Høye bølger i Sverige etter lørdagens MF-finale

Den internasjonale juryordningen i Melodifestivalen er under sterk debatt etter resultatet i lørdagens finale. Folket stemte YOHIO til topps, men juryene hadde ham nest sist og sørget i stedet for at det ble Robin Stjernberg som stakk av med seieren.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter lørdagens Melodifestival-finale. «Juryene overkjørte folket» er omkvedet blant sinte og skuffede fans, og mange tar til orde for å avskaffe juryordningen. Men SVT står på sitt og avviser all kritikk.

– Vi visste at dette ville skje før eller senere, sier SVTs prosjektleder for MF, Thomas Hall. – De to siste årene har publikum og juryene vært enige, men vi kan ikke forvente et slikt samsvar hvert år.

Hall peker på at Sveriges resultater i ESC har vært særdeles sterke i de to årene de internasjonale juryene har vært i bruk i Melodifestivalen. Eric Saade nådde tredjeplassen i Düsseldorf med Popular, og i fjor gikk Loreen helt til topps i Baku med Euphoria. Begge låter vant både juryenes og publikums gunst i MF-finalen, men i år var altså seerne og jurymedlemmene uenige.

YOHIO var forhåndsfavoritten og oppnådde 21,7% av publikumsstemmene, noe som tilsvarte 103 poeng. Robin Stjernberg var publikums nest største favoritt med 15,8% av stemmene, tilsvarende 75 poeng.

Hos juryene var imidlertid resultatet ganske annerledes. Mens Robins You gikk hjem i Europa og dro inn hele 91 poeng, falt Heartbreak Hotel ikke i smak, og YOHIO fikk nest færrest jurystemmer av alle de ti låtene med bare 30 poeng. Dermed ble differansen for stor til at unggutten kunne ta igjen Robin selv med størst oppslutning blant TV-seerne.

YOHIO selv uttrykte skuffelse til mediene etter lørdagens resultat og mente at han var Sveriges moralske vinner. Han fikk støtte av sin far, Tommy Rehn, som kritiserte SVT for hele juryopplegget. Men SVT avviser protestene og mener at folket til syvende og sist har mest makt i Melodifestivalen.

– Seerne kan stemme også etter at jurypoengene er avgitt, så de kan avgjøre alt, sier Thomas Hall til avisen Aftonbladet. – Og fordi publikumsstemmene nå fordeles prosentvis, har ikke juryene en sjanse dersom TV-seerne virkelig samler seg om en favoritt.

Dette er ikke første gang TV-seerne og juryene er uenige i Sverige. I 2005 stemte publikum frem Nanne Grönvalls Håll om mig, mens juryene foretrakk Martin Stenmarcks Las Vegas og stemte den til topps. I 2008 ville folket ha Sanna Nielsen og Empty Room, men takket være juryene vant Charlotte Perrelli og Hero. I 2009 var det derimot omvendt; da var juryens favoritt Måns Zelmerlöw og Hope and Glory, mens publikum heller ville ha Malena Ermans La Voix og sørget for at hun trakk det lengste strået.

Forskjellen er imidlertid at det i alle disse tilfellene var regionale svenske juryer som stemte, og ikke internasjonale. Men også andre land har tatt i bruk ordningen med utenlandske juryer eller jurymedlemmer, for eksempel Malta, der publikums stemmer i år kun utgjorde 12,5% av de totale stemmene. Her ble det også stor oppstandelse etter at publikums favoritt, Kevin Borg, ble stemt ut til fordel for jurymedlemmenes favoritt, Gianluca Bezzina.

Hvorvidt ordningen med internasjonale juryer i Melodifestivalen vil fortsette, kommer nok i stor grad til å avhenge av resultatene i ESC. Mye hviler dermed på Robin Stjernbergs skuldre når han går på scenen i Malmö i mai for å forsvare de blå-gule fargene. Da er det sikkert godt å vite at han tross alt var en soleklar toer hos det svenske folket, og at mange – til tross for kritikken mot SVTs avstemningsopplegg – gleder seg med ham og hans overraskende seier i lørdagens MF-finale.

Kilder: SVT, Aftonbladet, Expressen

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien