Første semifinale i Malmö avviklet

I går kveld gikk den første semifinalen i årets Eurovision Song Contest av stabelen, og 10 heldige bidrag kunne juble for finaleplass på lørdag. De fleste forhåndsfavorittene gikk videre, men det ble også plass til et par overraskelser.

Semifinalen startet med et forhåndsinnspilt innslag der vi fikk et glimt av de mange ulike musikkstilene rundt om i Europa, før kameraet suste over Øresundsbroen og inn i Malmö Arena. Her åpnet selve showet med fjorårsvinneren Euphoria, fremført av Loreen sammen med et barnekor. Dette var den samme versjonen som Loreen gjorde under den svenske Melodifestival-finalen tidligere i år.

Programleder Petra Mede kunne så gjøre entré i en elegant, sølvfarget kjole, og hun gikk gjennom prosedyrene og avstemningsreglene på prikkfritt engelsk og fransk – og en meget tydelig diksjon. Så var det klart for de 16 semifinalistene, som hver ble introdusert av et postkort med glimt fra deltakernes liv i sine respektive hjemland.

Artistene opptrådte på scenen i rask rekkefølge, og TV-seerne og publikum fikk se et profesjonelt og velprodusert show, der både lyd- og bildeprodusenter gjorde sitt til å få frem det beste ved hvert bidrag. Underveis var det et par korte pauser med ulike innslag, blant annet et klipp fra Australia, der ESC har vært uhyre populært siden de begynte å vise showet i 1983.

Etter bidragene åpnet avstemningen, det ble vist flere «snabb-repriser» av låtene og programleder Petra besøkte artistene i Green Room for en kjapp prat. Vi fikk også se et innslag med humoristisk vri på Eurovisjonens historie fra 1956 til 1979 – og får følge historien videre under torsdagens semifinale. Så var det tid for semifinalens pauseinnslag, som var En hyllest til Nordlyset med musikk av Andreas Kleerup og koreografi av Fredrik Rydman.

Avstemningsslusene ble så stengt, og mens stemmene ble talt opp fikk vi se et innslag med selveste «EBU-tanten» Lynda Woodruff, alias Sarah Dawn Finer, som presenterte Sverige og svenskene for det europeiske publikum – på sin egen, helt spesielle måte. Så ble det et kort klipp av hver av de seks direktekvalifiserte finalistene før EBUs executive producer, Jon Ola Sand, kunne bekrefte at alt hadde gått riktig for seg under avstemningen, og at resultatet var gyldig.

De 10 lykkelige finalistene ble så ropt opp i følgende rekkefølge – Moldova, Litauen, Irland, Estland, Hviterussland, Danmark, Russland, Belgia, Ukraina og Nederland. Det betydde at det eneste nordiske landet i denne semien, Danmark, tok seg videre, og at samtlige land fra det gamle Sovjetunionen kvalifiserte seg. Derimot gikk ingen av de fire landene fra det tidligere Jugoslavia videre, noe som må sies å være en stor overraskelse.

birgitalyona scene

Historisk sett opprettholdt dermed Russland og Ukraina sine 100% perfekte kvalifiseringsstatistikker. Moldova gikk videre for syvende gang på åtte forsøk, og Danmark for syvende gang på ni forsøk. Irland gikk videre for fjerde år på rad, mens Estland og Litauen kvalifiserte seg for tredje år på rad.

De tre siste finalistene hadde kanskje ekstra grunn til å juble, da Hviterussland tok seg videre for tredje gang på ti forsøk, Belgia for andre gang på ni forsøk og Nederland for andre gang på ti forsøk – og for første gang siden 2004.


På pressekonferansen etter semifinalen trakk de ti finalistene hvilken halvdel av finalen de skulle opptre i, med følgende resultat:

Første halvdel: Belgia, Estland, Hviterussland, Litauen, Moldova, Nederland og Russland.

Andre halvdel: Danmark, Irland og Ukraina.

Senere i dag kjøres de første generalprøvene på semifinale to, der vi blant annet finner Finland, Island – og Norge på startstreken. Torsdag kveld er det duket for selve semifinalen der vi får vite om Margaret Berger klarer å kvalifisere seg for lørdagens store finale.

Foto: eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien