Alexandra Sandøy 1949-2013

En av 80-tallets superstjerner i norsk musikkbransje er gått bort, 64 år gammel. Alex deltok i Melodi Grand Prix fire ganger, med tredjeplassen for «Univers» fra 1980 som beste resultat. 

Alex var en av de trofaste Melodi Grand Prix-artistene på tidlig 80-tall, med hele tre deltagelser. I tillegg til «Univers» i 1980 deltok hun i 1981 med låten «Rock’n Roller», som hun endte på femteplass med, mens «Perfekte engel» fra 1982 ga henne en respektabel fjerdeplass. I 1986 gjorde hun et comeback med «Fri». Da endte hun på en skuffende niendeplass sammen med bandet sitt. 

Alex var en av de første virkelige flernasjonale artistene vi kjente. Født i Vilnius av polske foreldre, oppvokst i Sibir og Polen. Hun kom til Norge som 21-åring, etter å ha giftet seg med filmskaperen Haakon Sandøy. 

Alex var en av pionerene innen funk-rocken i Norge. Hun hadde flere store hits, og mottok Spellemannspris for albumene Alex og Handle With Care. HUn var også populær utenfor Norges grenser, og spesielt i Tyskland oppnådde hun stor suksess. 

Alex var også en pioner når det gjaldt kvinners rolle i musikklivet. Som første kvinne noensinne tok hun full kontroll over all sider av sin karriere, både musikalsk og kommersielt. 

 

 

 

Kilder; alexmusic.com, wikipedia 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien