Blogg: Finland vinner ikke Eurovision Song Contest 2014!

Det er min klare påstand etter å ha sett og hørt nøye i gjennom årets 12 kandidater til å representere Finland i Eurovision Song Contest 2014. Mye sært, en del midt på treet og få låter som er mer enn helt kurrant. Dette er min vurdering av årets 12 finske låter.

Clarissa Feat. Josh – «Top Of The World» 
s2
En ganske typisk ESC-duett dette. Særlig i refrenget kan du nesten høre de svenske schlager tonene dundre i bakgrunnen. Jeg er ingen stor fan av slike tunge dance-influerte låter, men ser for meg at «den typiske esc-fansen» kommer til å elske «Top Of The World». Når det er sagt er det mye finpussing som skal til. For akkurat nå virker dette veldig amatørmessig og dansesekvensen mot slutten av låten er direkte pinlig å se på.

Dennis Fagerström – «My Little Honey Bee» 
s3
Ganske koselig liten trall dette egentlig. Har litt problemer med stemmen til Dennis og synes uttalen noen ganger blir litt rar å høre på. Men en nynnbar liten sak og skiller seg positivt ut blant mye tungt og sært i årets finske utvelgelse.

Jasmin Michaela – «Kertakäyttösydän» 
s3
Hadde jeg ikke visst bedre hadde jeg trodd Tyrkia var tilbake og at dette var deres bidrag for ESC 2014. For dette er ganske eksotisk og til tider ganske spennende. Neppe noen vinner, men Jasmin er søt og sjarmerende og låta er et greit vindpust i konkurransen.

Madcraft – «Shining Bright» 
s2

Her må jeg bare beklage til alle som liker den popifiserte moderne punken, men dette bidraget treffer virkelig ikke blink hos meg. Jeg er enig i at en ordentlig frisk punkpop-låt med mye energi kan være riktig så bra hvis alt treffer. Men her blir alt feil for meg, musikerne virker uengasjerte og vokalen høres noen ganger nesten litt sur ut. Gutta kaprer såvidt til seg to stjerner og det får de fordi det virker som de har lidenskap for musikken de utøver og det er jo alltid et pluss. Men rent bortsett fra det er dette dessverre for meg et ganske ubetydelig gjesp i den store sammenhengen.

MIAU – «God/Drug»
s2
Øh…….. Ja det er min første tanke når jeg ser og hører dette. Og så flirer jeg å rister på hodet. Kult bandnavn og egentlig en ganske småfrekk og kul låt. Men sånn som det fremstår på scenen nå er jeg redd det kommer til å fremkalle mer latter enn beundring. Heldigvis er dette kun første gjennomkjøring og med noen drastiske endringer kan kanskje dette bli til noe eget?

Lauri Mikkola – «Going Down»
s3

Som noen andre har påpekt er denne forbausende lik Rihannas «Stay» i flere partier av låta. Og det er når den ligner som mest at den er på sitt beste. For versene er fylt med naturlig finske melankoli og en fin melodi. Men i refrenget vannes det litt for mye ut og føles noen ganger litt for oppbrukt ut. Fint potensiale og en av de bedre i bunken.

Hanna Sky – «Hope»
s1
Årets mest særegne, that’s for sure! Virker spennende og frisk i circa 30 sekunder så blir alt bare gjentakende og man blir veldig fort lei. Det er en god ide å skille seg ut, men da bør man også ha noe som holder lytteren interessert hele låta igjennom. Dessuten minner «Around The World»-delen meg ikke så rent lite om Beyonce’s «Run The World», så den er ikke så fryktelig unik likevel.

Mikko Pohjola – «Sängyn Reunalla»
s4
Endelig noe vakkert gitarspill å hvile ørene på. Mikko synger også veldig fint og dette er en sart og oppløftende ballade. Og det gjør ikke noe at jeg ikke kan et ord finsk for melodien forteller så godt for seg selv. Min favoritt i årets UMK og har også et lite håp om at dette er noe også finnene kan ha sansen for. Krysser fingrene for at dette blir årets finske bidrag!

Hukka Ja Mama – «Selja»
s2
Er det slik Sie Gubba ville ha hørtes ut hvis de hadde vært finsk og med kvinnelig frontvokalist? Vil vel uuansett ganske klart foretrekke Sie Gubba. Dette er til tider litt småkult, men aller mest veldig harry. Den kvinnelige vokalisten sin mimikk er noe i overkant og det virker som de har prøvd å presse inn for mye tekst inn i en tre minutters melodi. Ikke direkte dårlig, men ikke akkurat noen «Wow-låt».

Lili Lambert – «Let Me Take You There»
s1
Virker veldig unaturlig at Lili bare står der til en slik type dance-låt. Da forventer man i hvertfall litt mer fres over det hele visuelt sett. Får se hvordan det endelige resultatet blir, men låta er ikke noe voldsomt å skrive hjem om. Den går og går uten variasjon, blir veldig slitsomt. Lili synger greit nok, men synes rett og slett ikke låta passer henne.

Softengine – «Something Better»
s2
«Something Better» gir alt for mye lyd og for lite melodi . De er helt sikkert en dyktig gjeng, gutta i Softengine. Men etter min smak gir de rett og slett litt for mye på scenen og resultatet blir en rotete låt uten noe spesielt å feste seg ved. Vokalisten synes jeg også kan bli litt masete til tider, noen ganger høres det nesten mer ut.som skrål enn synging, selv om han sikkert ikke egentlig er noen dårlig vokalist.

Makea – «Painovoima»
s2
Dette begynner så lovende og fint. Et fin melodi og dama som synger har en god stemme. Men etter 23 sekunder faller alt sammen i grus da en mannlig rapper plutselig presenterer seg selv. Synes ikke det passer i det hele tatt. Den kvinnelige vokalen følger dessverre etter og blir til slutt litt vel masende. Refrenget er ganske fint og noen pianotoner her og der hjelper på. Men hovedintrykket er dessverre et eneste stort rot. Og jeg som bruker å omfavne gitarsoloen ble av en eller annen mer irritert når den gjorde sitt inntog mot slutten av låten her…

Alle låtene kan du se og høre her (link)

Hvem vinner i Finland?
Veldig vanskelig spørsmål å svare på! For det er ingen av de 12 låtene som direkte roper ut «Dette er vinneren»! Må jeg tippe tror jeg «Top Of The World» har størst sjanse siden den nok er den med bredeste appell. Men vil også nevne «Going Down» og min personlige favoritt «Sängyn Reunalla» som mulige vinnere av UMK 2014.

Du kan gi din stemme til den du liker best på vårt forum (link)

Hvem er din favoritt? Si din mening i kommentarfeltet!

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien