Rapport fra generalprøven: Slik blir MF-finalen

escNorge har to utsendte på plass i Stockholm til årets finale i Melodifestivalen, og i ettermiddag har vi fulgt generalprøven på kveldens sending. Vi kan love dem som slår på SVT klokken 20.00 i kveld et fargesprakende og variert show.

 

Ettermiddags-generalprøven er åpenbart en populær aktivitet for familier i Stockholmsområdet, for på vei fra toget til arenaen gikk vi i et langt tog av tilskuere som skulle overvære showet – og godt og vel halvparten av dem var barn i skolealder (som sannsynligvis så mest frem til å se Sean Banan opptre?)

 

Etter et kjapt tilbakeblikk på hva som har skjedd i de innledende rundene får vi et stort dansenummer som intro til kveldens sending – musikksatt av ABBA, men med ny tekst tilpasset årets Melodifestival-reise med Malmö-finalen i mai som mål. Her blir det også gjensyn med noen av dem som tidligere har vært programledere for MF og for ESC når det har blitt arrangert i Sverige.

 

Artistene ruller så i gang med sine numre, som i det store og hele er slik vi kjenner dem igjen fra delfinalene. Ulrik Munther er førstemann ut, og dette er et flott åpningsnummer for finalen – mektig og pompøst, og med den gigantiske videoskjermen som bakgrunn. Ulrik sliter litt med stemmen i starten av låten, men tar seg pent inn og gjennomfører med stil.

 

David Lindgren og danserne hans gjør et proft og fengende nummer, men får hard konkurranse i «ung mann med fartsfylt låt og danseshow på scenen»-klassen. Tempoet roes noe ned med State of Drama og deres midtempo-softrocklåt som leveres med god vokal av frontfigur Emil Gullhamn.

 

Anton Ewald kjører på for fullt med sin Begging, og den innviklede koreografien hans sitter som den skal der han danser og shower med stor selvtillit etter forrige ukes Andra chanse-seier. Deretter kommer finalefeltets eneste kvinne, Louise Hoffsten – eller «The Dead Fish Woman», som hun er blitt dubbet av pressekorpset, og gjør en solid og god fremføring av en ganske uspektakulær låt. Men kanskje er det nettopp noe enkelt og neddempet som kan skille seg ut i årets startfelt?

 

Kveldens tøffeste fremføring står sannsynligvis Ralf Gyllenhammar for, der både piano og scene står i full fyr under fremføringen av Bed On Fire. Ralf ble rapportert å være litt ute av form under gårsdagens generalprøve – som er den de internasjonale juryene skal stemme ut fra – og hadde nok bittelitt mer å gå på under dagens gjennomkjøring også.

 

De fire karene i Ravaillacz har erfaring i bøtter og spann, og gjør sitt nummer med glimt i øyet til tross for at de neppe vil blande seg inn i tetstriden. Så følger nok et humorinnslag med Sean Banan, som virkelig tar både scene- og publikumsområdet i bruk i sin Copacabanana. Og uansett om man liker disse to bidragene eller ikke er det vanskelig å ikke trekke på smilebåndet i løpet av de seks minuttene de opptrer.

 

Vokalt sett har muligens Robin Stjernberg finalens mest krevende låt, og han sliter litt med å treffe alle tonene i You. Helhetsinntrykket er imidlertid positivt, og med norske Joakim Harestad Haukaas som en av opphavsmennene er det kanskje lov for en nordmann å heie litt ekstra på denne.

 

Sist ut er han som av mange tippes å stikke av med seieren i kveld, Yohio. Etter seieren i første delfinale har han hatt fem uker til å finpusse nummeret sitt, og det synes. Stemmemessig er Yohio klart stødigere enn i delfinalen, og både kameravinkler og koreografi sitter som det skal.

 

Etter en «snabbrepris» er det så tid for et innslag med Lynda Woodruff fra EBU, alias Sarah Dawn Finer, før første pausenummer ruller i gang – Loreen og hennes Euphoria som fremføres sammen med et barnekor fra Adolf Fredriks musikkskole og elever fra Manillaskolen som døvetolker låten.

 

De elleve europeiske jurygruppene avgir så sine stemmer i rekkefølge 1, 2, 4, 6, 8, 10 og 12 poeng. Ett av de kjente ansiktene vi ser som jurytalspersoner er Chiara fra Malta. Når poengene er talt opp, kommer en ny «snabbrepris» før Carola slipper til med sin nye versjon av Främling. Dette er en moderne house/dance-utgave av klassikeren fra 1983, og til tross for noen småproblemer med lyden shower Carola på catwalken med vindmaskinen på full styrke som vanlig.

 

Sendingen avsluttes så med at TV-publikummets stemmer leses opp og en vinner kåres. Under generalprøven vant Ulrik Munther jurystemmene foran Ravaillacz (!) og Yohio, mens Ralf Gyllenhammar vant publikumsstemmene og gikk av med «seieren» i denne generalprøven. Om dette også blir resultatet i kveldens finale gjenstår å se.

 

Klokken 20.00 braker det i hvert fall løs fra Friends Arena, og sendingen kan følges på SVT1 eller på webcast via SVTPlay.

 

Foto: Olle Kirchmeier/SVT

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien