2. semifinale vel overstået!

 

Da blev den 2. semifinale i årets Eurovisjons Grand Prix overstået, og hvor der var tekniske problemer mot Norge, virkede signalet bedre over Øresundsbroen til Danmark.

 

Hvor årets Eurovisjons Grand Prix blev startet med en reise gjennom Europa, med musik, bilder og loakl folklora, inden at Øresundsbroen blev indtaget, så blev årets 2. semifinale i kveld åpnet med unge streetdansere fra Stockholm, som gav seerne en guide gjennom fortiden og fremtiden, i form av dans.

 

Årets vertinde Petra Mede kom derefter på scenen, og benyttede samme kort som i første semifinale, til å byde «Velkommen til Malmø, Syd-Sveriges hovedstad». Denne gang var hun kledt i svart og gull, i et temmelig stort fremhævet snit. Efter gjennomgangen av avstemningsreglerne, var det tid for de 17 konkurrenter til å komme i gang.

 

Første land på scenen var Latvia og gruppen PeR som med deres sjarme og selvtillid, gav en god åpning for alle bidragene. Neste land på scenen var miniputten San Marino, som for en av de første gange har vind i sejlene på odds siden, og Valentina gjorde sit til at landet skal sikre sin første finaleplass. Makedonia var neste land ute, ung møter eldre, et bidrag som stak ut i kveldens valgmuligheter.

 

4. land var Aserbajdsjan, som vanligt leverer et veltilrettelagt sceneshow, i år med glassøyle med mann i, og en rødt kledt kvinne, med kanskje et av de lengste sleb i ESC-historien. Farid var i sikkert og godt selskap, og mottog et sikkert og stort bifald fra publikum. Da blev det tid for Sveriges nabo i øst, Finland & Krista indtok scenen, hvor hun desperat forsøkte å finne den eneste ene å gifte sig med.

 

Så blev det atter tid for Lynda Woodruff i form av Sarah Dawn Finer til å indtage Sverige i reklamepausen, i dag gikk turen til Malmø,men som andre gjennom tiden kørte hun forkert på veien, og presenterte de danske spesialiteter i København, inden at tuen atter gik mot Øresundsbroen og det Skånske.

 

Maltesiske Gianluca åpnede opp derefter, og spredte glede og sommerrytmer til Europa i en let poplåt, med en hyggelig lejrstemning på scenen. Efter layback optreedende, var der en brat opvåkning da Bulgaria indtager scenen med trommer og folkloristiske toner, og et tempo som var der gået overgang i Duracell batterierne.

 

Så blev det tid til vikingen Eythor fra Island, for å bringe islandsk språk og nordiske toner til seerne, der er ikke overladt mye til fantasien, selv bakgrunnen symboliserte islandsk bygd og fjell. Stort lokalt bifald til familjen i Nord-Vest. Fra nordiske toner til greske toner, og et ønske om frit alkohol. Likesom ved Bulgaria, er der også her overgang i Duracell batterierne, og gjengen hadde taget de svarte fest-kilte på til leiligheten.

 

Neste land på scenen var Israel, som stiller med hebraiske toner i moderne ballade stil, og fremført på hebraisk og med en klassisk opstilning. Pletfri fremførelse, som blev velmottaget av publikum. Efter ballade kom et av årets få rock-låter på scenen, der blev budt op til «konsert» med Dorians fra Armenia. Derefter gik turen tilbage til det sentrale Europa, hvor Ungarn som land nummer 12, gav den med et layback nummer på ungarsk, og rytmer som fik taktfaste klap fra salen. Enkel fremføring med en guitarist og én enkel korrist.

 

OG da blev det tid for sidste nordiske land, Norge og Margaret Berger indtog scenen, electronica rytmerne dundrede ut i salen, og en enkel oppbygning av sceneshowet. Også et flott bifald tilkom vertslandets nabo i Vest/Nord-Vest. Efter Norge blev det atter tid til reklamer, og det blev feiret med et interview med Eurovisjonens første vinner, Lys Assia. Efter få minutters smalltalk, brakte Petra Mede neste land på banen, det blev velkommen til Albania.

 

Rockede rytmer med noter mod det skotske tilsat albansk språk tok sig ut i salen, fyrverkeri satte prikken over i et. Georgien var neste nasjon på scenen, som i år stiller med «Waterfall», komponert av svenske hender. Opbygningen på scenen var i helt klassisk duo stil, og låtens ophavsmenn fornegtede sig ikke i tonerne. En stilren fremførelse med pyro som avslutning, som vil kunne tiltale bredt i Europa.

 

Alpelandet Sveits og gruppen Takasa var neste land med låten «You and me», en rockballade fremført duo og orkester fra Frelse Arméen, og med Eurovisjonens eldste deltaker. Og så blev det tid for årets sidste deltaker i semifinalerne, Romania og Cesar stillede med opera, pop og electronica – her varden klassiske opera peppet godt op, men stadig med dans og kostumer som var det statsoperaen i Bukarest der lagde scene til.

 

Så blev det tid til avstemning, og Petra Mede kom på scenen igjen, for å starte opsummeringsvideoen og selve telefon/sms avstemningen. Efter videoen gik turen forbi «greenroom», hvor der blev ønsket tillykke til israelske Moran med fødselsdagen. Nu blev det tid til andre del av «Eurovisjons-reisen», denne gang en reise i den nyere tid og en tur op gjennom de sidste 30 år, med Petra blandet ind i de gledelige gensyn.

 

Pausesekvensen denne kveld blev popmusik a la Sverige, i form av Darin og Agnes som fik hele salen til å gynge i svenske rytmer, lys og show. Efter fuldendt pausesekvens, blev det tid til å avsløre de 1o lande som kom sig til finalen lørdag. Inden avsløringen blev der budt på en kort gjennomgang av de 6 direkte kvalifisert lande: Frankrike, Spania, Italia, Storbritannia, Tyskland & vertsnasjonen Sverige.

 

Jon Ola Sand bekreftede at alt var vel, og at de 10 finalister var klar! Første land i finalen blev: Ungarn! Derefter fulgte: Aserbajdsjan – Georgia – Romania – Norge – Island – Armenia – Finland – Malta og sidst men ikke mindst: Hellas! Derved er der et samlet Norden i finalen, og samtidig er det for første gang en finale helt uten de tidligere jugoslaviske nasjoner, som faldt på stribe i år. Også stakkels San Marino som ellers var spået en finaleplass i år, måtte se sig slået, og bliver heller ikke å se på lørdag.

 

26 lande er nu klar for årets finale i Malmø, odds selskapernes favoritter er alle samlet, og det tegner til en tet nærkamp i toppen, ikke mindst vil der kanskje bringes en ny nordisk krig, anno 2013!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien