Albania sender Herciana Matmuja til København

I går kveld ble Albania det andre landet i rekken til å velge sitt bidrag til København. 23 år gamle Herciana Matmuja vant den 52. utgaven av Festivali i Këngës med den komplekse balladen ‘Zemërimi i një nate’, som fritt oversatt betyr ‘En natts sinne’.

I alt 16 bidrag stod på startstreken da årets Festivali i Këngës skulle avgjøres, og det var opp til en jury på syv personer å fastsette resultatet. De avga poeng i vanlig Eurovision-stil, med poeng fra 1-8, 10 og 12. Tolvpoengerne ble spredd mellom flere ulike bidrag, og det var ikke før mot slutten at Herciana Matmuja dro ifra og kunne sikre seieren.

Hele resultatlisten ble seende slik ut:

1) Herciana Matmuja – Zemërimi i një nate – 69 p.
2) Klodian Kaçani – Me ty – 45 p.
3) Sajmir Braho – Grua – 40 p.
4) Lindi Islami & Venera Lumani – Natë e parë – 37 p.
5) Frederik Ndoci – Një ditë shprese – 33 p.
6) Zhejn & Enxhi Kumrija – Kur qielli qanë – 28 p.
7) Rezarta Smaja – Në zemër – 25 p.
8) Grupi NA – Jehona – 25 p.
9) Renis Gjoka – Mjegulla – 22 p.
10) Luiz Ejlli – Kthehu – 20 p.
11) Marjeta Billo – Ti mungon – 18 p.
12) Blerina Braka – Mikja ime – 16 p.
13) Besiana Mehmedi & Shkodran Tolaj – Jam larg – 12 p.
14) Edmond Mancaku & Enthela Zhula – Vetëm për ty – 10 p.
15) Grupi LYNX – Princesha – 6 p.
16) Xhejsi Jorgaqi – Ëndërrat janë ëndërra – 0 p.

Albanias representant i 2014, Herciana Matmuja, er født i 1990 og kommer fra byen Kukës, som ligger nordøst i Albania. Sin unge alder til tross er hun allerede et velkjent navn på hjemlandets musikkscene, og hun har høstet mange lovord for sin stemmeprakt. Hun debuterte i Festivali i Këngës allerede i 2006 og har deltatt hvert år siden 2010, med en tredjeplass fra 2013-konkurransen som beste resultat før årets seier.

Albania har tradisjon for å omarbeide sine vinnerbidrag før Eurovision, og vil sannsynligvis gjøre det også i år. Zemërimi i një nate må blant annet kortes ned for å passe innenfor EBUs treminuttersregel, men hvorvidt låten vil beholde sin albanske språkdrakt eller skal oversettes til engelsk gjenstår å se.

Uansett hvilken form låten får til slutt vil Herciana og teamet rundt henne håpe på et bedre resultat for Albania i København enn landet fikk i Malmö, da Adrian Lulgjuraj og Bledar Sejkos ‘Identitet’ endte på en 15. plass av i alt 17 bidrag i semifinalen og dermed ikke kvalifiserte seg til finalen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien