Endelig!! Sånn var min semifinale.

Den første semifinalen er over, og takk vår store ESC-gudinne for at Nederland er i finalen. Men hvordan var så egentlig pittelille julaften for oss Eurovision-fantaster?!

Ok.
Euforisk rundreise i Europa med ørten versjoner av fjorårets vinnerlåt fikk ikke meg til å sitte og se på. Høydepunktet var gjengen i en bil langt på landsbygda i Europa Øst.
Men da det hele startet på scenen, dukket det opp en stor bukket med unger og ungdommer som gjentok pasueshowet fra Melodifestivalen, hvor fjorårets vinnerbidrag ble framført på tegnspråk og vokalt. Flere av oss som så på dette sammen fikk gåsehud. En flott og forståelig versjon av «Euphoria», selv om jeg ikke har peiling på tegnspråk. Men hvorfor måtte de finne fram krabbedanseren, og?! Jeg syns ungene klarte seg utmerket godt uten Loreens innblanding en mystisk rød kjole. Surt sang hun også. Makan.
Alt vi som var samlet for å se på kveldens store begivenhet sa var: Get on with it!

Og det skal jeg si at de gjorde. For opp fra gulvet, ikledd i aluminiumsfolie var kveldens vertinne Petra Mede! Komplimenter som «havfrue» og «en lang og slank bakt potet» haglet de første minuttene før showet virkelig kom i gang.
Men dama skal ha «cred» for å styre skuta alene! Brava!Petra Mede semi 1

Så til showet.
Liten og intim scene; så intim at flaggene omtrent kom i veien for kameraføringen noen steder. Men på visse bidrag gjorde det virkelig INGENTING! Det var bedre med flagg enn sang, for å si det sånn.
Skal vi begynne med å være snill først, mon tro?
Ja, det gjør vi! Stakkars Østerrike. Hun gjorde alt hun kunne, men det stoppa der gitt. Aldersmessig riktig i klærne, men hjelp så kjedelig… der utstrålte hun like mye energi og ivrighet som de slappe hva-det-nå-enn-var som ble heist opp i taket i tide og utide. Sa noen prevensjon? Hysj…

Kroatia klap(p)a dessverre sammen og får heller holde seg til biprodukt av druer, som Viksmo Slettan så fint sa det. Og at gutta fra Kroatia i tillegg hadde fått låne folkedrakter til en halv dulliard hjalp ikke stort. En av de skuelystne i går kveld sa bare stille: «Er dette deres svar på Westlife?» Hadde det bare vært dem, sier jeg.
Kypros kom ikke lenger dem heller. Og siden Hellas har klippekort i finalen, så vet vi allerede hvor 12’ern går. Kynisk? Jeg? Aldri!

Men hva var det hun hadde på seg?! Vi som satt og beskuet fjernsynsapparatet i går sa høyt: «ER hun naken under de sorte blondene?» og «Hun hadde fine former, da». Jo, om det var det man gikk etter i en semifinale i ESC så hadde hun nok gått videre. Men når du står og synger om at du bare maser, så hjelper det nok ikke heller. Takk, Kypros. Vi vil heller ha litt «La-la-la-love» igjen.

Nå! Den lille smukke pige fra Danmark med verdens søteste talefeil! Jeg oppdaget ikke dette før hun startet på sangen sin, og jeg smeltet. Dog på grunn av talefeilen, ikke sangen. Danmark for meg er som å synge med mel og bomull i munnen på en gang, men mine medbeskuere sa følgende: Ok eller fengende, men repeterende. Æh.. Joa… av de bidragene som var med i går var nok ikke Danmark ikke det verste. Jeg skal innrømme det. Men det stopper der… Ok?Danmark semi 1

Så kommer røkla!
Slovenia og Serbia tror jeg skal forbigå i stillhet og bare si: Takk, rødt kort og velkommen tilbake neste år! Nei, jeg må si noe.
Hva i alle dager hadde Hannah på seg?! En salig blanding av kostymene til Carrie-Anne Moss fra «The Matrix» og Natalie Portman fra «Black Swan». Jeg gir meg ende over. Ikke engang danserne kunne redde det showet der. Ikke stemmen heller… Syntetisk sukkerklump! Sitat Viksmo Slettan og undertegnede sier seg rungende enig!!
Og Serbia?! Herlighet! Cupcakes på narkotiske stoffer og en ekkel «Stepford Wives»-følelse skal man ikke sitte med under et slikt show. Nei, send oss en Balkan-ballade vi kan leve med. Fy, Serbia!

La oss heller få introdusere årets nye mote: Barbie-kake fra Moldova! Kjære vene. Vi lo så høyt da vi så hvordan dette nummeret ble framført at vi omtrent ikke fikk med oss det musikalske. HAHA! Og på slutten?! Jeg ante ikke at Inkvisisjonen fortsatt var på tokt i Europa… Men en ting: Det der med å ha projeksjon på en kjole er såååå 2012! Ikke rapp ideene til Aserbajdsjan! Men dama fikk finalebillett, så det var vel noen som likte filmen…

Det er kanskje en grunn til at Balkan ikke helt hevder seg i toppen i år, når de sender Dubstep-hysteri, folkemusikk-boyband, cupcake-damer og astronauter fra Montenegro. Men hun dama som spratt opp av gulvet var i seg selv egentlig verdt en billett til finalen. En av mine kollegaer så bare på tv’en da gutta from outer space dukket opp og sukket stille: «Kan hvem som helst melde seg på?» Ja, tydeigvis!
Lykke til, Makedonia, sier jeg bare…
Eller som noen i selskapet i går uttrykte det: «Ikke rart jeg fryser, det er jo så mye dårlig…»

Hviterussland semi 1

Ukrainske kjemper og gulltruser fra Hviterussland er igjen på moten. Hvor vidt det fenger undertegnede er noe helt annet. Men at den ukrainske kjempen ikke var mer på scenen er skuffende.. Hallo! Han var jo hele showet, og så vimer han bare ut igjen? Skjerp dere, Ukraina! Han kunne fint ha vært på scenen hele tiden og fjernet fokuset for det spetakkelet som sto på et podium og vrikket seg hit og dit som en ål.
Og det er godt å se at der mer enn bare idrettsutøvere som blir større (les volum) av å være i fra Hviterussland. Discokuler får også ulovlige substanser sprøyta inn i kroppen. Den kula var diger! Men kjolen til Alyona…gulltruse er en ting, men hysteriske frynser er aldri bra. Den samlende oppfatning hos oss som så på var: Har ikke mye tillit til sangen når en har såå kort kjole..
Russland skal jeg ikke si så mye om, i frykt for å miste jobben, venner og ikke minst alt jeg eier. Men hva var det med håndholdinga på slutten?! Det var så pute-tv som du kan få det. Jeg ble flau!!!
Jenta sang pent da, men hun må ikke ha på seg kjolen til en aldrende norsk skuespillerinne… Det ble litt i overkant sukkersøtt og ekkelt..

Ryan og Roberto tror jeg vant alle pike- og guttehjerter med halvnakne trommemenn og bedårende øyne. For musikalsk sett var dette begredelig… De irske trommemennene skal ha for å sprette rundt med den mer overbevisende stamme-tatoveringen etter den andre. 
Og Litauen til finalen?! Hvem så det komme?! Nei, som noen så fint sa i går: «Hadde han ikke litt trange bukser? Husker ikke sangen men husker…..» Ja, jeg sier ikke mer. Dere kan tenke dere resten selv.

Saving the best for last!
For DETTE var vakkert! Estiske Birgit med sin lampeskjermaktige hvite kjole og vakre stemme trollbant tydeligvis flere enn bare meg! Åh, for en lettelse å få en ordentlig schalgerballade til finalen :D!! Jeg klapper fortsatt!
Rent, vakkert, hvitt og fantastisk! Måtte babyen hun har i magen bringe lykke hele veien under finalen, også!!Estland semi 1

Anouk… jeg har ikke ord! Virkelig ikke, og det er langt fra vanlig. Jeg satt med gåsehud under hele framførelsen, som var så sår, vakker, nydelig, melankolsk og himmelsk! Superlativene og subjektiviteten tar overhånd og jeg er så frelst som man kan bli av en kvinne og hennes musikk! Nederland er i en finale!!! WOHOO!! Jeg elsker det!!!!
Og det er vel ikke vanskelig å skjønne hvor undertegnedes 12’er går på lørdag?!
Go, go, go Anooooouuuk!!

Pauseinnslaget kunne svenskene fint ha spart oss for. En hyllest til nordlyset, du liksom… Og det så ut som det fløt mel eller noe annet rundt over scenen. Og så ender det med at det hagler? Nei, det var bare trist. Dog med noen morsomme dansegutter som spratt rundt. Lynda Woodroff er jo alltid morsom, men begynner det kanskje å bli litt nok nå? Hun dukker nok opp igjen, slik som plagsomme ting ofte gjør. Men snille Petra! Hvorfor hadde du ikke på deg den lilla kjolen hele kvelden?! Den var jo kjempefin! Nei, sånt skjønner jeg meg visst nok ikke på.

Nei, jeg får overlate klær og design til ekspertene og holde meg til det jeg kan selv: Nemlig spille Nederland og Estland om igjen og om igjen! Jeg gleder meg til å se dem begge i finalen på lørdag sammen med vår kjære Margaret! Her tar man finaleplassen på forskudd…selvfølgelig! 
Sammen med Mother Russia, Ukrania, Moldova, Danmark, Irland, Belgia, Litauen og Hviterussland blir det ikke kjedelig!!

Del:
Relaterte artikler