En av dem bak låten – intervju med Lise Cabble

Hun tok os en tur «Fra Mols til Skagen», derefter blev det «New tomorrow» som kom på tur i Europa, og nu er hun atter på banen, denne gang med «Only teardrops».

Oftest er intervju de forskjellige steder med artisterne på låterne, men Eurovisjonens Grand Prix er jo en låt-skriver konkurransen, så engang imellem skal der også folkene bak låterne på banen. En av de flittigere leverandører ved det danske Melodi Grand Prix i nyere tid, er: musikeren, sangeren, komponisten & tekstforfatteren Lise Cabble. En person som jeg personligt har haft stor respekt for i mange år.

55-årige Lise startede i kopibandet «Band YT» i 1978 og var der frem til 1981, og derefter de neste 5 år i nyrockbandet «Clinic Q». I 1985 startede hun i gatebandet «Lulu Longdrink and the Cocktails», og derefter startede den store tid i 1987, hvor hun var med til å starte jentebandet «Miss B Haven», hvor Lise var vokal samt komponist & tekstforfatter. Sammen med Mette Mathiesen, Minna Grooss, Lene Eriksen & Anne Vig Skoven – levert hun adskillige hits, og viste en egen stil i forhold til mye andet musik på da tidens danske musikscene.

I deres 11 år som band, levert de 5 albums (+ 1 efter opløsningen), nogle av dem kom også ut i bl.a. USA, Tyskland & Storbritannia. De største hits fra bandet må vel siges å være «Til sommer», Vent til vi ses igen» & «Coco». Bandet havde et stort publikum i Danmark, og formåede også at bevege sig uten for landets grenser, i bl.a. Storbritannia og Frankrike. I 1997 gikk bandet i opløsning, og siden da har Lise holdt sig bakgrunnen som komposnit & tekstforfatter.

Efter den tid, har Lise samarbejdet og skrevet til flere etablerte danske kunstnere: Sanne Salomonsen, Johnny De Luxe, Peter Frødin, Celina Ree, Sine Vig & Marianne van Toornburg. Og så er der tiden med leveranser til dansk Melodi Grand Prix og for 3 av dem, også til Eurovisjonens Melodi Grand Prix. Helt nøyaktigt er det blevet til 12 låter i danske finaler, det hele startede i 1995.

Danmarks Radio (DR) var endt i en «Grand Prix krise», og mente at nu måtte der endringer til, så i 1995 kom «Dansk Musik Event 1995», mange av de gamle «travere» var bort, ind kom nye navne både som artister og folkene bak låterne. Avgjørelsen stod en fagjury for, hvilket ikke var populært efter flere år med seer avgjørelser. Lise Cabble & Mette Mathiesen hadde låten «Fra Mols til Skagen» med, og Aud Wilken tok hjem seieren i Danmark, og seinere hen en respektabel 5. plass ved Eurovisjonen i Dublin. Låten var udskældt i Danmark, men er seinere hen gået over til en elsket låt.

Neste låt var i 2000, DR hadde valgt å satse stort igjen, og dansk Melodi Grand Prix var retur i topform igjen. Sanne Gobblieb stod på scenen i Cirkusbygningen i København med låten «Uden dig». Brødrene Olsen vandt som bekjent sikkert, men «Uden dig» lagde sig på en flot 3. plass, efter en tet avstemning. Året efter var hun tilbake med Sanne Gottlieb, denne gang med låten «Tog jeg fejl». Låten kvalifisert sig ikke til finalen fra den indledende runde.

I nogle år var der så stille, men i 2007 kom hun tilbake med Aud Wilken og låten «Husker du». Det var året hvor Danmarks Radio havde valgt at indføre semifinalen, men i den 2. semifinale forblev låten desværre. Igjen i 2008 var hun med, denne gang med en mannlig artist i form av Lasse Lindorff og låten «Hooked on you». Semifinalerne var stadig en del av konseptet, og i første omgang kom låten sig ikke til fianlen, men lytterne på radioens P4 sendte den videre til finalen på et «wildcard». Her blev det dog kun til en 9. plass.

2009 kom så året med 2 låter i den Melodi Grand Prix’et, Sukkerchoks «Det’ det» & Claus Christensens låt «Big Bang Baby». Dette var året hvor 4 låter blev skildt ut, og konkurrerte 2 mot 2 til vinneren stod klar. «Big Bank Baby» kom ikke til denne del, men «Det’ det» fik sig en delt 3. plass med suksesbandet Johnny De Luxe. Efter Grand Prixet fik Sukkerchok stor sukses, både som gruppe og med låten «Det’ det».

I 2010 var der endda 2 sjanser i konkurransen, Sukkerchoks låt «Kæmper for kærlighed» og Silas & Kats «Come, Come run away». Sukkerchok måtte se sig slået ut inden de åbne par konkurranser, men Silas & Cat tok «Come, Come run away» til endda en delt. 3. plass. I 2011 var det det unge band «A Friend In London» som stillede med materiale av bl.a. Lise Cabble, «New tomorrow» imponerte danskerne og tok sig til seiers, og efterfølgende en respektabel 5. plass ved Eurovisjonen i Düsseldorf. AFIL fremførte bl.a. «New tomorrow» i år ved en konsert i Valetta, hvor 60.000 personer fulgte arrangementet foran scenen, og en genoplivning av låten på Mittelhavsøya, da den lagde sig solidt på 1. plassen på I-tunes efterfølgende.

I fjor var det Karen Viuff med låten «Universe» hun stod bak. Låten kom sig ikke til finalen, men blev seinere indspillet sammen med den aserbjdsjanske vinner av Eurovisjonen 2011 Nikki Jamal, som var jury talskvinne i den internasjonale jury ved den danske finale dette år. I år var det så «Only teardrops» med Emmelie de Forest, som tok hjem en komfortabel seier ved dansk Melodi Grand Prix i Herning. Hun er klar på scenen i Malmø, spørgsmålet er blot, om det bliver endda en 5. plass, eller om der er bedre resultat gemt i år.

Lise Cabble har været så flink at besvare å nogle spørgsmål, omkring hennes karriere i- og utenfor Grand Prix universet:

Spørgsmål 1: Du har været musikalsk aktiv i mange år nu, og har leveret mange gode sange og hits – men hvad eller hvem inspirerer dig i din hverdag og i dit job?
– Svært at sige. Jeg sidder ikke og venter på inspiration. Jeg skriver som regel til en artist eller med en artist for øje og så plejer der at komme noget, men jeg lytter selvfølgelig også til andres musik og bliver inspireret af det.

Spørgsmål 2: Hvad betyder musikken for dig?
– Musik betyder ekstremt meget for mig. Især det at skabe musik. Det tidspunkt hvor tilfældige toner pludselig bliver til musik og så hele processen fra den spæde ide til det færdige produkt. Der er jo mange ideer der dør på den lange hårde vej, så man er meget glad for dem der kommer helskindet igennem og selv kan flyve ud i verden.

Spørgsmål 3: En stor del af din musikalske karriere var bl.a. som sanger i bandet Miss B Haven – savner du de dage, hvor du optrådte med pigerne?
– Jeg savner ikke at optræde, men jeg kan godt savne det at være et band, det at ha et mål sammen man arbejder hen imod og venskabet selvfølgelig. Tror nu ikke jeg ville kunne holde det ud i dag.

Spørgsmål 4: I udgav albums i udlandet, og turnerede også i udlandet – opnåede I succes derude, eller var det mest forbeholdt Danmark?
– Ja vi var i flere omgange signet til store udenlandske selskaber, bl.a. i Storbritannien, Frankrig og USA, men der gik altid noget galt så det løb ud i sandet, så det var mest i Danmark, men vi var da på nogle eventyr og tournéer rundt omkring, mest i England og Frankrig.

Spørgsmål 5: Er du stadig aktiv sanger?
– Altså, jeg synger jo hele tiden når jeg skriver og en sjælden gang imellem har jeg sunget i nogle studieprojekter.

Spørgsmål 6: Hvad er højdepunkterne i dit liv? Og hvorfor netop disse?
– Altså i mit musikliv er det min første el-guitar og lære at spille på den, min første sceneoptræden hvor jeg stortudede af nervøsitet inden vi skulle på, Miss B. Havens første koncert på Roskilde (festivalen) og i det hele taget 1987 hvor Miss B. Haven brød igennem i Danmark. Også vores tid i London hvor vi boede og indspillede bl.a med Jeff Lynne og så selvfølgelig mine grand prix sejre.

Spørgsmål 7: Du har leveret flere gode placeringer ved dansk Melodi Grand Prix, og 2 flotte 5. pladser tidligere ved de internationale finaler – 3. gang, bliver det lykkens gang?
– Det ville jo være fantastisk, men det tør jeg næsten ikke drømme om.

Spørgsmål 8: Kan du beskrive «Only teardrops»? Fortolkninger er jo personligt – mange mener at der er irske elementer i sangen grundet fløjte delen, andre igen mener at tromme delene henviser til et krigs drama, ligeledes nævnes der også nordiske toner. Hvad vil I gerne selv vise med sangen?
– Sangen handler om at hvis vi ikke behandler hinanden ordentligt så kan det eskalere til fjendskab og krig, både mellem 2 mennesker og i større sammenhæng mellem lande, religioner osv., og hvis én gør noget forkert så hævner den anden part sig og man kommer ind i en ond cirkel.

Spørgsmål 9: Når man kigger på de bidrag du har været med til at levere til dansk Melodi Grand Prix, så er der en ting som slår mig, mange af artisterne og deres fremførelser har været «anderledes» – kan du lide at det er anderledes og upoleret?
– Det er ikke noget jeg gør bevidst, jeg tror bare at min baggrund er lidt anderledes end de fleste andre sangskrivere i Grand Prix’et. Jeg startede med at spille i band omkring da punkbevægelsen kom, jeg var ikke selv punker, men var alligevel meget i miljøet og har igennem alle årene også haft en fod og et øre i den alternative musikscene.

Spørgsmål 10: Din rejse indenfor Melodi Grand Prix startede ved «Dansk Musik Event 1995», som Aud Wilken tog en sejr hjem ved, med din og Matte Mathiesens «Fra Mols til Skagen». Det er en sang som for Danmark dengang var anderledes, og som fik sig en flot placering i Dublin ved den Internationale finale – hvordan var din oplevelse af det hele dengang?
– For det første var det et chok at den vandt. Tiden op til Eurovision var ikke særlig god. Det var udelukkende en jury der havde valgt vinderen og der var rigtig mange i Danmark der ikke ku li den, så der var meget ballade. Så klarede den sig jo overraskende flot og jeg tror mange danskere med tiden har lært at holde af den.

Spørgsmål 11: Du var med til at sikre endnu en dansk succes i 2011, da «New tomorrow» og A Friend In London vandt turen til Düsseldorf – var 2. gang en anderledes oplevelse end den første? Showet har udviklet sig, og du havde denne gang erfaring med den Internationale finale.
– Ja, det var meget anderledes. Jeg havde jo været med en del gange i Grand Prix’et uden at vinde og har vel hver gang jeg tabte lært hvad jeg ikke skulle gøre næste gang. Vi vidste vi havde noget særlig med den sang og jeg troede endnu mere på det da vi fandt «A Friend In London» som jo gjorde det fantastisk.

Spørgsmål 12: 12 sange til det danske Grand Prix er det blevet til – vil vi også finde dig i udenlandske finaler på et tidspunkt?
– Ja det kan da godt være. Jeg har tænkt på det nogle gange, men aldrig fået undersøgt hvad der skal til. Jeg synes egentlig det er en åndssvag udvikling at sangskriverne skriver for andre lande, men her i Danmark kommer der jo svenskere o.a. og tager vores arbejde og det er altså ikke så let at leve som sangskriver så man må udnytte de muligheder der er. Så det er ikke umuligt.

Til slut vil jeg blot takke dig, for at du tog dig tid til å svare på spørgsmålene i dette interview. Jeg vil ønske dig, teamet og Emmelie de Forest alt det bedste i Malmø, med håbet om at det må blive en stor oplevelse og inspiration for jer, og at I vil få en uforglemmelig tur på den anden side af Øresund.
– Tak, jeg er sikker på at det bliver en stor oplevelse at være med i det kæmpecirkus og glæder mig til at møde en masse nye talentfulde sangskrivere, artister osv.

Emmelie de Forest & Danmark stiller i den første semifinale tirsdag den 14. mai. Forventningerne fra bookmakernes side er høje, da de plaserte henne direkte på første plassen ret efter at hun vandt det danske Melodi Grand Prix, en plasering hun har beholdt siden.

 Miss B Haven – Til sommer

 Miss B Haven – Vent til vi ses igen

Sanne Gottlieb (2000) – Uden dig

Sanne Gottlieb (2001) – Tog jeg fejl

Aud Wilken (2007) – Husker du

Lasse Lindorff (2008) – Hooked on you

Sukkerchok (2009) – Det’ det

Claus Christensen (2009) – Big Bang Baby

Sukkerchok (2010) – Kæmper for kærlighed

Silas & Kat (2010) – Come, Come run away

A Friend In London (2011) – New tomorrow

Karen Viuff (2012) – Universe

Nikki Jamal ft. Karen Viuff (2012) – Universe

Emmelie de Forest (2013 – Only teardrops

Emmelie de Forrest (2013) Akustisk – Only teardrops 

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien