Dagens bidrag: Kroatia

Som fjerde land ut i første semifinale starter nok et land fra Balkan-halvøya, nemlig Kroatia. Landet har slitt resultatmessig i Eurovision de siste årene, men satser i år på at den nasjonale sang- og musikktradisjonen klapa skal bringe dem tilbake i det gode selskap. Klapa kan kort sagt betegnes som Kroatias egen tradisjonelle form for flerstemt á cappella-sang. Noen ganger kan klapa-låtene være akkompagnert av en enkel gitar eller mandolin, og gjennom en viss kommersialisering av sjangeren har det også kommet tilnærmelsesvise poparrangement i flere tilfeller. Tekstene i klapa-låtene hyller gjerne kjærligheten, livet, vinen, naturen og havet, og sjangeren er svært populær i Kroatia og de omkringliggende områdene. Gruppen som skal forsvare de kroatiske fargene i Eurovision i år heter Klapa s Mora, og består av seks herrer som til daglig synger i forskjellige klapa-band rundt om i landet. De er: • Første tenor – Marko Škugor, fra klapa Kampanel
• Andre tenor – Ante Galić, fra klapa Sinj
• Første baryton – Nikša Antica, fra klapa Kampanel
• Andre baryton – Leon Bataljaku, fra klapa Crikvenica
• Bass – Ivica Vlaić, fra klapa Sebenico
• Bass – Bojan Kavedžija, fra klapa Grdelin Den eldste i gruppen, Bojan, fyller 40 senere i sommer, mens yngstemann Marko bare er 23 år gammel.

klapa s mora

Bidraget som Klapa s Mora skal fremføre i Malmö heter Mižerja og er skrevet av Goran Topolovac, en av Kroatias yngre og fremadstormende låtskrivere og produsenter. Låten er arrangert av maestro Mojmir Čačija og produsert av Nikša Bratoš og Dragan Brnas. Låten ble plukket ut internt i TV-kanalen HRT etter at de gikk ut og inviterte landets låtskrivere til å sende inn sine beste bidrag i klapa-sjangeren. Om lag 60 bidrag kom inn, og Mižerja ble valgt ut som beste kandidat. Deretter startet arbeidet med å sette sammen gruppen som skulle fremføre låten. Teksten i Mižerja, som best kan oversettes med tristhet eller elendighet, forteller om hvordan jeg-personen elsker kvinnen han lever med, men er lei seg for at han ikke har noe jordisk gods og gull å tilby henne – det eneste han har er kjærligheten. Refrenget i låten går slik:

Ej mižerja, ka tvrda si stina Oh misery, you’re as hard as rock
Ej mižerja, ka dvi kapi vina Oh misery, you’re like two drops of wine
Nemam ništa, samo viru I have nothing, only faith
I bokun čiste jubavi And a little bit of pure lov

Kroatia var lenge et av de mest suksessfulle ESC-landene fra det gamle Jugoslavia, med blant annet to fjerdeplasser og en femteplass å skilte med i siste halvdel av 1990-tallet. Siden årtusenskiftet har det imidlertid gått tråere, og vi må tilbake til Lijepa Tena i 2009 for å finne sist gang Kroatia var representert i en ESC-finale. Denne statistikken håper selvsagt Klapa s Mora å forbedre når de med startnummer fire går på scenen i Malmö den 14. mai – med håp om å ta Kroatia til finalen og et godt resultat med sin Mižerja.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien