Stemmejuks skal bekjempes med nytt system

Hvert år beskyldes ulike nasjoner i Eurovision Song Contest for stemmejuks. Det er ikke til å stikke under en stol at for ulike land i Øst-Europa ville det være stor prisstige å vinne Eurovision og hvert år får EBU utallige henvendelser om stemmejuks fra medlemmer i ulike delegasjoner.

Dessverre er det ingen som kan bekrefte beskyldningene og i år innføres et nytt system som forhåpentligvis skal få bukt med det eventuelle problemet. Vi gjør dette for å få et mest mulig gyldig resultat sier Jan Ola Sand.

TV-seere og publikum i Malmö Arena vil ikke merke noe forandring men stemmesystemet har blitt endret slik at ingen skal kunne «kjøpe» stemmer. I det nye systemet må alle 26 melodier som konkurrerer rankes slik at store mengder stemmer ikke kan veie opp for en låt som juryen har plassert på bunnen eller omvendt.

I fjor avslørte nettstedet 12points.tv et mønster hvor visse lands bidrag systematisk fikk høye poeng fra land med lave seertall eller befolkning. I små land hvor interessen for ESC er lav rekker det å gi 50 personer 10 telefoner hver og be dem stemme på et bestemt land så mange ganger at landet kammer hjem 12’eren. Det har vært et slående faktum når man har gransket stemmene i etterkant avslører Louis Klomp, sjefredaktør i 12points.tv

Andre profilerte Eurovision delegater, som svenske Nöjesbladet har vært i kontakt med, forteller om ubekreftede rykter som sier at visse land har brukt callcenter i andre land for å ringe inn stemmer på landets bidrag.

Ingenting kan bekreftes da ingen så langt har stått fram og innrømmet beskyldningene, men for å komme eventuelle fristelser til juks i årets finale til livs innføres følgende system:

  1. Tidligere har juryen i semifinalene bare valgt ut en topp 10 liste, nå må juryen ranke samtlige 16 bidrag.
  2. I finalen må juryen ranke alle bidrag fra 1 til 26.
  3. Det bidraget som sammenlagt får lavest ranking (nr 1) får landets 12 poenger. Deretter følger 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, og 1 poeng.
  4. Tidligere har bare juryens og telefonstemmenes topp 10 blitt lagt sammen. Med det nye systemet kreves det at man er favoritt både hos juryen og hos telefonstemmene for å få høye poeng.

På denne måten kan det i år bli en svært spennende avstemming da man tidligere år har opplevd at visse låter har hatt fordel av jurystemmene. I år må altså både jury og seere være enige for at et bidrag skal få høye stemmer.

 

Kilde: Aftonbladet.se

 


Del:
Relaterte artikler