I kveld: Finale i Eurovision 2013

39 bidrag har blitt til 26: Kl 21:00 i kveld er det endelig klart for den store finalen i Eurovision Song Contest 2013.

Danmark er storfavoritten i kveld, foran seks-sju åtte andre sterke utfordrere: Deriblant Norge.

Det blir en lang dags ferd mot natt, da Margaret Berger først skal i ilden som nummer 24 av de 26 bidragene. Men før henne, kan vi vise broderlig vennskap og heie på de andre nordiske landene: Hele Norden har kvalifisert seg i år, for første gang siden 2009.

Konstrasten til sørøst i Europa er imidlertid stor: For første gang siden 1985, finner vi ikke ett eneste land fra det tidligere Jugoslavia i finalen.

Finalen avgjøres som vanlig med 50/50 stemmer fra telefonstemmere og ekspertjuryer. Pauseinnslagene ønsker vi ikke å røpe her, men ja … man får blant annet se et lite gløtt av Carola!

Her er kveldens bidrag – med kjappe kommentarer, pollresultater og odds fra Bet365. Terningkastene er våre skribenters samlede vurdering fra tidligere i vår.

Trykk på flaggene for video – og hør også låtene på Spotify ->


frankrike 1 | FRANKRIKE

Amandine Bourgeois – L’enfer et moi

 Dundrende retrogitarer setter det hele i gang, der Frankrikes bidrag i år anses som både spennende og annerledes. En nesten aggresiv låt, trenger kanskje mer enn en gjennomlytting. Det kan felle den fra en god plassering. Amandine sies å ta litt for hardt i stemmebåndene under fremføringen.


 litauen2 | LITAUEN

Andrius Pojavis – Something

 En grei poplåt med Coldplay-elementer, ble etter en nyinnspilling en ugrei P4-låt uten trøkk og sjel. Ble tirsdagens store overrsaskelse, da den ikke ble levnet store finalesjanser. Ingen ser Litauen høyt heller i kveld.


moldova 3 | MOLDOVA

Aliona Moon – O mie

 Ballade på hjemmespråk, og en vulkankjole røvet fra Aserbadjsjans kjoledesigner fra fjoråret. Delte meninger her, men samtidig synes mange bidraget hevet(…) seg under tirsdagens fremføring.


finland 4 | FINLAND

Krista Siegfrids – Marry Me

 Finlands skvetter inn og skiller seg skarpt ut etter de fire første bidragene. Mange liker Kristas bryllupsflørt, selv om vi på escNorge var mer moderate tidligere i vår. Kan tjene på fremføring og humør.


spania 5 | SPANIA

ESDM – Contigo hasta el final

Har sammen med Armenia finalens høyeste odds, og mange spår dette bidraget helt i bunnen. En slags etnisk åpning ender ut i strømlinjeformet poprock, som kanskje mangler et refreng som vil kapre de høyeste poengene.


  belgia6 | BELGIA

Roberto Bellarosa – Love Kills

 Roberto ble omtrent latterliggjort etter premieren av denne låta, men har siden av mange blitt omtalt som en liten outsider blant de andre bidragene. Det viste han ved å kvalifisere seg tirsdag, og i motsetning til Spanias låt – er refrenget Robertos joker for kvelden. Belgia er nok allikevel fornøyd med å nå finalen, det er bare andre gang siden 2005 det har hendt.


 estland7 | ESTLAND

Birgit Õigemeel – Et uus saaks alguse

 Tradisjonell ballade, fremført på estisk. Kan skille seg ut ved å være en fredet, liten plett i kveld – uten store fakter eller effekter i fremføringen. Men en ny Kuula, som ble nummer seks i fjor, blir det vel neppe.


  hviterussland8 | HVITERUSSLAND

Alyona Lanskaya – Solayoh

Hviterusserne kjører trygg og grei Eurovision-pop slik vi har hørt det mange ganger før. Det kan være både en fordel og ulempe, og kanskje er denne formelen litt brukt opp? Hviterussland er i sin tredje finale, siden de debuterte tilbake i 2004.


malta 9 | MALTA

Gianluca Bezzina – Tomorrow

 Rusletuslende sommerlåt, som mange hvisker om i barkrokene i Malmö. Den er litt seg selv i startfeltet, og mange synes det var hyggelig at en slik låt også kvalifiserte seg fra semifinalene. Imidlertid kan den raskt drukne i finalefeltet, til tross for at den absolutt skiller seg ut blant årets bidrag.


russland10 | RUSSLAND

Dina Garipova – What If

En kanskje noe klissete fredsballade, som imidlertid fester seg i øregangene. En flott fremføring vil trolig gi Russland mange poeng i kveld, etter en av deres svakeste plasseringer noensinne i fjorårets finale. En joker.


tyskland 11 | TYSKLAND

Cascada – Glorious

Cascada er en av de største artistene på startfeltet i kveld, og står for årets kanskje mest kommersielle bidrag. Tyskland er også i år tippet høyt hos mange, og bidraget skiller seg klart ut mellom Russland og Armenia i startfeltet. Imidlertid kan kanskje dette bidraget bli finalens «San Marino»: Fanfavoritten som ikke slår til?


armenia12 | ARMENIA

Gor Sujyan  – Lonely Planet

 En litt rocket ballade, skrevet av Black Sabbaths Tony Iommi- som gjennom flere år har .drevet med musikalsk veldedighet i landet. Imidlertid mener mange at dette bidraget er langt fra en håndsrekning. Nest sist på pollen, en høflig toer fra escNorges skribenter – og utenfor finalesjanser og blant bettingselskapene – stanset imidlertid ikke Lonely Planet til finalen. Torsdagens store overraskelse, men hvor langt holder det i kveld?


nederland13 | NEDERLAND

Anouk – Birds

 Nederland har ikke vært i en finale på ni år. Deres hjemlige storstjerne Anouk rettet imidlertid opp den begredelige statistikken med en modig og annerledes ballade, som har blitt noe av en favoritt utover våren. Fikk terningkast seks på ABC Nyheters gjennomgang. Bronseplass på pollen – og oddsen har bare blitt lavere og lavere.


romania 14 | ROMANIA

Cezar  – It’s My Life

 Romania har vakt oppmerksomhet – på godt og ondt. En eurodancepop med en kontratenor, noe som bare må sees  – og kanskje ikke høres – for å forstå. Slaktet blant oss på sidene, slaktet på pollen – og bettingselskapene tror knapt på dette de heller. Allikevel: Ikke bli overrasket om rumerne vil få en del poeng i kveld.


uk 15 | STORBRITANNIA

Bonnie Tyler – Believe in Me

Bonnie kommer med en gitarpopballade, som høres ut som en moden søster til Lost in France. Har forholdvis høy odds, og ingen tror fru Hopkins vel er i nærheten av seier. Låta er intet typisk bidrag for konkurransen, og her kan det gå alle veier. Stor favoritt på mange poller.


sverige 16 | SVERIGE

Robin Stjernberg – You

Vertslandet og söta bror tippes igjen høyt, spesielt blant fansen. Vi på escNorge og flere bettingselskap er derimot litt mer skeptiske til de mer høye poengsummene, og i likhet med britene: Vanskelig å se og tippe hvor Robin vil ende i kveld.


ungarn 17 | UNGARN

ByeAlex – Kedvesem

 En innadvendt og overkul fyr synger om sin kjære. Opptredenen er like tilbakelent som låta, og mange er delte vedrørende Ungarns sjanser. Er dette kanskje låta som kan bli en dark horse i kveld?


  michael18 | DANMARK

Emmelie de Forest  – Only Teardrops

 Storfavoritt med universelle irske elementer. Nummer to på poll – og nummer en hos de aller fleste bettingselskapene. Veien til Köben synes ikke lang i år.


island 19 | ISLAND

Eyþór Ingi Gunnlaugsson – Ég á líf

Island sender en Jan Werner med langt shampoo-hår og skjegg på islandsk. Det kan være både en fordel og ulempe. En ballade, med universelle irske elementer som imidlertid har gått hjem hos mange. Scorer høyt både på poll og terningkast, men levens få sjanser fra bettingselskapene.


  aser20 | ASERBAJDSJAN

Farid Mammadov – Hold Me

 Standard ballade med et sterkt refreng som setter seg i ørene. Den hviskes Baku igjen i noen hjørner, og ingen er tvil om at Aserbadjsjan også i år får et godt restultat. Og det selv ute sine bestevenner fra Bosnia og Tyrkia i årets startfelt.


hellas 21 | HELLAS

Koza Mostra & Agathonas Iakovidis – Alcohol Is Free

En litt sær miks mellom britisk ska og greske elementer, med et på mange måter festlig refreng. Ikke populært blant våre medarbeidere eller på pollen, men grekerne avansererte lell. Lav odds sender denne høyt i kveldens finalen.


ukraina22 | UKRAINA

Zlata Ognevich – Gravity

Ukraina trår som vanlig til med kjempesvære greier på scenen, i år nokså bokstavelig talt. En slags rolig popsak, som gjentar og gjentar seg til et stort favorittstempel. Nummer to og tre på bettinglistene, mens escNorges pollstemmere har plassert Zlata som nummer åtte.


italia 23 | ITALIA

Marco Mengoni – L’essenziale

Marco og dette bidraget har vært vårens absolutt største slager på hjemmebane, og Italia sender en ballade som knapt nok kunne vært mer italiensk. En joker i startfeltet, som mange mener vil haven høyt, høyt opp.


norge 24 | NORGE

Margaret Berger – I Feed You My Love

 Her er det bare å ønske Margaret og Norge lykke til! Storfavoritt, bare slått av Danmark påmorgenkvisten. Vi tar imidlertid ingenting for gitt, og kommer til å bite negler til langt på kveld. Fordelaktig startnummer og en god opptreden både torsdag og under prøvene i går, gir grunn til en nervøs og spennende avstemning.


georgia 25 | GEORGIA

Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani  – Waterfall

Thomas G:Son har skrevet årets bidrag fra Georgia, og det høres. Finalens mest pompøse ballade, som sniker seg i ørene om du liker det eller ikke. Hvor langt kangt kan dette nå i kveld? Blant flere store favoritter mot slutten av sendingen.


irland26 | IRLAND

Ryan Dolan – Only Love Survives

Irland er ennå i pophumør, selv om Ryan Dolan på ingen måter kan sammenlignes med to års hyperaktive tvillingbrødre. En av finalens mest moderne låter. Det sies imidlertid at Ryan sang skjærende falskt under gårsdagens juryfinale, så her må kanskje telefonene gløde for å sende Irland høyt på listene?


  Favoritter?  

Åtte bidrag ser ut til å gå igjen høyt på odds og polls  – og også blant våre skribenter. Disse er etter startrekkefølgen:

Russland, Tyskland, Nederland, Danmark, Aserbajdsjan, Italia, Norge og Georgia.

I motsatt ende av forhåndstipsene: Fem land har ingen, om svært få tror på i det hele tatt skal kunne kapre særlig med poeng:

Litauen, Moldova, Spania, Belgia og Romania.

Forhåndstips er allikevel nettopp det, noe man så svært godt i begge semifinalene – der et høyt tippet land som San Marino røk ut, til fordel for overraskelser som Litauen og Armenia.

Hvordan det hele går, vet man først en stund etter midnatt i kveld: Sendingen estimeres avsluttet kl 00:25.


 


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien