Nora i Rockheim

Hun måtte avlyse selve opptredenen, men i kveld kan TV-seere se Nora Brockstedt bli innlemmet i Norges egen Hall of Fame.

Innlemmelsen og opptredenen i Rokcheim Hall of Fame ble unnagjort den 20. august, men i kveld sender TV2 opptak fra Trondheim kl 20:00 på hovedkanalen.

Ander artister som ble innlthomas i galleriet denne gangen, var Lillebjørn Nilsen og Anne Grethe Preus. Antall navn har dermed kommet opp i tretten. Rockheim er Norges nasjonalmuseum for pop og rock, åpnet tilbake i 2009.

Nora (Berg) Brockstedt debuterte på Chat Noir i 1943. I løpet av de to neste tiårene ble, hun en av landets mest kjente og elskede sangerinner og underholdere.

På 50-tallet fikk hun en rekke store slagere gjennom hyppige radioopptredener. Blant disse: En lite pike i lave sko, Augustin og ikke minst Tango for to. Disse tre kan – blant flere – trygt plasseres i skattekisten blant tidlige norske singlesuksesser.

Fra 1950 til 1954 var Nora medlem av sangkvintetten The Monn Keys sammen med Arne Bendiksen, Per Asplin, Oddvar Sande og Egil Monn-Iversen. Før dette, hadde hun vært sammen med Oddvar Sanne i Harmony Duo.

Brockstedt regnes som en av landets fineste tolkere av Prøysentekster.

Det var vel kanskje helt naturlig at det var Nora Brockstedt som reiste til London som Norges første representant i Eurovisjonens Melodifestival – Melodi Grand Prix. Voi Voi ble der nummer fire.

Før beatbølgen overtok listene i 60-årene, rakk hun også dette tiåret flere store suksesser både på egen hånd og sammen med Monn Keys. Æille så nær som a Ingebjørg fra 1962 ble den største, en låt som ble refusert av NRK til dette årets Melodi Grand Prix. Denne var forøvrig skrevet av Alf Prøysen og Bjarne Amdahl, som tidligere hadde skrevet Tango for to, Sønnavindsvalsen og en haug andre kjente låter og slagere fra 50-tallet.

Selv om salgstallene forsvant, forsvant aldri Nora. I tiår fremover var stemmen hennes å høre i radio og på skjermen både med nye og gamle låter, og for barn ble hun nesten udødeliggjort gjennom Jul i Skomakergata.

Det siste tiåret ga Nora Brockstedt ut flere jazz-plater, ofte også til bra kritikk fra musikkpressen. Hennes siste utgivelse var Nora – for swingende! fra 2008.

Hun har i dag blitt 90 år gammel og har de siste årene støtt på noen helsemessige utfordringer. Hodet er imidlertid like klart og munnrapt som alltid, og vi gratulerer en av landets mest folkekjære artister med prisutmerkelsen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien