne som Europa pt. har valgt for den internasjonale finale.

 

Endda en lokal Latvisk helt kom ind og gav et sang, et ganske interessant låt som ville have gjort det fint i Dziesma som deltaker. Dertter kom kvartetten som tidligere spillede «Eurovisjons hymnen» på scenen igjen, og endda en låt blev fremført, tidligere en storladen hymne, denne gang en lystig låt, som fik flere blandt publikum med sig. Til sidst kom Ott Lepland og sang sin «Kuula», og kvelden var fuldendt.

 

Deretter kom først verterne på scenen, for deretter å kalde de 3 superfinalister ind på scenen. Vinneren blev deretter avslørt – vinneren av Dziesma 2013 er: Grupa PeR med låten «Here we go»! De hadde 2 sjanser i årets finale, og de tok hjem seiren på den ene av dem. Etter fleire forsøk ved Eurodziesma, lykkedes det endeligt i år.

 

2013Vinderen

 

Grupa PeR består av musikkerne Ralfa Eilanda & Edmunda Rasmaņa. Navnet PeR kommer av «Please Explain the Rhythm». Gruppen blev grundlagt i 2007, og har gjennom årene deltaket i fleire konkurranser og festivaler, deri bland Eurodziesma.

 

I latviske Dziesma var der i år en overvekt av svenske låter, og av de 12 i finalen var 5 av dem svenske. Men bare 1 i Superfinalen hadde svensk islet, og vinneren er med latvisk/litausk komposisjon.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien