Dagens bidrag: Estland

Det blir en innholdsrik vår på flere måter for årets estiske representant Birgit som synger Et uus saaks alguse i Malmø

Birgit Õigemeel ble født 24. september 1988 på det lille stedet Kohila nord i Estland. Birgit vokste opp med tre søstre, med en far som var møbelsnekker og en mor som var sanglærer. Sang var derfor en naturlig del av livet til Birgit. I 2007 deltok hun i Estlands versjon av Idol, Eesti otsib superstaari, som hun vant. Albumet hun slapp i etterkant var på toppen av de estiske lister i flere uker. 

Siden seieren i Eesti otsib superstaari har Birgit deltatt i den estiske utvelgelsen til Eurovision Song Contest to ganger før hun endelig vant nå i 2013. I 2008 kom hun på 3. plass med låten 365 days, mens i 2012 kom hun på 7. plass med låten Your’e Not Alone som hun fremførte med Violina. 

I 2010 vant hun prisen for «Årets kvinnelige» artist i Estland. Samme år hadde hun en av hovedrollene i musikalen «Sound of Music». De siste fire årene har hun også studert «Musikkterapi» på det universitetet i Tallinn.

På det personlige planet går det også riktig så godt for Birgit. Hun og hennes samboer Indrek Sarrap venter sitt første barn og Birgit vil derfor stå mer eller mindre ganske så gravid på scenen i Malmø!

birgit oigemeel

Låten hun skal fremføre heter Et uus saaks alguse og vant altså Eesti Laul 2013. I semifinalen kom Birgit seg videre med et nødskrik. I en rekordjevn semifinale, der det skilte bare 3 poeng mellom første og sisteplass(!) kom Birgit på 5. plass og kapret derfor den siste finaleplassen. Dette skjedde takket være hennes andreplass blant seerne.

I finalen 2. mars var det 10 låter som kjempet om seieren. To låter ble sendt videre til superfinalen etter at seerne og juryen hadde avgitt sine stemmer. Den andre låten som kjempet om seieren var forhåndsfavoritten Päästke Noord Hinged sunget av Grete Paia. Det ble en uhyre jevn affære da seerne til slutt skulle avgjøre hvem som skulle delta for Estland i Eurovision Song Contest 2013. Med 51,1 % av stemmene mot Grete sine 48,9 % kapret Birgit billetten til Malmø med et nødskrik, dette til tross for at Grete fikk flest stemmer i første del av finalen.

 Et uus saaks alguse er skrevet av Mihkel Mattisen (musikk/tekst) og Silvia Soro (tekst) og kan oversettes til «En ny begynnelse».

Et utdrag fra teksten (oversettelse via diggiloo.net) kan gi en fin pekepinn på hva Birgit formidler med denne rolige, tradisjonelle balladen:I still remember
When that great feeling came to stay within my soul
Now, I’m standing on the road
Looking into my heart, where the wind is whistling
But I know, I know
Everything may change for the better
Every door that closes, will once open again

The ice will melt again and leafless trees will blossom
Every end is just a new beginning
We need the night, so the day can bring light
So there can be a new beginning
Let the past be past
So there can be a new beginning again

Birgit synger for avansement til finalen i Eurovision Song Contest 2013 som låt nummer 2 i den første semifinalen 14. mai


Kilder: Eurovision.tv, Wikipedia.org, escnorge.net

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien