Conchita Wurst skaper røre i Hviterussland

 

Østerrikes nasjonale tv-stasjon ORF, har allerede nu avgjort, at «fænomenet» Conchita Wurst skal representere Alpelandet i København.

Men ved valget av Conchita Wurst, har Østerrike også sørget for en stor fokus på landets representant, den noget kontroversjelle Tom Neuwirth, der optræder som fænomenet Conchita Wurst. Og netop det faktum at den «skæggede dame» skal stå på scenen i København, har vagt forargelse hos en gruppe mennesker i Hviterussland, som har valgt å indlevere resultatet av en underskriftindsamling, til det hviterussiske Informasjonsministerium. Hvor mange underskrifter der egentligt er samlet ind, har Informasjonsministeriet dog ikke oplyst nermere om.

 

De ønsker ganske enkelt at Hviterusslands nasjonale tv-stasjon BTRC, sørger for at skåne hviterusserne for en umoralsk personlighet. De mener at Conchita Wurst promoverer «en uacceptabel livsstil», og at » den populære konkurranse fylder vores børn, med liberale europæiske idéer og bliver et arnested for sodomi». Gruppen mener selv, at «Hviterussland er et av de få lande i Europa, der er i stand til at opretholde normale og sunde familie værdier, baseret på kærlighet og gjensidig supplement mellem kvinner og menn».

 

Men med en skægget «dame» i dress, er det dog ikke første gang at de skal vise kontroversjelle personligheter. Fakta er at Hviterussland for 7 år siden deltok i den Internasjonale Grand Prix finale i Helsingfors (2007), hvor henholdsvis.: Sverige stillede med gruppen «The Ark» som har Ola Salo i front, Danmark stillede med «DQ», og Ukraina stillede med «Verka Serduchka», alle 3 kontroversjelle personligheter. Endda valgte Hviterussland det år, å give deres 10 poeng i finalen til netop ukrainske «Verka».

 

Skulle den hviterussiske tv-stasjon BTRC velge og sensurere det østerriske bidrag ut neste år, vil EBU uten tvivl stå i kulissen, parat til å give sanksjoner, ganske som det skete for Libanon i 2005, da de valgte på forhånd at melde, at de ville sensurere Israels deltaker, Shiri Maymon ut i årets konkurranse. Dengang blev konsekvensen, at Libanons egen deltaker, som ellers skulle være landets første representant, måtte blive hjemme efter diskvalifisering. Derutover måtte de som land ikke deltake de neste 2 år, og tv-stasjonen modtog en bøde.

Kilder: DR.dk/GrandPrix + Bublik.delfi.ee.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien