Hva nå Tyrkia?

Hva gjør man når man ikke får det som man vil i Eurovision Song Contest? Man trekker seg selvfølgelig fra konkurransen og starter sin egen hvor man selv kan bestemme reglene. Det gjorde i alle fall Tyrkia i år og den første utgaven av Türkvizyon Song Contest gikk av stabelen i den tyrkiske universitetsbyen Eskişehir den 21.desember 2013.

Tyrkias inntreden i Eurovision Song Contest i 1975 har bydd på en lang og kronglete vei til toppen. Med mange bunn og midt på treet plasseringer skulle det ta 22 år før det løsnet for landet og i 1997 tok de sin første pallplassering med Sebnem Paker og låta «Dinle». Tredjeplassen ga Tyrkia nytt mot og i 2003 brakte Sertab Erener like godt seieren hjem til Istanbul med låta «Everyway That I Can».

Musikklivet i Tyrkia blomstret og det avspeilte seg i de kommende årene i konkurransen. Med en blanding av sine orientalskinspirerte etno-pop/rokk  traff tyrkerne en musikalsk nerve som gikk rett hjem i Europa. Dette førte til at Tyrkia de seneste 10 årene var med på å kjempe i toppen i Eurovision Song Contest og endte ofte opp med svært gode plasseringer. Tyrkia ble altså et land å regne med i ESC sammenheng.

Suksessen var todelt og bortsett fra musikken var det en annen faktor som bidro til disse høye plasseringene. Tyrkia har en forholdsvis stor andel utvandrere som har slått seg ned i ulike land i Europa og at tyrkisk språk og røtter finnes der det Ottomanske Riket en gang var etablert. Pga en naturlig patriotisme til sitt hjemland og dets kultur ble det derfor forholdsvis mange poeng til Tyrkia fra den tyrkiske diasporaen i Europa.

Det samme skjedde i Øst-Europa og Nord-Europa der landene hadde en tendens til å stemme på hverandre da språktilhørighet, felles kultur og tidligere sterke forbund har knyttet de ulike regionene sammen. ESC er en stor dose politikk og EBU gjorde derfor om regelverket i konkurransen slik at disse regioners stemmer ikke skulle oppleves som favoriserende men bli fordelt mer rettferdig.

Året de nye reglene trådde i kraft var i 2011 og Tyrkia hadde sendt det populære bandet «Yüksek Sadakat» til Düsseldorf for å forsvare landets farger. Under semifinalen glapp det for Tyrkia poengmessig og 2011 ble det første året Tyrkia ikke klarte å kvalifisere seg til finalen. Dette falt ikke i god jord hos det Tyrkiske radio og TV-selskapet TRT. De protesterte høylytt mot de nye stemmereglene og mente at disse slo urettferdig ut. De truet videre med å trekke seg fra konkurransen om ikke reglene ble endret tilbake.

EBU vendte det døve øret til og trumfet igjennom det nye systemet også i 2012. Tyrkia kvalifiserte seg denne gang til finalen og endte opp på en 7 plass med sangeren Can Bonomo og låta «Love Me Back» Dette burde overbevise TRT og dets direktører om at de tok feil og at de nye stemmereglene i stedet øker avstemmingens troverdighet. Men så enkelt skulle det ikke bli.

Tyrkias TRT ville ikke fire på sine påstander og i 2013 annonsert de at Tyrkia ikke ville delta i ESC i Malmö. Tyrkiske og europeiske Eurovision- fans protesterte og en underskriftskampanje ble startet for å påvirke TRT til å ombestemme seg men ingen ting hjalp. Man signaliserte i stedet at Tyrkia kom til å stå over i 2014 også.

I mellomtiden våren 2013 satt Tyrkias utdanningsministeren Nabi Avci, representanter for Anadolu-universitetet i Eskişehir og den tyrkiske musikkanalen Kral TV sammen i møter. Målet var å få det tyrkiske TV-selskapet TRT som produsent til en ny sangkonkurransen man ønsket å lansere. Navnet skulle være Türkvizyon Song Contest og bygges opp etter modell av ESC. Konkurransen var ment som et alternativ til Eurovision Song Contest, ettersom Tyrkia hadde trukket seg fra konkurransen i 2013 som en protest mot stemmegivningssystemet. Man kom til enighet og konkurransen ble en realitet etter en offisiell seremoni i den første arrangørbyen, Eskişehir, den 21. september 2013.

Formålet med konkurransen «Türkvizyon» er at den er beregnet for deltakere fra land og regioner med en tyrkisktalende befolkning eller en befolkning med tyrkisk etnisitet. Det forekommer også deltakere som ikke representerer land eller regioner, men folkegrupper. Deltakerlandene og -regionene velger en representant som skal delta i en av semifinalene, hvor de seks beste fra hver av semifinalene går videre til en finale. Vinneren blir kåret via SMS-avstemming. Konkurransen arrangeres i den byen som velges som «kulturhovedstad i den tyrkiske verden» i arrangøråret.

Med 24 land i semifinalen den 19. desember gikk 12 land videre til den første finalen som ble holdt den 21. desember 2013. De 24 landene/republikkene/områdene var:

Republikken Altaj, Aserbajdsjan, Bashkortostan, Hviterussland, Bosnia & Herzegovina, Gagauzia, Georgia, Khakassia,  Irak, Kabardino-Balkaria,  Kazakhstan, Kermerovo, Kyrgistan, Krim, Kosovo, Nord-Kypros(tyrkisk del), Makedonia, Usbekistan, Romania, Yakutia, Tatarstan,Tuva,Tyrkia og Ukraina.

Til finale gikk Tyrkia, Hviterussland, Kosovo, Kazhakstan, Bosnia  &Herzegovina,Yatarstan, Ukraina, Republikken Altaj, Aserbajdsjan, Nord-Kypros, Kyrgistan og Usbekistan.

Aserbajdsjan ble den lykkelige vinner av den 1.ste Türkovizyon Song Contest 2013. Farid Hasanov heter mannen som sang vinnerbidraget «Yasa». Tyrkia selv kom bare på en 6. plass, som vanlig slått av Aserbajdsjan og Ukraina (3.plass)

Sendingen var en samproduksjon mellom TRT1, TRT Avas,TRT Music and TRT Anadolu. Det kan videre se ut som at om ikke EBU imøtekommer TRT på en eller annen måte kan faren for at Tyrkia satser videre på kun Türkvizyon Song Contest være stor. Der kan tyrkere stemme på hverandre så mye de bare orker enten de bor i Karbardino-Balkaria eller i Ankara.  

Av våre felles venner i EBU er det altså flere land som nå deltar i Türkvizyon Song Contest. Romania, Bosnia & Herzegovina, Georgia, Makedonia, Aserbajdsjan, Hviterussland, Tyrkia og Ukraina er inne. I tillegg viser Russland, Bulgaria og Moldova interesse. Interessant er det også å se at Kosovo er tatt inn i varmen mens det tyrkiske området på Kypros stiller som egen republikk. Flere av disse landene har jo vært sene med å melde sin interesse for ESC i 2014. Har det en sammenheng med Türkovizyon Song  Contest tro? Vi får ikke håpe det. escNorge tror heller Türkvizyon blir en nisje konkurranse og tiden for vise om Tyrkia og de andre EBU landene parallelt vil satse på begge konkurranser eller velge den ene foran den andre. Det er plass til de begge.

 

Kilde: Google, Wiki, Türkovizyon Song Contest


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien