Dagens bidrag: Bulgaria

Bulgaria har ikke vært i en Eurovision-finale siden deres debutår i 2007. Dette håper de forandrer seg i år da de deltar med samme duo som i 2007 da sikret seg en femteplass i konkurransen.

Bulgarias tv-kanal BNT bestemte seg i år for å velge deres artist internt. Valget falt på to tidligere representanter for landet. Det er nemlig Elitsa Todorva og Stoyan Yankulov som representerte landet i debuten i Helsinki i 2007 som skal forsvare Bulgarias ære i årets Eurovision Song Contest.

Elitsa og Stoyan fremførte låten «Voda» i Eurovision i 2007 der de kvalifiserte seg til finalen. I finalen havnet de på en femteplass som er landets beste plassering i konkurransen.

Det ble arrangert en nasjonal finale for å bestemme hvilken låt duoen skulle synge i Malmø. Elitsa og Stoyan fremførte tre låter, «Dzupaj, Libe Boso», «Kizmet» og «Samo Shampioni». Vinneren skulle kåres ved hjelp av halvparten telefonstemmer og halparten jurystemmer. Kizmet og Samo Shampioni kom på delt førsteplass, men siden «Kismet» hadde fått flest stemmer fra folket vant kismet.

En drøy uke senere kom derimot kontrabeskjeden om at Kismet er byttet ut med «Sam Shampioni». Den offisielle grunnen til låtbyttet sies å være at man ikke skal ha kommet til enighet angående låtens rettigheter.

elitsa stoyan

Elitsa Todorva var født i 1977 i Varna, mens Stoyan Yankulov var født i 1966 i hovedstaden Sofia.
Hun er kjent for å spille trommer på et ganske så utradisjonelt vis og mestrer mange forskjellige perkusjonsinstrumenter. Stoyan har vunnet flere priser for musikken sin. Musikken han spiller er som oftest i sjangrene Jazz, pop og inneholder også mange etniske elementer. I 2003 slo disse to talentfulle musikerne seg sammen og ble fort et populært fenomen.

«Samo Shampioni» er en etnisk låt med elementer av sekkepipe og som i de andre låtene til Elitsa og Stoyan er trommer også en viktig del av årets bidrag. Årets bidrag er skrevet av duoen selv sammen med låtskriver og lydtekniker Kristian Talev som også har skrevet låter for Elitsa tidligere.

Bulgaria deltok ifjor med Sofi Marinova som sang «Love Unlimited». Sofi havnet på ellevteplass i semifinalen med samme poeng som Norge, men siden Norge fikk poeng fra flere land enn Bulgaria var det Norge som fikk den siste finalebillletten i den andre semifinalen. Bulgaria gikk dermed akkurat glipp av en finaleplass.

Bulgaria deltar som syvende land ut i den andre semifinalen torsdag 16.mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien