Robin Stjernberg lykkelig vinner i Sverige

For første gang i historien har en låt gått fra Andra chansen og helt til topps i Melodifestival-finalen. Robin Stjernberg og «You» sikret seg førsteplassen i et åpent finaleheat takket være stor støtte fra de internasjonale juryene og en andreplass hos det svenske folket.

Friends Arena i Solna rett utenfor Stockholm var åsted for den største Melodifestival-finalen noensinne. 28 000 glade og feststemte tilskuere gjorde sitt ytterste for å få stemningen i den enorme arenaen til topps. Den to timer lange sendingen bød på ti deltakere i full konkurransemodus samt minneverdige pauseinnslag fra både fjorårsvinner Loreen og selveste Carola.

escNorge liveblogget underveis i sendingen, og kommenterte på de ulike bidragene og fremføringene. Etter at alle ti artistene hadde vært i ilden og den første «snabbreprisen» hadde rullet over skjermen, var det tid for et gjensyn med Sarah Dawn Finers EBU-representant Lynda Woodruff, før Loreen inntok scenen og fremførte en alternativ utgave av fjorårets vinnerlåt Euphoria sammen med et barnekor og elever fra en lokal døveskole.

Det var så på tide for de internasjonale juryene å avgi sine poeng, og her ble – nær sagt som vanlig – mange av toppoengene spredd vidt utover hele startfeltet. Hele seks av de ti bidragene fikk minst en tolvpoenger, og ingen endte opp med null. Men da jurypoengene var talt opp, ledet Robin Stjernberg med 91 poeng foran Ulrik Munther med 82 og David Lindgren et stykke etter med 57. To av forhåndsfavorittene, YOHIO og Ralf Gyllenhammar, lå langt etter med henholdsvis 30 og 33 poeng.

Nok en «snabbreprise» ble vist før kveldens andre pausenummer, Carola og hennes Främling, som ble fremført i en ny og moderne house- og danceversjon, og som ble avsluttet med allsang i hele salen.

Det svenske folkets stemmer skulle så avgjøre resultatet, og her ble poengene lest opp fra lavest til høyest. David Lindgren fikk færrest stemmer av publikum, og var raskt ute av tetkampen. Heller ikke Ralf Gyllenhammar scoret spesielt bra hos seerne, og da de siste tre poengsummene skulle leses opp, var det Ulrik Munther som ledet med 126 poeng. YOHIO, Anton Ewald og Robin Stjernberg var da de eneste som ikke hadde fått poeng ennå.

Publikum stemte inn Anton Ewald som nummer tre og Robin Stjernberg som nummer to, og hadde YOHIOs Heartbreak Hotel på en relativt klar førsteplass. Men fordi YOHIO hadde såpass mange poeng å ta igjen etter jurystemmene, klarte han ikke å ta igjen forspranget til en himmelfallen Robin Stjernberg, som nesten ikke kunne tro at han hadde gått helt til topps.

Hele resultatlisten ble seende slik ut (jurypoeng – seerpoeng) + totalsum:

  1. Robin Stjernberg – You (91 + 75) – 166 poeng
  2. YOHIO – Heartbreak Hotel (30 + 103) – 133 poeng
  3. Ulrik Munther – Tell the World I’m Here (82 + 44) – 126 poeng
  4. Anton Ewald – Begging (49 + 59) – 108 poeng
  5. Louise Hoffsten – Only the Dead Fish Follow the Stream (36 + 49) – 85 poeng
  6. Sean Banan – Copacabanana (37 + 41) – 78 poeng
  7. Ralf Gyllenhammar – Bed On Fire (33 + 40) – 73 poeng
  8. David Lindgren – Skyline (57 + 12) – 69 poeng
  9. State of Drama – Falling (50 + 18) – 68 poeng
  10. Ravaillacz – En riktig jävla schlager (8 + 32) – 40 poeng

Robin Stjernberg kunne dermed innta scenen på nytt og fremføre vinnerlåten You, som han selv har vært med på å skrive sammen med Joy og Linnea Deb og norske Joakim Harestad Haukaas.

 

 

 

Sverige er direktekvalifisert til finalen den 18. mai i egenskap av vertsnasjon. 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien