Sør-Amerikanske rytmer for Hviterussland

 

Ved en direkte transmission fra hviterussiske Minsk, valgte hviterusserne fredag kveld deres håp for en topplasering i København til mai.

 

Den hviterussiske tv-stasjon, BTRC holdt fredag kveld kl. 20:00 landets nasjonale finale. 14 deltakere var der bestemt for finalen, som løp av stablen fra Studio 600, hos BTRC i Minsk. Hele kvelden startede med en danse-utgave av fjorårets hviterussiske håp i Malmø, «Solayoh». Efter høye rytmer og mye energi på scenen, kom vertsparret Olga Ryzhykova & Denis Dudinskiy på scenen, og bød velkommen til 2014 finalen i Hviterusland. 

 

Efter en kort presentasjon av de 8 fagjury-medlemmer og avstemningsproseduren for seerne, var det tid for de 14 finalister til å komme på scenen. De 14 bidrag i finalen var fundet blandt mere end 100 mottaget håp for årets finale, men egentligt var der funnet 15 bidrag til finalen, men 1 enkel valgte at trekke sig inden at finalen lå klar. Kveldens startfelt spendte over klassiske verker, over Sør-Amerikanske rytmer, rap og rock. Følgende 14 finalister stod på scenen fredag kveld:

 

Natalia Tamelo: Not what I’ve been looking for
Nuteki: Fly away
Artem Mikhalenko: Rapsodia no.1
Matvei Cooper & band DUX: Strippers
TEO: Cheesecake
Daria: Starlight
Elena Siniavskaya: Via lattea
Alina Moshchenko: Angel crying
Janette: You will be here
Anastasia Milashevskaya: Runaway
Switter Boys feat. Kate&Volga Karol: Vechnaya lubov (Love forever)
Band Napoli: Stay with me
Max Lorens & Didyulya: Now you’re gone
Tasha Odi: Empty universe

 

Efter endt fremvisning af de 14 bidrag, var det tid for fagjuryen og seerne til å stemme. En kort gjennomgang av proseduren for avstemning blev oplyst, hvorefter at der var 10 minutter til å få netop sin vinner frem. I mellemtiden var det så tid for gledelige gjensyn med både tidligere hviterussiske ESC-deltakere og nasjonale finaler, samt artister kendt bl.a. i det hivterussiske og russiske. Blandt dem var fjorårets hviterussiske ESC-deltaker Alyona Lanskaya.

 

Transmissionen skulle egentligt være stoppet kl. 22:00, men på dette tidspunkt kørte der stadig hviterussisk underholdning over skjermen, som om intet var hændt, og alt var planlagt. Efter ennå en reklamepause, denne gang med julereklamer som afløste de tidligere pausers promovering av internasjonale produkter og en trailer for en ny hviterussisk/russisk storfilm, var det tid for en avgjørelse. Juryen kom først på scenen og presenterede deres poeng, og derefter kom seernes poeng på tavlen. Og der stod det klart for de ikke russisk talene, hvorfor at transmissionen trak ut, for TEO med låten «Cheesecake» havde á poeng med Max Lorens & Didyulyas «Now you’re gone».    

 

 Max Lorens & Didyulya: Now you’re gone.

 

TEO hadde samlet set høyeste score fra fagjuryen, medens at seerne hadde taget Max Lorens & Didyulya høyest opp. I nogen lande er det så seernes stemmer som vekter høyest, men i hviterussland blev det så fagjuryen der blev tyngden på vektskålen. De 8 medlemmer av fagjuryen skulle nu vise hvad de fikk betaling for, og de måtte på scenen og udlevere et hjerte med det hviterussiske flag til deres «vinner». TEO (med det borgerlige navn: Juri Vashchuk) stod til sidst med flest hjerter i favnen, og blev derved utråpt som hviterussisk vinner, og derfor også mannen der skal tage turen til København till mai.

 

TEO: Cheesecake.

 

Hviterussland har jo desværre for vane, å endre valget av deres vinner efter at finalen er slut. Om årsaken er præsidenten, bedrag ved avstemningen eller andet, så har det været reglen de sidste mange år. Så om TEO kommer til å stå på scenen i København med låten «Cheesecake», det vil tiden egentlig vise de neste måneder. Der er kun tilbage å ønske TEO og Hviterussland alt muligt lykke på veien til og i København! 

 

 

 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien