Ingen røyk uten ild Mr. Bakker……..

 Scoreboard 2013

Som escNorge tidligere har skrevet om på denne siden er påstandene om stemmefusk i årets ESC konkurranse høyst levende og aktuelle. EBU har på det sterkeste forsøkt å dementere disse påstandene uten hell og som man sier på godt norsk: «Det er aldri røyk uten ild»

«Flere land forsøkte å manipulere jurystemmene i årets Eurovision Song Contest i Malmö». Det sier en anonym kilde i delegasjonen fra et av de 39 deltakerlandene. Dette forsterker mistanken om stemmefusk publisert i flere medier i tiden etter finalen.

Skånska Dagbladet er så langt siste avis ut med en nylig publisert artikkel og har gjengitt opplysninger gitt av nevnte anonyme delegasjonsmedlem.Delegasjonsmedlemmet forteller om tre episoder som skulle ha funnet sted under årets Eurovision Song Contest i Malmö.

10 poeng

Personen sier at han i løpet av uken før semifinalene ble kontaktet av en representant for den Makedonske delegasjonen, som foreslo at landene skulle «bytte stemme» med hverandre. De to var på et kontor nær Malmö Arena i et arbeidsmøte og personen fra Makedonia startet samtalen med å si: «Jeg må snakke med deg om en avtale vi kan gjøre for å bringe våre to land nærmere finalen», sier den anonyme kilden.Forslaget gikk ut på at landenes juryer skulle bli enige om å gi hverandre 10 poeng i avstemningen i semifinalen. «Jeg ble overrasket. Et åpent tilbud fra et delegasjonsmedlem som klart sa at de ønsket å bytte stemmer», fortalte kilden, som avslo tilbudet.

Den andre episoden skjedde over en kopp kaffe med et medlem fra den Aserbajdsjanske delegasjonen. Som alle husker kom landet på andreplass i årets finale. Delegasjonsmedlemmet innrømmet åpenlyst at landet hadde for vane å kjøpe stemmer i andre land og dermed ble Skånska Dagbladets kilde tilbudt «nok penger til å leve for i et år» hvis han kunne ordne det slik at hans land ga høye jury poeng til Aserbajdsjan. Kilden avslo også dette tilbudet.

Telefon
Den tredje episoden handler om en telefonsamtale som kilden fikk kort tid før konkurransen skulle gå av stabelen. Det var en representant for et søreuropeisk land som ønsket å kjøpe stemmer men ikke med penger. «Da jeg spurte hva avtalen gikk ut på over telefonen sa personen at i bytte for poeng kunne de ordne god PR for vår artist i det søreuropeiske landet. Jeg synes dette virket veldig ekte men måtte avslå tilbudet» opplyser kilden.

«Valgsystemet er basert på to like deler stemmer, telefonstemmer fra publikum og stemmene til juryer oppnevnt av hvert deltakerland kringkastere. Det er den siste delen av valgprosessen som åpner opp de største mulighetene for manipulasjon», sier kilden.
«Det tristeste delen av dette er at jeg vet om minst tre andre land som driver med denne typen avtaler backstage, selv om de ikke har tatt kontakt med meg personlig» avslutter kilden.

Som alle vet er det ikke i år første gang at beskyldningene om stemmerigging i Eurovision kommer til overflaten. I mange år har det vært påstander om at noen land deltar i såkalte «poweravstemminger». Ifølge svenske Aftonbladet, som i fjor vår var i kontakt med flere Eurovisionprofiler, stemmer ryktene om at land ansetter call-center i utlandet for å gi sitt eget land telefonstemmer. Denne våren har også den litauiske avisen 15min.lt publisert en video og en artikkel som hevdet at personer med tilknytning til Aserbajdsjans bidrag har delt ut SIM-kort og betalt folk i Vilnius til å stemme på Aserbajdsjan. Avisen hadde fotobevis for dette og var temmelig sikre i sin sak..

Tatt i betraktning Aserbajdsjans plasseringsstatistikk den korte tiden de har vært med i konkurransen, virker påstandene og beskyldningene ikke usannsynlige. I et land hvor presidenten har all makt og hvor løgn, sensur, korrupsjon, maktmisbruk og utallige brudd på menneskerettighetene og ytringsfriheten florerer, er det lite sannsynlig at noen i Aserbajdsjans delegasjon vill heve på øyebrynene av beskyldningene om juks eller innrømme stemmekjøp i ESC. Det eneste underlige ved dette aspektet er at «alle» ser ut til å tro at Aserbajdsjan driver urent spill bortsett fra EBU.

Før årets Eurovisionfinale i Malmö endret arrangørene stemmeprosessen for å unngå juks med telefon stemmene. Det nye systemet krever at du er favoritt av både juryen og det telefonstemmende publikum for å få høye poengsummer. Men så lenge det er mulig å manipulere den valgte juryens stemmer er man like langt.

Sietse Bakker fra EBU forsøker igjen å roe ned spekulasjonene angående stemmefusk. Han sier: «Vi holder fremdeles på å undersøke Litauen-saken. Det har vært sommer i Europa og ingen har vært på plass på kontorene sine, så det tar tid. Det er i konkurransens interesse at vi tar avgjørelser basert på fakta og ikke på rykter»

Sietse Bakker

«Tilløp til power-voting» kan vi dessverre ikke forebygge. Det er ikke ulovlig å gå ut i gatene å be noen å stemme over en sak på telefonen og så kanskje betale dem for det. Men våre systemer skal være så smarte at de kan oppdage juksestemming og ekskludere disse, helt i tråd med reglene» forklarer Sietse Bakker oppglødd og innrømmer dermed at det er mulig å jukse. Hvordan systemene kan oppdage disse sim-kortene er en gåte..

Han minner også om at beskyldningene om stemmefusk har eksistert siden 1956 men ennå har ingen «Head of Delegation» mottatt noen fellende bevis for juks i avstemmingen. Han sier videre at EBU har en notar tilstede i hvert land når juryen kommer sammen for å avgi stemmer. Juryen må i tillegg til stemmer avgi en signert bekreftelse på at de avgir sitt resultat basert på egne og uavhengige meninger. Revisjonsfirmaet PricewaterhouseCoopers kan også uten forvarsel dukke opp hos juryen for å kontrollere at alt er som det skal. Til slutt og ikke minst har EBU aldri blitt oppsøkt av et jurymedlem i hele Europa som har kunne fortelle at de har blitt presset til avgi stemmer til et bestemt land. Sietse Bakker er derfor temmelig sikker på sin sak når han avkrefter stemmejuks i ESC.

Hele EBUs Mr. Bakker kan bekrefte at EBU er litt lei av disse ubegrunnede spekulasjonene. «Hvert år gjør vi det vi kan for å forsikre folk om at vi leverer korrekte og rettferdige resultat. Det vil alltid være noen som liker å spekulere i resultatene om de ikke er fornøyd. Har de bevis, kom til oss. Vi vil være de første til å agere» avslutter Sietse Bakker.

Kilde: Skånska Dagbladet, EBU v/Sietse Bakker


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien